Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie pentru a nu fi expulzaţi din ţară după Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Marii Britanii a anunţat luni că intenţionează să pună capăt „imediat“ liberei circulaţii a persoanelor în cazul unui Brexit fără acord la 31 octombrie, fapt ce ar putea afecta peste 400.000 de români. Ambasada României la Londra vine cu precizări.

„Libera circulaţie, aşa cum există ea acum, se va termina la 31 octombrie, când Regatul Unit va părăsi UE“, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Guvernului britanic.

„De exemplu, noi vom introduce imediat reglementări mai stricte în domeniul criminalităţii privind persoanele care intră în Regatul Unit“, a spus ea, precizând că celelalte schimbări imediate în vederea implementării unui nou sistem de imigraţie se află „în curs de elaborare“.

Purtătoarea de cuvânt a amintit că premierul Boris Johnson vrea să introducă un sistem pe bază de puncte, după modelul australian.

La începutul lui august, Johnson a anunţat un proiect de acordare accelerată de vize, cu scopul de a atrage „cele mai bune creiere“ şi a permite Regatului Unit „să rămână o superputere ştiinţifică“ după Brexit.

El a promis, de asemenea, să protejeze drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, pentru ca aceştia să poată continua să trăiască acolo, inclusiv în cazul unui Brexit fără acord („no deal“).

Potrivit Guvernului britanic, peste un milion de europeni au obţinut, până la sfârşitul lui iulie, un statut de „rezident permanent“, care permite rămânerea în teritoriul britanic după Brexit.

Precizările Ambasadei României la Londra

Contactat de hotnews.ro, ambasadorul României la Londra Dan Mihalache le-a recomandat românilor aflaţi în Marea Britanie să aplice pentru obţinerea noului tip de rezidenţă - settled status şi pre-settled status.

„Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autorităţile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetăţenilor UE aflaţi în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliţi. Încetarea liberei circulaţii nu înseamnă că cetăţenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetăţenii români vor putea, ca şi până acum, să intre şi să iasă din Marea Britanie pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte şi cetăţenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetăţenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârşitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins şi care oferă dreptul de a lucra şi de a studia“, a declarat Mihalache pentru hotnews.ro

„În ceea ce-i priveşte românii aflaţi în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulaţii nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit“, scrie hotnews.ro, citându-l pe ambasadorul României la Londra.

Potrivit Ambasadei României în Marea Britanie, „Guvernul britanic, a început demersurile în vederea operaţionalizării unei scheme de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului (settled si pre-settled) cetăţenilor UE post-Brexit“.

„Scopul schemei este de a asigura drepturile cetăţenilor europeni de a continua să locuiască şi să muncească în Marea Britanie post-Brexit. Noul sistem de înregistrare a devenit operaţional pentru publicul larg la data de 30 martie 2019, iar cetăţenii europeni vor putea să aplice până în data de 31 decembrie 2020. Ca urmare, cetăţenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme“, subliniază misiunea diplomatic românească într-un comunicat publicat pe site-ul MAE.

„Există 2 tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul dumneavoastră“, notează ambasada, şi anume Statutul de settled (Settled Status) şi Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status).

- Statutul de settled (Settled Status)

„Cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obţineţi Settled Status, vă veţi păstra aceleaşi drepturi pe care le aveţi şi în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată“, arată comunicatul.

- Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

„Cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiţi Pre-Settled Status, veţi putea să locuiţi în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obţine Settled Status. Daca obţineţi pre-Settled Status, vă veţi păstra aceleaşi drepturi pe care le aveţi şi în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cinci ani de şedere continuă trebuie să aplicaţi pentru Settled Status, ca NU va fi acordat automat“, notează ambasada.

Premierul Johnson nu vrea „backstop“

Boris Johnson insistă să scoată Marea Britanie din UE, cu sau fără acord, la 31 octombrie. El urmează să se întâlnească miercuri cu cancelarul german Angela Merkel şi joi cu preşedintele francez Emmanuel Macron într-un efort de a redeschide negocierile asupra unui acord de ieşire din UE. UE i-a transmis deja că nu va renegocia acordul semnat de predecesoarea sa, Theresa May.

Boris Johnson se arată deranjat mai ales de prevederile cu privire la „backstop“, plasa de siguranţă dorită de UE la frontiea dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii.

Într-o scrisoare adresată luni preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şeful Guvernului britanic îşi reiterează solicitarea de înlăturare a clauzei de „backstop“ din acordul negociat de May. El propune găsirea unor aranjamente alternative.

„Marea Britanie şi UE au convenit deja că «aranjamente alternative» pot fi parte a soluţiei. În consecinţă, propun înlocuirea (clauzei) backstop cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziţie, ca parte a unei viitoare relaţii“, scrie Johnson.

În opinia sa, plasa de siguranţă de la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord este „pur şi simplu neviabilă“, pentru că este „anti-democratică şi în contradicţie cu suveranitatea Marii Britanii ca stat“.

Clauza„ backstop“ are drept scop evitarea unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord, cu vămi şi verificări, fapt ce ar putea pune în pericol pacea pe insulă. Britanicii care îşi doresc cu orice preţ Brexitul contestă această clauză, afirmând că îi ţin aliniaţi la regulile vamale ale UE şi la standardele sale cu privire la alimente şi mărfuri. Acest fapt, spun ei, le-ar putea încurca în stabilirea de acorduri comerciale cu state terţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite