Ce urmează în scandalul doctoratul lui Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BIROCRAŢIE O asociaţie din Cluj  a transmis la Ministerul Educaţiei o solicitare pentru a analiza teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, având ca argument un articol de pe internet. Ministerul Educaţiei, pe de altă parte, susţine că teza nu va fi analizată decât dacă sesizarea este depusă la o instituţie din subordine, conform regulamentului.

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a transmis, luni, Ministerului Educaţiei o solicitare de începere a anchetei sub suspiciunea de plagiat a tezei de doctorat semnată de Laura Codruţa Kovesi. Cu toate acestea, lucrarea procurorului şef al DNA nu va putea fi analizată, dacă sesizarea nu este depusă la sediul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării şi Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, regulamentul de organizare este clar, iar pentru ca o sesizare să fie luată în considerare şi să fie numită o comisie de lucru, sesizarea trebuie să fie depusă la sediul UEFISCDI.

„Sunt nişte proceduri. Numai dacă există o sesizare de plagiat transmisă în condiţii legale, adică documentată, la UEFISCDI, atunci acesta o transmite Consiliului CNATDCU. Numai în aceste condiţii. Trebuie făcută o sesizare după Regulament”, a declarat pentru Adevărul preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, întăreşte declaraţia acestuia susţinând că sesizarea nu poate fi transmisă de la Minister la UEFISCDI. „Trebuie o sesizare conformă, la UEFISCDI”, a spsu Amarandei.

„Ministerul trebuie să o dirijeze unde trebuie”

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei GRAUR, Dorin Isoc, susţine că atunci când faci o sesizare oficială, corespondenţa se face cu  instituaţia care are poziţia cea mai mare în ierarhie, în acest caz Ministerul Educaţiei.

„Corespondenţa oficială se face către instituţia cu cea mai mare funcţie. Ministerul este obligat să dirijeze sesizarea unde îi este locul, aşa spune legea. Dacă Ministerul susţine că sesizarea nu va fi luată în considerare este opinia lor. Aici există legi şi trebuie respectate. A plecat prin poşta urgentă, mâine dimineaţă este la Minister, este un dosar întreg, nu este o sesizare”, a declarat pentru Adevărul Dorin Isoc. 

Totodată, Isoc susţine că membrii Asociaţiei GRAUR nu au analizat teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, iar raportul transmis către Ministerul Educaţiei este făcut pe baza sesizărilor şi a informaţiilor apărute în mediul public, care au fost verificate.

GRAUR a transmis pe 3 octombrie către Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Vest din Timişoara o solicitare de începere a unei anchete privind teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

La solicitare, GRAUR a ataşat ca argument un text publicat în 2012 pe site-ul denumit Miliţia Spirituală, în care se făceau menţiuni referitoare la faptul că Laura Kovesi si-ar fi plagiat teza de doctorat. 

Care este procedura CNATDCU

Pentru ca o sesizare să fie validă, aceasta trebuie să fie depusă şi înregistrată la UEFISCDI alături de documentele consultate şi argumente. De asemenea, sesizarea trebuie să conţină datele de identificare a persoanei care face sesizarea şi datele de identificare a tezei de doctorat. UEFISCDI verfică în termen de trei zile dacă sesizarea respectă cerinţele. În cazul în care sesizarea nu este conformă, în termen de 30 de zile persoana care a depus sesizarea este notificată pentru a completa sesizarea.

Dacă sesizarea este admisă, UEFISCDI o anonimizează şi notifică Ministerul Educaţiei şi peeşedintele CNATDCU pentru a demara procesul de soluţionare a sesizării. Din momentul primirii notificării, preşedintele CNATDCU solicită preşedintelui Comisiei de specialitate (în cazul Kovesi, Comisia de Ştiinţe Juridice) să numească,  în cinci zile lucrătoare, o comisie de lucru, formată din trei experţi.

De la data constituirii comisiei de lucru, membrii acesteia analizează independent sesizarea şi formuleză un punct de vedere, apoi, în cadrul unei reuniuni,  se face un raport comun.  Raportul şi soluţia sunt transmise preşedintelui Comisiei de specialitate în termen de 30 de zile. Raportul comun al comisiei de lucru este analizat de comisia de specialitate şi, dacă în termen de trei zile de la comunicare, membrii comisiei de specialitate nu formulează obiecţuini, acesta este transmis Consiliului General al CNATDCU, pentru a fi supus votului în plen. 

Teza de doctorat a Laurei Kovesi a reintrat în discuţie după ce, săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat că ar fi participat la măsluirea raportului Consiliului Naţional de Etică din 2012, potrivit căruia procurul şef nu a plagiat. 

Universitatea de Vest din Timişoara, unde şi-a susţinut Kovesi lucrarea de doctorat, a demarat, la sfârşitul săptămânii trecute, proceduri interne în vederea clarificării situaţiei apărute în spaţiul public vizavi de teza de doctorat a doamnei Laura Codruţa Kovesi, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ. 

Preşedintele şi premierul, discursuri împotriva plagiatului

Deschiderea oficială a anului universitar 2016-2017 a stat sub semnul discursurilor de recredibilizare a sistemului educaţional afectat de problema plagiatelor. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că analiza suspiciunilor de plagiat necesită proceduri rapide şi clare, iar politicienii dovediţi plagiatori trebuie să dispară din viaţa politică. 

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Universitatea de Vest din Timişoara, a declarat că  de multe ori verdictele în cazul suspiciunilor de plagiat durează prea mult, iar acest lucru nu ar trebui să dureze cât elaborarea unei teze de doctorat.

„ Universitarii trebuie să scurteze discuţia la un minim şi să ştim în cel mai scurt timp dacă o persoană a plagiat sau nu. Este dăunător pentru societatea românească ca aceste discuţii să se prelungească atât de mult. Trebuie un răspuns clar şi în timp scurt”, a declarat Iohannis.

Acesta a mai spus că un cadru universitar trebuie să „dispară” din universitate, dacă s-a dovedit ca a plagiat, iar politicianul trebuie să dispară din politică.

Şi premierul Dacian Cioloş, present la deschiderea anului universitar la UMF„Iuliu Haţeganu” din Cluj, a vorbit despre nevoia sistemului doctoral de credibilitate. 

„Nu mă refer la educaţia doctorală din sistemul medical, dar cred că e nevoie de măsuri drastice în formarea doctorală la nivel general pentru a nu compromite ce se face bun. Cu această problemă a plagiatelor, sistemul doctoral are imaginea afectată dacă nu luăm măsuri drastice. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii. Ea trebuie să presupună un efort intelectual”, a afirmat Dacian Cioloş , care a subliniat că lucrarea de doctorat presupune să vii cu idei noi, nu să traduci.

„Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”, a încheiat premierul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite