Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ce spune Biserica despre noile cărţi de identitate cu cip

42
23 Jan 2020 10:30:53
Autor: Raluca Stepanov
BOR încurajează autorităţile să lase cetăţenilor posibilitatea să opteze şi pentru cărţi de identitate fără cip
BOR încurajează autorităţile să lase cetăţenilor posibilitatea să opteze şi pentru cărţi de identitate fără cip

Biserica Ortodoxă Română încurajează autorităţile ca odată cu apariţia noilor cărţi de identitate să existe posibilitatea ca cetăţenii să opteze şi pentru cărţi de identitate simple, fără cip. „Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni”, se arată într-un comunicat BOR.

La solicitarea RFI, Biserica Ortodoxă a transmis un punct de vedere, în care spune că „problema cărţii de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă.”

Reacţia integrală a BOR:
 
”Anumite reacţii negative motivate religios referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI sunt provocate probabil de neînţelegerea deplină a conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere teologic.
 
Problema cărţii de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilittea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”.
 
Există, aşadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni.
 
Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

miron miron
23.01.2020, 10:56:04

Pentru a fi indentificat mai bine, cainii si alte animale au fost marcate cu cipuri si nu s-au suparat. Acum omul cu ratiune, n-ar avea de ce sa se sensibilizeze, numai daca este prost informat de BOR sau evolutia lor lasa de dorit. Cred ca aparitia cartilor de identitate cu cip, e un lucru bun, ne ajuta la identificarea mai rapida si precisa a omului in cauza, fara nicio legatura cu religia.

+8 (16 voturi)
Radu Mircea
23.01.2020, 11:07:52

# miron Asa este Miroane . Dar cine a intrebat ''ciinii si alte animale'' daca vor cipuri ??? Daca-i intreba ai fi vazut ca toate animalele care tin la credinta lor stramoseasca ar fi refuzat pe motiv ca se atenteaza la integritatea lor spirituala si nu pot accepta semnul fiarei sub pielea lor .

-3 (11 voturi)
Klaus Ciochannis
23.01.2020, 10:56:17

Cum de dați știri pozitive despre BOR - v-a tăiat Soroș finanțarea? Ha, ha, ha!

-8 (14 voturi)
Lucifer
23.01.2020, 10:59:41

Eei, se va ajunge ca în loc de Botez, la naştere să ţi se implanteze un cip cu actele de identitate, de sănătate, telefon şi televizor, etc....all inclusive....

-10 (14 voturi)
miron miron
23.01.2020, 11:23:01

Asa-i Lucifer, fata de Biserica, evoluăm, evăluam... insa sa nu confundam cipul de pe buletin cu cel, candva se va implanta in memorie.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările