Hotărârea Curţii Supreme după decizia CSM cu privire la completele de 5 judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragere la sorţi complete judecată - ÎCCJ - Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018
Tragere la sorţi complete judecată - ÎCCJ - Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 nov 2018

Colegiul de conducere al Curţii Supreme s-a întrunit joi, în şedinţă, pentru a stabili numărul completelor de 5 judecători care vor fi constituite şi detaliile cu privire la noua tragere la sorţi a acestora. În urma dezbaterilor s-a stabilit să fie trase la sorţi trei complete de 5 judecători pentru penal şi trei pentru civil.

Colegiul de Conducere al Curţii Supreme s-a reunit în şedinţă în urma deciziei de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii care a făcut public recomandările cu privire la procedura de  tragere la sorţi a completelor de 5 judecători.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistaturii a recomandat, miercuri, Curţii Supreme să mărească numărul completelor de 5 judecători în materie penală, de la două câte sunt în prezent, la cel puţin trei.

„Secţia pentru judecători recomandă înfiinţarea unui număr optim de completuri de 5 judecători, de cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală”, se arată în decizia judecătorilor CSM care a venit după aproape 4 ore de deliberări. 

Hotărârea CSM vine în contextul în care activitatea completelor de 5 judecători a fost paralizată de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la modul de formare a acestora. În motivarea acestei decizii, judecătorii constituţionali susţineau că „dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional” a Curţii Supreme îi revine CSM-ului obligaţia de a stabili un regulament cu privire la legala compunere a completelor de 5. 

Astfel, potrivit recomandărilor formulate de către CSM, „judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unei proceduri neutre, publice, transparente”. Pentru a asigura transparenţa acestei trageri la sorţi, CSM recomandă ca decanul de vârstă al judecătorilor instanţei supreme să participe în mod obligatoriu la efectuarea tragerii la sorţi şi ca acesta să verifice prin citire, în prezenţa celorlalţi judecători, numele judecătorilor înscrişi pe bilete. În plus, tragerea la sorţi va trebui să fie înregistrată audio-video. „Toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de competenţa completurilor de 5 judecători, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători”, se arată în continuare în noul regulament al CSM.

CSM mai precizează că „prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potenţialelor situaţii cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”. În plus, se specifică şi faptul că toate dosarele înregistrate pe rolul Curţii Supreme, până la sfârşitul anului 2018, de competenţa completelor de 5 judecători, vor fi repartizate completelor nou înfiinţate. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite