Ce este Visa Waiver, programul prin care românii ar putea intra fără viză în SUA. Criteriile de participare şi categoriile de cetăţeni eligibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse acesta să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză.

La acest program nu participă toate ţările şi nici toţi cetăţenii nu sunt eligibili pentru utilizarea acestuia. Secretarul american al Securităţii Interne, Alejandro Mayorkas, a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări în Programul Visa Waiver, între care şi România

Cei care călătoresc în cadrul programului trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), sunt verificaţi la punctele de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, se arată pe site-ul Ambasadei SUA în România, scrie Mediafax.

Pentru ca o ţară să participe în program, trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care cele legate de combaterea terorismului, imigrare, securitatea documentelor, managementul la graniţe.

Cetăţenii ţărilor membre pot călători fără viză pentru vizite în scop turistic sau pentru afaceri timp de 90 de zile sau mai puţin, cu condiţia îndeplinirii următoarelor cerinţe:

  • deţin un paşaport cu un cip integrat (paşaport electronic);
  • se înregistrează online prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA);
  • îndeplinesc condiţiile standard ale programului visa Waiver.

Pentru a intra pe teritoriul S.U.A. prin Programul Visa Waiver, călătorii trebuie să:

  • fie cetăţeni ai uneia din ţările enumerate mai jos şi să se afle în posesia unui paşaport conform Programului Visa Waiver;
  • să deţină autorizaţia ESTA;
  • să rămână pe teritoriul SUA cel mult 90 de zile;

Scopul călătoriei trebuie să fie cunoscut:

  • Afaceri - Scopul călătoriei este consultarea cu parteneri de afaceri; participarea la o convenţie sau o conferinţă stiinţific-educaţională, profesională sau de afaceri, la date prestabilite; de a achiziţiona o proprietate sau pentru a încheia un contract;
  • Turism - Scopul călătoriei este recreaţional: turism, vacanţă, vizitarea prietenilor sau rudelor, odihnă, tratament medical, activităţi de natură socială şi participarea amatorilor la competiţii în domeniul muzical, sportiv sau la alte evenimente sau concursuri similare care nu vor fi remunerate;
  • Tranzit - Tranzitarea pe parcursul călătoriei  a teritoriului Statelor Unite.

Dacă accesul în Statele Unite se face pe calea aerului sau a apei, trebuie:

  • Să deţină un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei. Dacă deplasarea se face în baza unui bilet electronic, persoana trebuie să aibă asupra sa o copie a itinerarului pe care să o prezinte inspectorului de imigrări. Persoanele care călătoresc cu bilete de continuare a călătoriei a căror destinaţie finală este Mexic, Canada, Bermuda sau Caraibe trebuie să fie rezidenţi legali ai teritoriilor respective.
  • Intrarea în Statele Unite la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program. Aici sunt incluse aeronavele unei corporaţii americane care a încheiat un acord cu Departamentul de Securitate Internă pentru transportul pasagerilor în cadrul Programului de renunţare la obligativitatea vizelor.
  • Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale terestră din Canada sau Mexic, cerinţele privind documentele sunt aceleaşi, cu excepţia faptului că nu se impune obligativitatea deţinerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului. Trebuie să demonstraţi în faţa inspectorului că deţineţi suficiente fonduri pentru a vă întreţine pe durata şederii în Statele Unite şi pentru părăsirea teritoriului Statelor Unite.

În programul Visa Waiver se află, momentan, 40 de ţări. 

În septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de viză. Directorul executiv al Asociaţiei de călătorii Roger Dow a declarat că Croaţia reprezintă un plus de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. „De fiecare dată când adăugaţi una dintre aceste ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a spus Dow.

România încearcă de mulţi ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depăşeşte încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autorităţile americane pentru ridicarea vizelor. Potrivit ultimelor date oficiale , rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%, în anul fiscal american 2020, această rată trecând din nou de peste 10%, respectiv fiind de 10,14%. După cum a relatat Profit.ro, acest prag scăzuse în 2019, după mai mulţi ani, sub 10%, dar încă insuficient pentru acceptarea în Visa Waiver.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite