Ce a vorbit Gagarin cu turnul de control înainte de a ajunge în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini ştiau că înainte de a pleca în spaţiu, rusul Iuri Gagarin s-a asigurat că are cu el destui cârnaţi până la întoarcerea la Moscova. Această picanterie apare în cele 700 de pagini ale unui document recent desecrerizat despre viaţa primului om care a ajuns în spaţiu, informează AFP:

În urmă cu 50 de ani, pe 12 aprilie, reuşita rusului Iuri Gagrarin dădea startul competiţiei pentru cucerirea spaţiului, care avea să culmineze cu prima aselenizare, în 1969. Iuri Gagarin a devenit erou naţional şi un important element de propagandă pentru sovietici. A reuşit chiar să impună cu cuvânt în vocabularul rusesc: "Poyekhali!", care se poate traduce prin "să pornim".

Rusia a sărbătorit cu fast cei 50 de ani de la zborul lui Gagarin, agâţându-se de această reuşită pentru a da strălucire unui program spaţial actual subfinanţat şi cu mari probleme.

Moscova a declasificat săptămâna trecută circa 700 de pagini referitoare atât la viaţa cosmonautului, cât şi la zborul de pe 12 aprilie 1960.

Ruşii au putut să afle ce a discutat Gagarin din capsulă cu tehnicianul Sergei Korolyov, aflat la sol. Se pare că principala grijă a lui Korolyov era aceea ca proaspătul erou al URSS-ului să aibe suficientă mâncare.

- "Ai acolo mâncare pentru micul dejun, prânz şi cină", i-a spus acesta lui Gagrin prin radio cu doar câteva secunde înaintea decolării.

- "Am înţeles", a replicat Gagarin

- "Ai cârnaţi, bomboane şi gem pentru ceai", a continuat Korolyov. "O să te îngraşi. Când te întorci să mănânci tot", a mai spus inginerul tehnician.

- "Cârnaţii sunt cei mai importanţi - să mergă cu strălucirea lunii", a replicat Gagarin.

Lifenews.ru a publicat o parte din documentele desecretizate şi scrie că Gagarin pare a fluiera şi a cânta singur în timp ce tehnicienii făceau ultimele verificări. Nu toate au mers bine. La un moment dat, prin radio i se spune lui Gagarin să ia nişte bandă adezivă şi să lipească o bucată de echipament, deoarece "noi am uitat să o lipim". I se mai spune, de asemenea, că trapa de acces trebuie să fie puţin ajustată. Din documente reiese că Gagarin a luat toate aceste mici neplăceri în glumă.

Marea temere a oficialilor ruşi a fost aceea că Iuri îşi va pierde cunoştinţa când va ajunge în spaţiu. În schimb, Gagarin a raportat bucuros ca un copil tot ce a văzut din momentul decolării şi până la întoarcea pe pământ. "Senzaţia de imponderabilitate este drăgiuţă. totul pare a înota", a declarat acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite