Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ce nu ştiu ai noştri: se resetează jocurile în Marea Neagră!

72
18 Jun 2016 11:21:24
Cristian Unteanu

În ultimele trei săptămâni, în spaţiul nostru proxim de interes, au apărut trei elemente de diplomaţie majoră, specifice modului de planificare şi acţiune propriu mariilor cancelarii, diplomaţiilor experimentate şi ştiinţei lor de joc politic la nivel global. Să vedem care sunt şi vedeţi decide dumneavoastră dumneavoastră ce au ştiut şi cum acţionat în consecinţă ai noştri înalţi responsabili în domeniul politic şi de securitate naţională.

Este vorba despre o situaţie complexă care evoluează extrem de rapid: reconcilierea majoră şi reîntoarcerea la statutul de "business as usual" între Rusia şi Turcia. Negocierile discrete au început de câteva luni de zile, unul dintre canale fiind şi platforma de întâlniri de la Bruxelles, din ce în ce mai importantă pe măsură ce se răcea din ce în ce mai vizibil ceea ce fusese entuziasmul iniţial în relaţia UE-Turcia.

Drept urmare, apare primul element de răsturnare a ecuaţiei de securitate cu implicaţii enorme în zona Mării Negre în primul rând, apoi a Caucazului de nord, Orientului Apropiat şi, prin extensie, la nivelul lumii musulmane. E vorba de două scrisori. Prima a fost trimisă de Preşedintele Recep Tayip Erdogan omologului său de la Kremlin, Vladimir Putin cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, în fapt primul contact oficial după incidentul cu doborârea avionului rus pe 24 noiembrie 2015. "Sper ca relaţiile noastre să atingă nivelul pe care-l merită", scria Erdogan, iar scrisoarea sa a fost dublată de una similară adresată de Primul Ministru Binali Yldirin omologului său de la Moscova, Dimitri Medvedev. Ce s-a mai spus în scrisori nu ştim încă, dar avem la dispoziţie un foarte interesant comentariu făcut de Erdogan însuşi, publicat de Hurriyet. După ce spune că relaţiile cu Rusia au ajuns "la un punct de ruptură" după doborârea avionului, el spune că speră să readucă relaţiile la nivelul anterior acelui moment, adaugănd:

"Cu Putin, am adus relaţiile noastre bilaterale la un nivel foarte avansat. Volumul schimburilor noastre comerciale cu Rusia a fost mult mai mare decât cel cu SUA...Este trist să vedem că asemenea legături puternice au ajuns la nivelul la care sunt acum...Sper că relaţiile noastre se vor reface în scurt timp şi că ne vom întoarce la vremurile de aur, cu o vigoare nouă".

Zis şi făcut, că nu mai e timp de pierdut. În consecinţă, apare al doilea element , adică ceea ce se anunţă acum pe diverse canale diplomatice, inclusiv la Bruxelles, ca fiind Planul în nouă puncte pentru normalizarea relaţiilor între Turcia şi Rusia care are ca scop, în viziunea diplomaţilor de la Ankara, resetarea relaţiilor bilaterale nu mai târziu de 15 august. Procesul urmează să dureze în total şase luni, iar în primele trei luni la Moscova vor ajunge oficiali turci de nivel înalt (nivel de ministru adjunct, subsecretar de stat şi director general) pentru a participa la o serie de întâlniri, conferinţe şi alte evenimente oficiale. Urmează constituirea unui grup de lucru la nivel înalt care să grupeze reprezentanţii tuturor instituţiilor publice care pot contribui la procesul care va fi coordonat, interesant, de acelaşi departament din Ministerul de Externe care se ocupă şi de Siria...dar se aşteaptă şi intrarea în acţiune a lobby-ului marilor companii printre care TOBB, TUSİAD, MUSİAD.

Un lucru iarăşi interesant, se pare că, şi de data aceasta, Turcia va aplica modelul direct de negocieri, excluzând prezenţa oricărui mediator extern, model care a funcţionat cu foarte bune rezultate în cazul negocierilor care au durat 6 ani cu Israelul.


Al treilea element surprizăntor (cel puţin) îl constiuie o ştire confirmată de surse diplomatice din Bruxelles: în semn de protest, Turcia a returnat raportul Parlamentului European privind progresele în relaţia UE-Turica (votat în apriliem cu 375 voturi "pentru" şi 133 "împotrivă") din cauza cererii ca Ankara să recunoască existenţa genocidului din 1915 împotriva armenilor. Ceea ce tensionează la maximum relaţiile şi aşa subrezite ale responsabililor de la Bruxells cu oficialii turci, foarte afectaţi că liberalizarea vizelor, una dintre principalele promisiuni conţinute în Acordul semnat cu UE, nu va fi onorată la termenul prevăzut, adică începând cu 1 iulie. Obiecţia de la Bruxelles este că au fost îndeplinite doar 65 dintre cele 72 de criterii cerute şi că se aşteaptă ca Turcia să aaccepte modificarea legislaţiei anti-teroriste, lucru refuzat acum în termeni extrem de duri de către Ankara.

Lovitură clasică de tip realpolitik şi care rescrie, sau poate rescrie în caz de succes, întreaga ecuaţie de securitate din Marea Neagră, dar şi cu efecte foarte importante pentru zone cu mult mai largi, pe de o parte Orientul Apropiat, de de alta, mai vechile direcţii de interes direct ale Turciei, adică lumea musulmană de origine turcică (zonă enormă care ajunge departe în Asia, la marginea occidentală a Chinei şi înspre Peninsula Coreeană). Dar şi Balcanii. Evident, şi Balcanii...

Totul într-un context în care Rusia deja a făcut o mişcare majoră, dintre cele mai semnificative, arătându-şi puterea extrem de mare de influenţă asupra mai vechii "linii pan-slave" din Balcanii unde Biserica Ortodoxă Rusă a mutat decisiv, alăturând în mişcarea sa de rupere a Sfântului şi Marelui Sinod (fost Panortodox) tocmai Bisericile surori din Serbia şi Bulgaria.  Şi, cum în politica mare conexiunile se fac neaşteptat pentru nepregătiţi sau cei prost informaţi, Bulgaria, brusc, refuză dur, de-abia acum, mai vechea propunere românească privind constituirea unei flote comune sub egidă NATO în Marea Neagră...

S-au întâlnit ambiţiile refuzate sau neîmplinite ale celor două mari puteri la Marea Neagră, fiecare aflată într-un joc care, în nicio formă, nu poate fi unul cu sumă nulă în raport cu Uniunea Europeană care a putut exercita mulţi ani o linie de presiune exemplară până exact în acest moment, cel în care ea însăşi se află confurntată cu o criză existenţială, cea mai complexă şi mai amplă din istoria ei. Şi care este posibil să intre în zona paroxistică după referendumul din Marea Britanie.

Moment unic în care mişcări combinate ca cele ale Rusiei şi Turciei au efecte cu mult mai profunde, tocmai fiindcă senzaţia analiştilor este că, de câteva luni bune, Comisia Juncker este depăşită complet de situaţie, fără reacţii semnificative şi rămânând doar cu dorinţa de a salva aparenţele, publicând în continuare mii şi mii de pagini dspre agende, proiecte, conferinţe despre viitorul omenirii, neprezentând însă lucrul aşteptat de toată lumea: planul real de redresare după BREXIT care, fie se va produce sau nu, va modifica oricum, în profunzime, TOATE regulile de joc în ceea ce va mai fi, sperăm, Uniunea Europeană.

Între timp, iată, jocurile se ţes rapid, cu termene foarte precise de execuţie, chiar în zona Mării Negre, cea care pentru noi ar fi trebuit să fie centru de atenţie al demersurilor diplomatice. Ce-a ieşit în realitate, am văzut. Dar, după asta, există o analiză românească asumată oficial asupra a ceea ce se petrece acum în zonă şi a implicaţiilor imediate? Sau, din nou, ne bazăm pe tehnica de a urma cuminţi deciziile altora, bucurându-ne sau întristându-ne doar şi exclusiv post factum ?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

72 Comentarii

TMC
18.06.2016, 12:45:38

Imi pare rau sa o spun dar Romania este din nou defazata. Cred ca nici nu mai exista un joc. Cartile sant deja impartite si lantul se inchide incetut in jurul ei. Toti ani de dupa revolutie sau risipit numai in jaf si distrugere fara sa cladim mare lucru. In loc sa ne cladim tara si sa fim la ora actuala o forta economica si politica santem de rasul lumii. Nu putem zice ca nu am avut sansa noastra.Am avut-o si chiar ni s a bagat cu forta, dar degeaba. Ce se intampla acuma seamana a disperare. Toate astea trebuiau facute acum 10 ani! Dar am fost acupati cu altele sau ni s a impus sa fim ocupati! Faptul ca mergem in USA sau Canada si se vine cu buza umflata inapoi cu buzunarul plin de promisiuni (si atat) nu este semn bun. Faptul ca in UE santem ultima roata si nu avem pic de influenta iar nu este un semn bun. Faptul ca nu contam nici pt Bulgaria iar nu este un semn bun. Nu mai contam se pare nici in jocurile ortodoxiei. Faptul ca la noi in tara PSD renaste si hotia se legalizeaza iar nu este un semn deloc bun. Faptul ca la noi in tara exsita doua SRI (garda veche si noua) iar nu este un semn bun. Faptul ca la noi in tara exista 2 garzi (veche prorusa si noua pro-vest) peste tot in toate structurile iar nu este un lucru bun. De fapt toate acestea vin la scadenta. Daca nu va fi acuma garda veche se pensioneaza si gata cu influenta. De acea au devenit rai si nesimtiti si vor deveni si mai rai si mai pe fata. Faptul ca Anglia iesie din UE si faptul ca Elvetia si-a retras candidatura la UE sant niste mesage extrem de clare si puternice. Se pregateste o noua impartire/influenta in Europa in care Rusii vor incerca sa recupereze tot ceea ce au pierdut. Romania va fi din nou moneda de schimb! Tara arde si baba se peaptana!

+15 (25 voturi)
Stefanescu Marian
18.06.2016, 13:23:42

De principiu sunt de acord cu Dvs deşi nu-mi place.Să se facă ţăndări UE(după Brexit) şi chiar NATO(după Varşovia)?!România a dormit şi a furat 26 de ani şi acum se trezeşte cu pantalonii în vine.Euforia NATO şi UE şi adrenalina furtului naţional ne-a paralizat simţul pericolului şi ne-a atrofiat logica şi interesele.Ca întotdeauna ne trezim ultimii...

+5 (17 voturi)
Stefanescu Marian
18.06.2016, 13:16:38

Orice rău are şi un bine(şi invers!...).În definitiv,ce caută Turcia sau Rusia în UE?Ţările Europei ar face mai bine să se sudeze mai bine politic,economic şi militar decât să urmărească această integrare imposibilă.Turcia ar trebui eliminată din NATO dacă va face un pact cu duşmanul ei secular Rusia.Europa este agresată din toate părţile-Rusia,migraţia arabo-africană,terorismul,chiar SUA şi Anglia,etc-deci ar face mai bine să etaleze o forţă politico-militară la care îi dă dreptul puterea economică extraordinară.Compromisurile minore ba cu Rusai,ba cu Turcia,ba cu China,etc sunt cel puţin puerile.Ceilalţi lucrează după legile forţei iar Europa nu poate lucra cu mănuşi.Trezeşte-te,Europa!

+4 (20 voturi)
IonIon Codreanu
18.06.2016, 13:39:47

”duşmanul ei secular ” Așa ceva nu există decât la națiile înapoiate! Vrei să trăim cu vendetele caracteristice civilizației evului mediu și prezente încă în cultura albanezilor? Franța și Germania au fost opuse în toată istoria lor trecută! Este doar UN exemplu din Europa. Peste tot sunt! Ce înseamnă asta, să ne războim la nesfârșit?! Contează ce este ACUM și proiectele pentru VIITOR! În epoca globalizării, opunerea armată este o uriașă și costisitoare prostie! Va trebui să renunțăm la asta cum am renunțat la gladiatori...

-2 (24 voturi)
Damian Ion
18.06.2016, 14:07:11

rusia are un p.i.b. mult mai mic decat statului american california! ce mari jocuri realizeaza? putin si erdogani sunt doi mici dictatori care au usile inchise cam peste tot in lume,bine cu mici exceptii,belarus venezuela ,atat cat mai sta maduro pe acolo ,siria si cam atat, si ce ar trebui sa facem? sa ne aplecam dupa cum vor turcii sau si mai rau rusii? pentru dizpozitivele mecanice de copiat rusesti(trolii) trebuie sava dau niste vesti "bune" se vor deschide noi baze aeriene se vor aduce trupe terestre (5000). rusii au demontat si mutat in rusia toate fabricile ukrainiene iar asta inseamna FURT. (fabricile din estul ukrainei) americanii au distrus IMPERIUL RAULUI iar acum cele peste 100 de etnii nu mai vor jugul rusilor! in rusia sunt peste 100 de etnii!

+1 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (72)