VIDEO Ce nu s-a văzut la televizor în timpul protestelor din Bucureşti: cum s-a încercat deturnarea manifestaţiei către un miting anti-Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a doua seară la rând, 35.000 de oameni au împânzit centrul Bucureştiului pentru a protesta faţă de clasa politică. Manifestanţii, majoritatea tineri, au părut un pic dezorientaţi după demisia premierului Ponta şi căderea Guvernului. Iniţial, în absenţa lui Ponta, Piedone şi Oprea, protestatarii îşi cam pierduseră reperele. N-au lipsit nici micii diversionişti.

Viitorul ţării şi configuraţia viitorului Guvern erau dezbătute aprig, în diverse grupuleţe formate ad-hoc, în Piaţă. Înainte să înceapă scandările, soluţia anticipatelor vehiculată de PNL nu era pe placul oamenilor. "Degeaba îi dăm jos pe ăştia de acum dacă nu găsim pe alţii mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsaţi oameni incompetenţi să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi şi susţine oameni corecţi, care merită acele funcţii. Oamenii care îşi asumă responsabilităţi în faţa poporului, nu a partidelor politice". Până la urmă, Piaţa a strigat pentru anticipate.
 
Apoi, în faţa Teatrului Naţional, şi-au făcut apariţia diversioniştii de serviciu. Un grup compact de vârstnici scanda necontenit lozinci pe care le mai auzi numai pe la Antena 3. Este acelaşi nucleu pe care l-am mai văzut şi la protestele bucureştene dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Grupul s-a pierdut în marea de manifestanţi, fiind de multe ori ţinta ironiilor celor prezenţi. Evident, "Rezistenţa" avea de împărţit cu cei care îşi petrec timpul liber în cluburile din Centrul Vechi, cu DNA-ul şi cu "vânzătorul de copii" Iohannis. Nu a lipsit nici "Jos Băsescu!" 

Protestatarii de serviciu şi-au făcut apariţia în Piaţă

Alte grupuleţe au încercat în câteva rânduri să deturneze protestul din seara trecută fie către un miting anti-Iohannis, fie către diluarea mesajului din urmă cu două seri rostit de Piaţă. "Corupţia ucide!" a fost înlocuit de "Parlament penal, marş la tribunal!" şi de alte lozinci compuse pe loc a căror linie melodică semăna cu scandările de la meciurile de fotbal.

Au apărut şi primele nemulţumiri adresate preşedintelui. Ca o coincidenţă (sau nu!?), mesajul "Iohannis, nu uita, ţara nu este a ta" a apărut atât pe un banner cât şi pe o pancartă de carton. Inabilitatea preşedintelui Iohannis de a empatiza cu manifestanţii şi de a reacţiona din timp în faţa evenimentelor de pe scena politică a ţării a creeat premizele apariţiei acestor voci, dar care nu au avut priză la public.



La ora 19:35 s-a petrecut ceva ciudat în Piaţa Universităţii. O parte dintre manifestanţi a plecat spre Parlament, în timp ce restul protestatarilor a rămas pe carosabil, în faţa troiţei de la Kilometrul 0. Mulţimea a ajuns în faţa Parlamentului la ora 20:00, moment în care un alt grup de indivizi care s-a recomandat a fi din Ilfov a încercat să acapareze controlul masei de oameni. Suiţi pe gardul ce împrejmuieşte Palatul Parlamentului, componenţii acestui mic grup au început să le transmită mesaje celor prezenţi în numele diasporei. Jandarmii dispăruseră din peisaj şi se grupaseră aproape de intrarea în cladire, în spatele reflectoarelor din curtea Parlamentului.    

În jurul orei 20:40, liderul acestui grup, îmbrăcat la costum, a anunţat la portavoce că mulţimea trebuie să se îndrepte spre Palatul Cotroceni. Manifestanţii au început să huiduie şi să scandeze "Nu plecăm! Nu plecăm!" S-a creat o mică busculadă pentru că nimeni nu mai înţelegea nimic. "Când eu eram la Universitate şi plantam cruci ca să nu construiască moschee la Bucureşti, tu ce făceai?" La un moment dat, aproape 100 de oameni au început să scandeze "La Cotroceni! La Cotroceni!". Aceştia s-au desprins din mulţime dar, văzând că nimeni nu îi urmează, s-au întors după 10 minute. "Trebuie să facem ceva, nu putem să stăm aici!" Nimeni nu i-a mai băgat în seamă pe diversionişti.

image

Instigatori în faţa Parlamentului, în timpul mitingului din Bucureşti


În faţa Parlamentului, protestatarii au scandat "Egalitate, nu imunitate", "Dizolvare!", "Parlament penal, marş la tribunal!", "Anticipate!", "DNA, să vină să vă ia!" şi "O dorinţă sinceră, România liberă!" Manifestanţii s-au regrupat în Piaţa Universităţii în jurul orei 21:30, moment în care atmosfera a semănat cu cea din prima seară de proteste. La un moment dat, aproape de ora 23:00, alţi protestatari care se aflau lângă troiţă şi care aveau portavoce au început să se certau între ei. Unii voiau să meargă, din nou, spre Parlament, alţii spre Patriarhie. Mulţimea a început să huiduie. Oamenii au plecat din Piaţă începând cu ora 23:30 urmând să iasă joi, din nou, în stradă, pentru manifestaţii anti-sistem.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite