CEDO a respins ca inadmisibilă plângerea lui Alexander Adamescu în legătură cu mandatul de arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins ca inadmisibilă plângerea lui Alexander Bogdan Adamescu în legătură mandatul de arestare în lipsă, emis la solicitarea DNA, în legătură cu mai multe fapte de corupţie, inclusiv dare de mită şi delapidare, potrivit unui comunicat publicat de instituţie.

Potrivit Mediafax, Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, care locuieşte de mai mulţi ani la Londra, este vizat de un mandat european de arestare, emis la cererea autorităţilor din România, în legătură cu mai multe presupuse fapte de corupţie. 

În plângerea depusă la CEDO, Alexander Adamescu susţine că mandatul de arestare în lipsă a fost emis într-un mod "discreţionar", argumentând că nu există suficiente probe pentru a fi suspectat de comiterea faptelor de care este acuzat. Mai mult, el s-a plâns că nu exista o necesitate reală să fie solicitată arestarea sa la 2 ani după începerea urmăririi penale, iar instanţele locale nu ar fi luat în calcul posibilitatea să ia o măsură preventivă mai uşoară în privinţa sa. 

Totodată, reclamantul a mai susţinut că autorităţile române au comis abuzuri împotiva sa şi a tatălui său, cu scopul de a elimina companiile lor de pe piaţă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului însă a luat în unanimitate decizia de a respinge plângerea depusă de Alexander Adamescu, considerând că dovezile prezentate în acest caz sunt suficiente pentru a indica că există suspiciuni rezonabile că "reclamantul ar fi putut comite infracţiunile de dare de mită şi delapidare". 

Mai mult, CEDO a stabilit că "nu există nimic care să sugereze că mandatul de arestare ar fi fost emis din al motiv decât pentru a îl aduce pe reclamant în faţa unei instanţe române".

De asemenea, instanţa europeană a mai decis că reclamantul nu a dovedit "dincolo de orice dubiu rezonabil" că mandatul de arestare ar fi fost emis cu scopul eliminării de pe piaţă a firmelor tatălui său.

Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 6 iunie 2016 un mandat european de arestare pentru Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită. În baza acestui mandat, având în vedere că Alexander Adamescu se află în Marea Britanie, a fost iniţiată procedura de predare a acestuia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite