Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ce a transmis MAE de Ziua Naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

2
2 Aug 2021 09:32:06
Autor: News.ro
„Suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora au fost necunoscute publicului larg, contribuind la perpetuarea prejudecăţilor”
„Suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora au fost necunoscute publicului larg, contribuind la perpetuarea prejudecăţilor”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a arătat, luni, de Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, că suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de al II-lea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor faţă de această comunitate.

„Cu prilejul Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, la 2 august, stabilită prin Legea nr. 124/2020, MAE aduce un omagiu pios memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului. Suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de al II-lea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor care afectează această comunitate", arată MAE, într-un comunicat de presă.

MAE aminteşte că, potrivit Raportului final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, circa 11.000 de romi, din aproximativ 25.000 de romi din România care au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria, au murit.

„MAE susţine iniţiativele naţionale şi internaţionale de promovare a educaţiei, cercetării şi comemorării genocidului romilor, apreciind că, în lipsa cunoaşterii istoriei Samudaripen, prejudecăţile şi stigmatizarea membrilor comunităţii rome vor continua să se propage. MAE condamnă cu fermitate proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome, în special în mediul online", mai scrie în comunicat.

Potrivit sursei citate, în 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de romi au fost ucişi în perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluţia Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Totodată, prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Zev Zevescu
2.08.2021, 10:34:56

MM, da, okay, nici o chestie, dar exact ce, care a mandatul ministerial al MAE de a se implica intr-o problema de gen? Au avut loc crime, au fost magarii, dar MAE nu are nimic de-aface cu asta. Numai daca Aurescu vrea sa 'score points' in alte parti. E fix copia PSD, faci din diplomati niste sclavi pt o cauza.

-8 (8 voturi)
Davide Isa revine
2.08.2021, 11:24:34

citat: "Ce a transmis MAE de Ziua Naţională de comemorare a Holocaustului [...]" raspuns: "vaccinare" (=experimente pe oameni) fortata, cu incalcarea Coduui de la Nurenberg

-30 (30 voturi)
Modifică Setările