Cehia: Social-democraţii au câştigat alegerile, dar nu pot forma guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile legislative din Cehia au fost câştigate de social-democraţi, dar ei nu pot forma o coaliţie de stânga cu comuniştii din partidul KSCM. Alegătorii tineri au fost cei care au dat peste cap planurile comuniştilor pentru că au votat formaţiunile de centru-dreapta. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani comuniştii nu au mai ieşit pe tradiţionalul loc trei.

Potrivit preşedintelui ceh, Vaclav Klaus, era de aşteptat ca aceste alegeri să arate o slăbire a principalelor două partide şi să marcheze ascensiunea unor formaţiuni alternative. După anunţarea rezultatelor oficiale definitive, urmează ca preşedintele să-i dea undă verde unuia dintre liderii de partid să înceapă negocieri şi să încerce să formeze guvernul.

În calitatea sa de lider al partidului care a ieşit pe locul întâi în alegeri, Sobotka ar putea fi însărcinat de preşedintele Klaus cu formarea guvernului, dar şansele sale de reuşită sunt aproape nule.

După ce a aflat rezultatele alegerilor, liderul CSSD Jiri Paroubek, în vârstă de 57 de ani, premier între 2005 şi 2006, a anunţat că va demisiona din postul de preşedinte al social-democraţilor. "Partidul are nevoie de un nou început", a argumentat Paroubek. Formaţiunea va fi condusă probabil de actualul ei vicepreşedinte, fostul ministru al finanţelor Bohuslav Sobotka. Lui Paroubek i se atribuie o mare doză de populism, un gust pentru confruntare şi o apropiere pragmatică de KSCM, singurul partid comunist nereformat din Europa Centrală.

"Au trecut 20 de ani din noiembrie 1989 (de la căderea comunismului - n.r.) şi este pentru prima dată când Partidul Comunist nu este pe locul al treilea, iar noi suntem cu toţii bucuroşi pentru asta", a comentat Karel Schwarzenberg, preşedintele noului partid TOP 09, care a obţinut 17% din voturi şi 41 de locuri în Parlament, ceea ce îl face a treia formaţiune politică a ţării. Miroslav Kalousek, fost ministru de finanţe şi vicepreşedinte al TOP 09, a mărturisit că a-i învinge pe comunişti a fost "visul secret" al liderilor. TOP 09 este un partid care pledează pentru rigoare fiscală şi se opune măsurilor populiste şi cheltuielilor sociale mari.

Adevăratele câştigătoare ale acestor alegeri sunt TOP 09 şi VV. TOP09 şi-a făcut campanie cu un program care subliniază necesitatea unor măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar al ţării. Succesul acestui partid arată că alegătorul este tot mai îngrijorat în legătură cu viitorul.
Noul guvern va trebui să reducă deficitul fiscal de la 5,5% din PIB anul acesta la 4,8% din PIB anul viitor, dar mai ales va trebui să lanseze reformarea unui sistem de pensii susţinut de stat, care acumulează deficit pe măsură ce trec anii. Electoratul aşteaptă, de asemenea, de la noul guvern paşi concreţi pentru eradicarea corupţiei din administraţia publică, în special în domeniul atribuirii de contracte de achiziţii publice.

De 12 luni, Republica Cehă este condusă de un guvern interimar de tehnocraţi, în fruntea căruia se află fostul şef al Oficiului pentru statistică, Jan Fischer. Acest guvern a înlocuit echipa de centru-dreapta a liberalului Mirek Topolanek (ODS), căzut de la putere printr-o moţiune de cenzură depusă de CSSD în timp ce Praga se afla la preşedinţia UE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite