Ce a spus Comisia de la Veneţia şi ce a făcut Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori şi cel puţin o treime dintre cei cu funcţie de execuţie vor fi selectaţi în baza unui concurs. Însă şefii Secţiei vor fi numiţi de şefa CSM. Aşa se arată în Ordonanţa de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor adoptată miercuri şi publicată joi dimineaţa în Monitorul Oficial.

„Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali”, spune ministrul Justiţiei Tudorel Toader. El a precizat că pot fi depuse candidaturi la Direcţia resurse umane de la CSM, care verifică dosarele şi le transmite la comisia formată din patru membri CSM. „Va fi o comisie, potrivit legii, formată din patru membri CSM, dintre care un procuror şi trei judecători. Comisia poate funcţia chiar şi în trei, adică în absenţa oricăruia dintre membri. Cei care sunt interesaţi, procurorii care îndeplinesc condiţiile legale, procurorii care îşi doresc să îşi desfăşoare activitatea în această secţie, au un termen la dispoziţie pentru a-şi depune candidaturile”, a adăugat ministrul.

Ceea ce a omis acesta să spună este că şefa CSM, judecătoarea Simona Marcu, va numi procurorul-şef al Secţiei şi pe adjunctul acestuia deşi în lege era stipulat că aceste numiri sunt făcute de plenul CSM. O altă prevedere controversată este preluarea de către nouă secţie a arhivei dosarelor soluţionate în care au fost implicaţi magistraţi. „De la data operaţionalizării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, cauzele de competenţa acesteia, aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi alte unităţi de parchet, precum şi dosarele cauzelor referitoare la infracţiunile prevăzute de art. 881 alin (1) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi soluţionate până la dată acestei operationalizari se preiau de către aceasta.", se arată la articolul 11 din OUG.

„S-a vrut un alt sistem de recrutare al procurorilor. Practic se elimină un concurs ce prevedea o comisie CSM şi un interviu în plenul CSM, iar prin această ordonanţă se eludează legea, la fel cum a fost şi cu ordonanţa dată pentru şefii Inspecţiei Judiciare, Guvernul se dovedeşte mai tare decât Parlamentul”, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.

În opinia magistratului problema fundamentală constă în decizia de înfiinţare a acestei secţii. „O asemenea secţie nu există în toată Europa, iar în tot anul trecut nu am avut decât 20 de dosare în care au fost implicaţi magistraţi. Decizia este o stupizenie. Comisia de la Veneţia a spus că nu se justifică şi că înfiinţarea ei trebuie să aibă acceptul magistraţilor, care altfel au criticat în masă aceste modificări aduse legilor justiţiei”, a completat acesta. Aceeaşi idee este susţinută şi de către parlamentarii opoziţiei.

Un alt aspect criticat este faptul că doar săptămâna trecută ministrul Tudorel Toader anunţa o ordonanţă de urgenţă prin care să fi adoptate recomandările Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei. „Aspectul grav este că ordonanţa vine în contextul în care Comisia de la Veneţia a cerut renunţarea la acestă Secţie. Iar a pune decizia de numire a şefilor acestei secţii în mâinile unei singure persoane, oricât de bine intenţionată ar fi ea, este o decizie neinspirată, ca să nu zic dezastruoasă”, a declarat Stelian Ion, avocat şi deputat din partea USR.

Scuza lui Toader

Ministrul Justiţiei a dat vina pe Consiliul Superior al Magistraturii pentru necesitatea acestei ordonanţe. Toader a afirmat că la nivelul CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea Secţiei, deşi pe 23 iulie a intrat în vigoare Legea 207 ce prevede nu doar înfiinţarea acesteia, dar şi faptul că trebuie să fie operaţională de la intrarea în vigoare a legii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite