Ce zice Patriarhia Română despre gazele de şist?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protopopul Bârladului, Vasile Laiu, la protestele de la Siliştea FOTO Mediafax
Protopopul Bârladului, Vasile Laiu, la protestele de la Siliştea FOTO Mediafax

În chestiunea Roşia Montană, BOR, prin Patriarhie, şi-a exprimat public un punct de vedere. Mulţi aşteaptă şi o luare de poziţie în chestiunea gazelor de şist. Mai cu seamă că, printre protestatari, s-au regăsit şi confraţi preoţi, care speră, probabil, că Patriarhia îi va susţine oarecum, dacă îşi va exprima o poziţie similară cu cea în cazul Roşia Montană. Adică de respingere.

Un comunicat recent al Patriarhiei Române (care,după mine, este şi o replică tip diatribă, cam dură şi prea aprinsă, la adresa unui jurnalist şi a unui cotidian central) ne îndeamnă însă la…răbdare. Citez:

Patriarhia Română nu a formulat o poziţie oficială în legătură cu problema explorării şi exploatării gazelor de şist în România, deoarece nu cunoaşte temeinic toate implicaţiile politice, economice, sociale şi ecologice ale acestui demers. De altfel, şi poziţia oficială a Sfântului Sinod din noiembrie 2003 referitoare la proiectul minier de la Roşia Montană a ţinut cont de poziţia oficială a Academiei Române care dispune de specialişti în domeniu. În  plus, la Roşia Montană este vorba de un patrimoniu religios-cultural (biserici - monument istoric şi cimitire) care vor fi afectate prin implementarea acestui proiect minier.

Pentru clarificarea problemei exploatării gazelor de şist în România, Patriarhia Română consideră că autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări. În acest sens, precizăm că Parlamentul European a adoptat recent o propunere legislativă prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei în cazul acestor proiecte.

Patriarhia ţine să precizeze celor care presupun nişte înţelegeri de culise între BOR şi Chevron că nici Patriarhul României şi nici un alt reprezentant al Patriarhiei Române nu s-au întâlnit vreodată cu reprezentanţi ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus ajutor bănesc pentru finanţarea unor proiecte ale Bisericii în schimbul exploatării gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Patriarhia face şi o recomandare clericilor care ar dori să participe la protestele publice legate de acest subiect. Patriarhia Română recomandă clerului ortodox să se abţină de a participa personal la manifestaţii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, ci să solicite autorităţilor în drept lămuriri  şi implicare responsabilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite