Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ce nave de luptă ruseşti supraveghează arsenalul trimis de NATO în Marea Neagră

10
22 Jun 2021 06:03:19
Autor: Valentin Bolocan
Una dintre navele ruseşti (în marcajul roşu) s-a apropiat relativ mult de grupul naval aliat FOTO Allied Joint Force Command Naples
Una dintre navele ruseşti (în marcajul roşu) s-a apropiat relativ mult de grupul naval aliat FOTO Allied Joint Force Command Naples

Conducerea flotei militare ruse a decis să trimită două nave relativ moderne să monitorizeze manevrele grupării navale a NATO care efectuează o serie de exerciţii în Marea Neagră.

Este vorba de corvetele Proiect 22160 Dmitry Rogachev şi Pavel Derzhavin, care au intrat în exploatare în ultimii ani şi care au misiunea să supravegheze manevrele distrugătorului american USS Laboon (DDG-58), distrugătorului britanic HMS Defender (D-36) şi fregatei olandeze HNLMS Evertsen (F-805).  

Navele ruseşti, care au câte un echipaj format din 80 de ofiţeri şi marinari, au o viteză maximă de 56 de kilometri pe oră şi dispun de divese sisteme de război electronic. Corvetele Proiect 22160 sunt dotate cu lasatoare de rachete Kalibr-NK, dar şi cu sisteme antiaerine 3S90M şi 3M-47 Gibka navalizate. În acelaşi timp, corvetele de acest tip sunt deservite de un elicopter Ka-27 sau Ka-226. 
 

Misiuni comune cu avioane de ultimă generaţie F-35B de pe portavionul HMS Queen Elizabeth 

Corvetele ruseşti au început supravegherea navelor NATO pe 14 iunie, la intrarea acestora în Marea Neagră. Conform imaginilor publicate de aliaţi una dintre corvetele ruseşti a fost prezentă chiar în proximitatea grupării navale a NATO, în timpul exerciţiilor comune desfăşurate. Concret, navele au executat un exerciţiu de tip „Air Maritime Integration” la care au participat avioane de luptă ale Royal Air Force şi Forţele Aeriene Române. Conform unor surse militare la manevre au participat şi avioane de ultimă generaţie F-35B de pe portavionul HMS Queen Elizabeth aflat în Marea Mediterană. 
 

Arsenalul NATO

Misiunile aero-navale comune aliate la Marea Neagră vor continua şi vor culmina cu participarea la exerciţiul Sea Breeze-2021, planificat pentru perioada 28 iunie - 10 iulie. Puterea de foc a celor trei nave pe care NATO le are dislocate în Marea Neagră pentru aceste manevre este demnă de luat în seamă. USS Laboon (DDG-58) este un distrugător american din clasa Arleigh Burke şi dispune de două platforme, care pot lansa inclusiv devastatoarele rachete de croazieră Tomahawk. Platformele mai pot lansa şi vectorii antiaerieni RIM-156 SM-2 sau de luptă împotriva submarinelor RUM-139 VL-ASROC. USS Laboon mai dispune de lansatoare de rachete anti-navă Harpoon, 2 tunuri rapide robotizate Phalanx CIWS Block 1B, 2 tuburi de lansare a torpilelor, dar şi de un tun naval principal de 127 de milimetri. 
 
La rândul lui, HMS Defender este un modern distrugător Type 45 care a intrat în dotarea Royal Navy în anul 2013. Are în dotare platforme pentru lansarea a trei tipuri de rachete antiaeriene şi dispune de lansatoare de rachete anti-navă Harpoon, de 2 tunuri rapide robotizate Phalanx CIWS Block 1 şi de un tun naval principal BAE 4.5 inch Mk 8. 
 
În fine, HNLMS Evertsen (F805) este o fregată din clasa „De Zeven Provinciën” care a intrat în dotarea Royal Netherlands Navy în anul 2005. Are o celulă pentru lansare rachetelor anti-navă şi anti-submarin şi dispune de peste 60 de vectori antiaerieni. HNLMS Evertsen mai dispune şi de un tun naval principal Oto Melara 127 mm şi de două lansatoare de torpile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Popa .Basca
22.06.2021, 07:35:32

Daca rusii au trimis doua curvete in Marea Neagra,alea sunt capabile sa distruga intreaga flota NATO!Daca au trimis doua corvete,e o imensa greseala,fiindca vor ramane fara carbuni si vor fi nevoiti sa roage o nava NATO sa le remorcheze pana in primul port.

-6 (18 voturi)
octavian calin
22.06.2021, 10:39:12

Popa .Basca ,mi-a placut ..o ironie inteligenta ...sunt si idioti rusofili care nu le-a placut ,

-3 (11 voturi)
Popa .Basca
22.06.2021, 10:42:35

Ce sa-i faci,Octavian Calin?Niciodata,nimeni,nu-i va putea multumi pe toti!

-6 (8 voturi)
Giorgione
22.06.2021, 08:46:15

Parca mi-aduc aminte ca marinarii americani au declarat ca rusii le-au blocat comunicatiile si sistemele electronice de pe nave in marea Neagra. Acum daca a fost un fake , nu stiu. Cica un avion ar fi facut asta.

0 (2 voturi)
IonIon Codreanu
22.06.2021, 10:41:07

Este un lucru cu totul obișnuit ca adversarii să monitorizeze reciproc activitățile! Rușii pe ale americanilor, americanii pe ale rușilor.

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările