Ce trebuie să ştiţi despre virusul West Nile: rata mortalităţii, cum se transmite, simptome, vaccin, cum ne protejăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România au apărut şapte cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Doi oameni au murit, ceilalţi cinci sunt ţinuţi sub observaţie de către medici.

Ce boli transmit cu adevărat insectele

Cum se transmite la om

• Principala cale de infecţie a oamenilor este înţepătura de ţânţar. Virusul West Nile afectează în primul rând păsările, de altfel de la ele iau ţânţarii virusul. West Nile mai poate afecta cai, câini, pisici, lilieci, maimuţe, veveriţe, iepuri. Nu există dovezi cercetate stiinţific cum că o femeie gravidă sau fetusul ei ar fi expuşi unui risc crescut de infecţie sau deces. Dacă ai fost înţepat de un ţânţar care poartă virusul, primele simptome vor apărea într-o perioadă care variază de la 5 la 15 zile.
• În foarte puţine cazuri, virusul a fost transmis prin transfuzie sau de la mamă la copil, cazurile de acest tip fiind mai mult o excepţie.
• Nu se ia prin atingere. Virusul West Nile nu este transmisibil prin atingere sau sărut.

Periculosul virus West Nile loveşte şi la Galaţi

Ce a ascuns Ministerul Sănătăţii în legătură cu meningita West Nile poţi afla din
editorialul lui Eugen Chelemen, "Ţânţarul, vita şi maimuţa"

image

Simptomele virusului

• Simptome grave: aproximativ 1 din 150 de oameni infectaţi cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe cum ar fi febră mare, dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni şi efectele neurologice pot să fie permanente. În aceste cazuri urmează meningită, encefalită, sau moartea.
• Simptome uşoare. Aproximativ 20% din oamenii infectaţi au simptome precum febră mică, dureri de cap, senzaţie de vomă, pierderea apetitului, frisoane, diaree, transpiraţie în exces, slăbiciune, dureri articulare. Simptomele pot dura câteva zile.
• Niciun simptom: aproximativ 80% din oamenii infectaţi cu virusului West Nile nu au suferit nicio reacţie negativă

Cum se tratează

• Vaccin: nu există în acest moment un vaccin împotriva virusului.
• Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, ele vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spializarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Rata mortalităţii

• În SUA rata mortalităţii a fost de 4,5% în 2009. Au fost 663 de cazuri raportate, dintre care 335 de encefalită sau meningită şi 30 de morţi. La 24 august 2010, în SUA erau fost 144 de cazuri, din care 4 mortale
• În Romania, rata mortalităţii a fost aproape de 10% la epidemia din 1996-1997. Au fost atunci aproape 500 de bolnavi.
• Greca: în vara lui 2010 au fost 9 morţi din 134 de bolnavi
• În Israel, în 2000, rata mortalităţii a fost de 14%
• În Algeria, în 1994, opt oameni au murit şi 50 au fost bolnavi.

Unde au fost epidemii: Cehia (1997), Grecia (2010), Algeria (1994), Romania (1996-1997), Congo (1998), Russia (1962-1964, 1999), SUA (1999-2009), Canada (1999-2007), Israel (2000), Belarus şi Ucraina (1970-1980), Italia (1998)

Istoric. Virusul West Nile datează de aproximativ 1000 de ani şi a fost descoperit în Uganda în 1937, după care s-a răspândit în zona mediterană şi în zonele temperate ale Europei. În 1960 a fost observat la caii din Egipt şi Franţa. Între 1950 şi 1999 au fost epidemii în Israel, Africa de Sud, România, Rusia. În 2008 a afectat 18 animale în Ungaria. West Nile a fost una dintre cauzele vehiculate pentru moartea lui Alexandru cel Mare. Răspândirea virusului în emisfera vestică a început în 1999, în New York, printr-o epidemie de encefalită. De atunci şi până acum, în America de Nord au fost 16.000 de cazuri de îmbolnăviri şi peste 600 de morţi.

Ţânţarul ucigaş a făcut două victime în România

Ce părere au medicii arădeni despre virusul West Nile care a infectat deja şapte români

Craiova: Un doljean a fost infectat cu virusul West Nile

Alba: Un bărbat şi o femeie suspecţi de infectare cu virusul West Nile

Un clujean suspect de West Nile

-------------------------------------------------------------------------------------------

Comunicatul Ministerului Sănătăţii:

În urma analizelor efectuate, Institutul Cantacuzino a confirmat astăzi existenţa unor cazuri de infectare cu virusul West Nile pe teritoriul României. Acestea au apărut în contextul epidemiologic existent în luna august într-o serie de ţări apropiate de România. Cazuri au fost semnalate în Grecia, Rusia (zona Mării Negre), precum şi alte ţări din Europa. În acest context, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea sistemului naţional de supraveghere epidemiologică intensificarea unor activităţi de depistare, diagnostic şi diminuare a riscului pentru apariţia unor cazuri în România.

Au fost investigate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri compatibile cu infecţia West Nile şi, în acest context, în ultima săptămână au fost identificate 7 cazuri confirmate de infecţie, sunt în curs de confirmare 2 cazuri probabile, respectiv, 1 caz în curs de evaluare clinică. Judeţele în care s-au înregistrat aceste cazuri, sunt: Alba, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toate cazurile înregistrate au fost numai la adulţi peste vârsta de 30 de ani, din care 2 s-au soldat cu deces datorită terenului biologic prin vârstă (de 75 şi 79 de ani), respectiv, boli cronice de fond preexistente.

Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor eşaloanelor de asistenţă medicală a tuturor situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibile cu infecţia West Nile.

În acest context, specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie:
* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi.,
* să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari
* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă
* să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).

În cazul în care prezintă semne de boală - febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, persoana să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Ministerul Sănătăţii subliniază că toate aceste cazuri depistate şi înregistrate în România sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă nu comportă riscul unei epidemii de amploare. (30 august 2010)

Surse:

• http://www.cdc.gov/ncidod/EID/vol11no08/05-0289b.htm#cha
• http://www.annals.org/content/137/3/173.long
• http://www.cbc.ca/health/story/2009/09/10/f-west-nile-virus-background-facts-figures.html
• http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/westnile/wnv_factSheet.htm
• http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol5no5/hubalek.htm
• Centers for Disease Control (CDC)
• New York City Department of Health
• Ministerul Sănătăţii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite