Cei cinci candidaţi la şefia DNA susţin astăzi interviurile LIVE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La şefia DNA aspiră cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru
La şefia DNA aspiră cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru

Cei cinci candidaţi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt programaţi să susţină astăzi interviurile. Printre aceştia se află şi actualul şef al DNA, Călin Nistor.

 Mariana Alexandru, Călin Nistor, Elena Grecu, Ionuţ Botnaru şi Crin-Nicu Bologa s-au înscris în cursa pentru ocuparea funcţiei de şef la DNA, anunţă Ministerul Justiţiei. 

Nistor Călin: S-au făcut şi erori, dar în mod concret DNA cred că şi-a îndeplinit menirea

Procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Nistor Călin, a admis, joi, că au existat şi erori în activitatea procurorilor anticorupţie, dar a afirmat că, în ansamblu, instituţia "şi-a îndeplinit menirea".

"Noi nu putem nega că au existat greşeli individuale săvârşite de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de anumiţi procurori. Acele erori, greşeli, abuzuri, cum vrem să le spunem, (...) au fost identificate măsuri care ţin de competenţa procurorului-şef, s-au luat în cele mai multe cazuri. (...) S-au făcut şi erori, dar în mod concret DNA cred că şi-a îndeplinit menirea şi obiectivul general", a spus Nistor Călin, citat de Agerpres.

Ionuţ Botnaru şi-a retras candidatura

Procurorul Ionuţ Botnaru, unul dintre cei cinci candidaţi admişi la interviurile de la Ministerul Justiţiei pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi-a retras candidatura.

"Noi urma să ne continuăm activitatea cu interviul domnului Ionuţ Botnaru, dar vreau să vă fac cunoscut că am în faţă o solicitare a domnului Botnaru, o informare, în sensul că şi-a retras candidatura pentru funcţia de procuror-şef al DNA", a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul interviului susţinut de candidatul programat înaintea lui Botnaru.

Elena Grecu: Au plecat procurori din Direcţie pentru că nu sunt motivaţi

„Una dintre cauze (pentru care au plecat procurori din DNA) cred că este cea a a lipsei de motivare. Nu sunt motivaţi şi nu este recunoscut comportamentul performant şi nu este recunoscută valoarea. Cred că aici este o problemă care a afectat stabilitatea. În cei doi ani şi jumătate au plecat din DNA procurori valoroşi. Singura explicaţie ar fi demotivarea, atrasă de o comunicare defectuoasă, descendentă. Comunicarea este esenţa motivării şi antrenării. Cred că procurorii cu funcţie de execuţie au fiecare în raniţă bastonul de mareşal. Eu am încurajat dezvoltarea comportamentului profesional performant. Poate mulţi dintre ei nu-şi doresc o funcţie de conducere, dar asta nu înseamnă că nu au viziune.”, a afirmat Elena Grecu.

Crin Bologa: Scurgerile de informaţii vor duce la revocarea din DNA

"Am trecut acolo (în proiectul managerial - n.r.) pentru că s-au plâns foarte multe din persoanele cercetate că au fost linşate mediatic prin intrarea pe uşa principală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe uşa din spate şi, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui găsită o soluţie. (...) În foarte multe cazuri expunerea mediatică le aparţine şi inculpaţilor, ca şi avocaţilor acestora, şi atunci va trebui identificată această posibilitate la care pot apela în momentul în care vor fi citaţi şi nu vor să fie expuşi public, ştiind faptul că în faţă la DNA sunt permanent televiziunile şi ziariştii, o cale de acces prin spatele instituţiei, să fie accesul cu maşina acolo, sigur, sub controlul pazei, astfel încât să nu fie expuşi public şi să nu mai apară ca şi cum DNA ar condamna dinainte oamenii şi ar linşa mediatic înainte de a fi judecaţi şi condamnaţi", a declarat Bologa, la interviul susţinut pentru numirea şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, desfăşurat la Ministerul Justiţiei.

Referitor la prezenţa presei la intrarea în Direcţia Naţională Anticorupţie, el a precizat că, dacă va identifica scurgeri de informaţi din instituţie, va lua măsuri ce duc până la revocarea din DNA.

"Scurgerea de informaţii poate să aparţină Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau chiar persoanei invitate a DNA sau apărătorilor acestora. Eu va trebui să mă asigur, prin comunicare permanentă cu colegii mei, să nu linşăm mediatic, să nu încălcăm prezumţia de nevinovăţie şi ceea ce depinde de noi să o rezolvăm privind scurgerea de informaţii. În momentul în care vom identifica asemenea scurgeri de informaţii, voi lua măsuri care vor merge până la revocarea din DNA şi până la sesizarea Inspecţiei Judiciare. Numai că nu voi putea controla dacă scurgerea de informaţii aparţine inculpaţilor, martorilor, părţilor vătămate sau avocaţilor acestora", a precizat Bologa.

Referitor la Secţia Specială, Crin Bologa consideră că existenţa acesteia este o jignire pentru magistraţi.

„Existenţa Secţiei Speciale o văd ca pe o jignire la adresa procurorilor şi judecătorilor cinstiţi din ţara asta. S-a creat o instituţie numai pentru procurori şi judecători ce nu a mai fost creată niciodată în această ţară, iar derapajele pot apărea şi de la această Secţie”, susţine candidatul pentru şefia DNA.

„Acum sunt foarte multe dosare pe rol, procurorii sunt încărcaţi. De la an la an se reduc dosarele DNA cu 2-3000. Sesizările sunt din ce în ce mai puţine. (…)Trebuie văzut câte dosare vor rămâne de competenţă. Vom trece la o structură foarte suplă ca în Spania de exemplu? Sau va trebui să fie extinsă din nou comoetenţa DNA? Asta se va vedea în timp”, a adăugat fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj.

Mariana Alexandru: Mi s-a cerut imperativ să plec

Mariana Alexandru a declarat în cadrul interviului pentru şefia DNA că s-a pensionat în 2014 din motive independente de ea şi că a revenit în magistratură după ce acestea nu au mai existat. Procurorul a declarat că procurorii din DNA nu mai sunt motivaţi, iar printre obiective se află gestionarea dosarelor vechi şi pregătirea procurorilor.

„În toamna anului 2014 conducerea DNA mi-a cerut imperativ să plec”, susţine Mariana Alexandru.

Magistratul spune că i s-a întocmit un dosar penal în care era acuzat că ar fi sustras documente din dosarele lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea. Mai mult, Alexandru susţine că nu i s-a permis să dea explicaţii şi a decis să plece din sistem pentru a nu îi fi pătată imaginea, în condiţiile în care în spaţiul public se vorbea deja de un dosar în care ar fi fost vizat, fiind citate surse judiciare.

„Mi s-a cerut imperativ să plec. Eram acuzată de sustragerea unor documente din dosarele Mitrea şi Năstase”, a precizat magistratul.

„Profesia de procuror nu este una dintre acelea care permit o calificare la locul de muncă, ea se învaţă şi se transmite, de sigur, pe baza unei pregătiri profesional solide. Nu numai în sistemul judiciar român, procurorul are o putere foarte mare, el poate să declanşeze investigaţii, poate să dispună măsuri intruzive în viaţa oamenilor cu efecte psihologice uriaşe asupra oamenilor cercetaţi şi a familiilor lor. De aceea greşeala trebuie să fie excepţia iar nu regula.

Obiectivele pe care le-am propus reprezintă soluţii la problemele curente ale direcţiei, însă privite în ansamblu, creionează o viziune pe termen lung care va dinamiza lupta împotriva corupţiei şi va creşte încrederea cetăţenilor în activitatea direcţiei. Este foarte important să avem în vedere faptul că viitorul procurorul şef al Direcţiei va trebui să îşi armonizeze obiectivele cu cele ale procurorului general”, a declarat Mariana Alexandru.

***

La şefia DNA aspiră cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru.

Mariana Alexandru, prima ce va apărea în faţa Comisiei de audiere, are o vechime de 30 de ani în sistem, dintre care nouă ani în DNA (perioada 2005-2014), unde a condus ambele secţii din pozitia de adjunct al Direcţiei. Mariana Alexandru a fost primul procuror care a reuşit să obţină aviz pentru reţinerea şi arestarea unui senator (Cătălin Voicu), dar şi a unui judecător de la ÎCCJ (Costiniu). A mai instrumentat dosarele fostului prim ministru Adrian Năstase, foştilor miniştri Miron Mitrea, Monica Iacob Ridzi, dosarul deputatului Florin Popescu, al fostului membru CSM Adrian Toni Neacşu, sau al procuroarei de la PÎCCJ Angela Nicolae. A fost procurorul care a decis infirmarea soluţiei iniţiale în cazul "Gala Bute",  însă a plecat din DNA înainte de a fi luată o decizie privind anchetarea fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. 

Crin-Nicu Bologa, procuror din Sălaj, a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, iar între 2005 şi 2008 a fost procuror-şef al DNA Cluj.

Camelia Elena Grecu a fost procuror general la Constanţa, iar în trecut a mai candidat pentru şefia DNA, în timpul mandatului fostului ministru Tudorel Toader, fiind însă respinsă. 

Ionuţ Botnaru este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fiind fost procuror-şef DIICOT Ploieşti. Soţia lui, Irina Hermina Botnaru, este judecător la Curtea de Apel Ploieşti. 

Călin Nistor este, în prezent, şeful interimar al DNA, fost procuror-şef adjunct al DNA, absolvent al mai multor cursuri la Academia SRI. De-a lungul timpului a instrumentat mai multe dosare importante, fiind văzut unul dintre candidaţii cu şanse reale de a câştiga concursul pentru şefia DNA.

Cei cinci sunt audiaţi joi de o comisie condusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, comisie din care mai fac parte următorii: procurorul Remus Damian Budai (desemnat de sectia de procurori a CSM), judecătorul Ioana Bogdan (desemnată de INM), psihologul Marius Babici (desemnat de CSM), prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE). Din partea Ministerului Justiţiei fac parte din Comisie, pe lângă Cătălin Predoiu, următorii: Lidia Barac, Secretar de Stat, şi avocatul Stefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiţiei. 

Vineri sunt programate interviurile pentru şefia DIICOT, vizată de cinci candidaţi: Teodor Niţă – procuror la Parchetul Curţii de Apel Constanţa; Ioana Bogdana Albani – procuror şef adjunct DIICOT, a condus Serviciul de Combatere a Infracţiunilor Informatice, a primit Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume”, acordat deAmbasada SUA, şi o decoraţie din partea FBI, pentru combaterea infracţiunilor informatice; Elena- Giorgiana Hosu – procuror şef interimar la DIICOT din octombrie 2019; Viorel Badea – director adjunct al INM, procuror şef adjunct la Parchetul Tribunalului Bucureşti; Daniel Horodniceanu – care candidează şi pentru şefia PG.

Reamintim că pentru şefia Parchetului General, în zilele de marţi şi miercuri, au susţinut interviurile cei opt candidaţi înscrişi: Ionel Corbu – procuror militar, a lucrat în dosarul privind mitingul din 10 august 2018; Florin-Daniel Căşuneanu – şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi; Gabriela Scutea – fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi fost adjunct al procurorului şef al DNA; Laura Oprean - prim-adjunct al procurorului general; Pompiliu - Marian Drilea – Marga – procuror de la DIICOT Sibiu, cu doctorat susţinut la Chişinau, a candidat pentru funcţia de procuror general şi la concursul organizat de Tudorel Toader; Daniel Horodniceanu – fost şef DIICOT pentru un mandat de trei ani, început în 2015, a candidat pentru un nou mandat, dar ministrul de atunci, Tudorel Toader, nu l-a susţinut; Sorin Săndel Vasilache – şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov; Răzvan Horaţiu Radu – fost agent guvernamental la CEDO şi la CJUE.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite