Dosarul „Revoluţiei”. Statul Român, condamnat din nou la CEDO. Guvernul trebuie să plătească peste 830.000 de euro către 81 de victime ale Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a fost condamnată, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesoluţionarea dosarului „Revoluţiei”. Statul român trebuie să plătească suma de 832.500 euro către 81 de persoane. Asta după ce în 2013, tot judecătorii CEDO au decis ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro unui număr de 72 de victime ale Revoluţiei din decembrie '89 de la Timişoara.

CEDO a dat marţi o nouă decizie privind plângerile înaintate de 81 de reclamanţi, victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestaţiilor contra regimului comunist care au început pe 21 decembrie 1989 la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. 

Anchetarea actelor de represiune în oraşele în care au avut loc, mai puţin Timişoara, este încă în curs, notează Curtea.

Curtea de la Strasbourg a analizat cererile a 81 de reclamanţi, urmaşi ai eroilor martiri, răniţi şi reţinuţi în Dosarul „Revoluţiei”, sub aspectul încălcării dreptului la viaţă, interdicţia torturii, dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil şi dreptul la un recurs efectiv.

Cererile au fost depuse la CEDO de către membrii Asociaţiei „21 decembrie 1989” în urmă cu şase ani.

Statul Român, condamnat în 2013 într-un caz asemănător

În martie 2013, CEDO a decis ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro unui număr de 72 de victime ale Revoluţiei din decembrie '89 de la Timişoara.

Reclamanţii au fost victime sau moştenitori ai victimelor represiunii armate a demonstraţiilor care au început în Timişoara în seara de 16 decembrie 1989 împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu.

În ianuarie 1990, după executarea dictatorului Nicolae Ceauşescu şi căderea regimului comunist, biroul procurorului militar din Timişoara a deschis o anchetă privind reprimarea demonstraţiilor. Reiese din documentele din dosar că toţi reclamanţii din cauza înregistrată la CEDO au fost identificaţi în cursul anchetei ca victime ale represiunii.

Printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis în judecată pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, fiind inculpaţi ca principali responsabili de organizarea represiunii armate faţă de demonstraţiile anticomuniste de la Timişoara.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare pentru omor şi tentativă de omor privind organizarea şi coordonarea represiunii de la Timişoara. Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamanţii să plătească în solidar cu Ministerul Apărării despăgubiri, sume ce au fost achitate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

CEDO a decis: Guvernul României este obigat să plătească 350.000 de euro despăgubiri victimelor Revoluţiei de la Timişoara

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis, marţi, ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro unui număr de 72 de victime ale Revoluţiei din decembrie '89 de la Timişoara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite