Cei doi oficiali de la Ministerul Agriculturii, arestaţi. Suspect: „O să mă zăpăcească la cap europarlamentarul lor, finul lui Daniel Constantin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe documente au fost ridicate de procurorii DNA de la sediul Ministerului Agriculturii FOTO Adevărul
Mai multe documente au fost ridicate de procurorii DNA de la sediul Ministerului Agriculturii FOTO Adevărul

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie. Cei doi sunt acuzaţi, printre altele, de luare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar este urmărit penal şi europarlamentarul Constantin Rebega.

Magistraţii Curţii Supreme au decis, vineri seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi a secretarului general al instituţiei, Virgil Găman. 

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă în cazul celorlaţi doi reţinuţi din acest dosar - Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratorii unor firme prin care Nagy şi Găman ar fi primit mită.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.

Tamas şi Nagy au fost reţinuţi, joi seara, fiind acuzaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că ar fi luat 40.000 de euro mită, însă nu direct, ci prin intermediul unor firme pe care le-au favorizat cu ocazia Târgului Indagra. 

De altfel, în cursul zilei de joi, procurorii au ridicat în urma percheziţiilor de la Ministerul Agriculturii o serie de documente referitoare la organizarea târgului Indagra, care a avut loc în noiembrie 2014.

Acuzaţiile aduse de procurorii DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, Laurenţiu Găman este acuzat de luare de mită, instigare la uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. Fostului secretar de stat Nagy Peter Tamas, i se aduc aceleaşi acuzaţii, subliniază procurorii în documentul citat.

Totodată, în vizorul DNA se află şi Claudiu Vasilescu şi, respectiv, Haller Zoltan Jozsef, administratori ai unor societăţi comerciale, acuzaţi de complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Cei doi au fost, de asemenea, reţinuţi de procurori.

Contracte măsluite

Procurorii spun că Laurenţiu Găman şi Peter Nagy Peter ar fi măsluit contractul în aşa fel încât firmele lor de casă să primească banii pentru nişte servicii pe care în realitate nu le-ar fi efectuat.

„Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpaţi, reprezentanţi ai Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpaţii Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef şi o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurenţiu. Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, inculpaţii Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare”, se mai arată în comunicat.

Şi europarlamentarul Constantin Rebega este urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, acesta primind, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie.

Cei doi oficiali s-ar fi mulţumit şi cu mai puţin de 40.000 de euro

Concret, Virgil Laurenţiu Găman ar fi comunicat Romexpo numele firmelor identificate şi cu care urma să semneze contractele de prestări servicii: un contract fictiv avea ca obiect „producţia de spoturi publicitare iar valoarea va fi de 11.000 euro plus TVA”, iar cel de-al doilea contract fictiv era referitor „produse de protocol pentru 9.000 euro plus TVA”.  

Peter Nagy ar fi vrut să obţină, prin încheierea unui contract simulat de prestări servicii, 11.000 euro, sens în care s-a obligat să îl identifice pe reprezentantul unei asociaţii de crescători de bovine. În legătură cu intermediarii lui Găman Virgil, Nagy i-ar fi spus acestuia că: „dacă vin, vin…dacă nu, rămâne aşa…”, procurorii precizând că cei doi s-ar fi mulţumit şi cu mai puţin de 40.000 de euro.

Peter Nagy l-ar fi găsit „dispus pentru contract fictiv  pe cel din rândul expozanţilor la pavilioanele de zootehnie, respectiv numitul Haller Zoltan Jozsef, persoană care să se încheie contractul pentru suma de 11.000 euro, care depunea documente justificative pentru a nu fi probleme cu contractul, adică să justificări contabile”.

Potrivit documentelor de la dosar, Laurenţiu Găman ar fi găsit printr-un intermediar o persoană de încredere, respectiv Claudiu Vasilescu. 

„În data de 02.11.2014, în jurul orelor 10:30-11:00, în salonul VIP din Pavilionul Central a venit numitul Haller Zoltan Jozsef, care a precizat «contractul nu va mai fi semnat de către ROMEXPO S.A. cu Asociaţia Crescătorilor de Bovine, ci cu o firmă de evenimente»şi Haller Zoltan Jozsef s-a angajat că va redacta contractul şi îl va prezenta în data de 04.11.2014, pentru a fi prezentat şi de reprezentant al ROMEXPO S.A”, se mai arată în documentul citat. 

Haller ar fi adus factura pentru serviciile fictive voia „să fie totul legal”

Tot Haller s-ar fi obligat să aducă şi factura „aferentă serviciilor prestate”, servicii care ar fi constat în „organizare evenimente şi supraveghere exponate”, şi a făcut precizarea că, în cazul unor verificări ulterioare va fi foarte greu de demonstrat că nu au fost realizate obligaţiile contractuale motiv pentru care a menţionat că din punct de vedere documentar vrea „să fie perfect legal”.

Ulterior, pe 4 noiembrie, Claudiu Vasilescu ar fi depus Contractul de producţie nr. 200/04.11.2014 având ca părţi pe S.C. Varedo Media LCC S.R.L. reprezentată de Vasilescu în calitate de director general şi S.C. Romexpo S.A. Oamenii legii precizează că documentul ar fi fost semnat doar de reprezentanţii S.C. Varedo Media LCC S.R.L.

În cadrul unei discuţii ataşate la dosar, Claudiu Vasilescu ar fi ţinut să precizeze că încheierea acestui contract a reprezentat doar un ajutor acordat altor persoane („din punctul meu de vedere n-am nicio treabă, nicio apăsare, e treaba lor. E treaba lor. I-am ajutat….i-am ajutat.) şi că cel care cere banii este Laurenţiu Rebega, parlamentar în Parlamentul European: „O să mă sune, o să mă zăpăcească la cap…Rebega… Europarlamentar… Europarlamentarul lor… Finul lui Daniel… Finul lui Daniel Constantin”.

Nagy: „O intrat banii de la ăştia, mă?

Tot pe 4 noiembrie, Vasilescu s-ar fi angajat să trimită pe email datele de identificare ale S.C. Romexpo S.A. pentru încheierea celui de-al doilea contract: „Salut! Uite, în câteva minute îmi trimite omul pe mail datele…Zic, o adresă de mail sau cum procedăm?

Peter Nagy Tamas s-ar fi interesat dacă au fost vitaţi banii în contul S.C. Romexpo S.A. din contul Ministerului Agriculturii, banii aferenţi contractului de prestări servicii pentru organizarea Forumului „16 +1,  cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii” : „O intrat banii de la ăştia, mă?” .

„Pe parcursul aceleiaşi discuţii purtată în mediul ambiental, Nagy Peter Tamas, în urma unui conversaţii telefonice  purtată cu Găman Virgil-Laurenţiu, i-a explicat  că a fost demarată procedura obţinerii sumei de bani de la Ministerul de Finanţe, iar fondurile vor fi alocate cel târziu in data de 20.11.2014: «prioritar…Trimestrializarea, cum termină, cum bagă banii ! Dă şi drumu'… ! (…)…Vezi şi tu... undeva pă, nouă de vin pe cincişpe', optişpe', banii…face procedura… Da' până în douăzeci', sută la sută veţi avea banii! (… ) E făcută solicitarea la Finanţe. Aşteaptă să le intre banii şi să …»”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

Procurorii precizează că, după aceste detalii clarificatoare, Peter Nagy ar fi înmânat contractul încheiat între S.C. Zoltan Trading S.R.L. şi S.C. Romexpo S.A. spunându-i că „Da, da…e  făcut şi contractu' ! Stai aşa,…am făcut cu documentaţie cu tot în spate!  Cu planşă…planşă…Foto! (…) Cu structura care trebuie făcută. Predare…proces verbal…(…) Amena…concept…amenajare spaţii pentru corp zootehnic…în perioada convenită…aşa cum …prezentul contract.  Da? (…) Cincizeci şi două de mii la care se adaugă T.V.A.!”.

Totodată, Claudiu Vasilescu s-ar fi interesat dacă reprezentanţii Ministerului Agriculturii au virat banii în contul S.C. Romexpo S.A., interesul acestuia fiind determinat de virarea S.C. Romexpo S.A. a sumei de 62.933,65 lei. în contul S .C. Varedo Media LCC S.R.L.

Pe 24 noiembrie 2014, „Vasilescu Claudiu, îngrijorat că până la data conversaţiei telefonice nu s-au virat banii de către  S.C. Romexpo S.A. în contul S .C.  Varedo Media LCC S.R.L, (putând întâmpina astfel probleme cu rambursarea T.V.A.-ului aferent), a făcut demersuri să afle dacă s-au derulat demersurile şi procedurile pentru alocarea sumelor de bani de către M.A.D.R. către S.C. Romexpo S.A. şi că intenţionează să storneze factura emisă de S .C.  Varedo Media LCC S.R.L, pentru suma de 62.933,65 lei”, arată oamenii legii.

În aceeaşi zi, arată procurorii, se reuşeşte şi depunerea unui contract de prestări servicii având părţi contractante S.C. Dyomedica CND S.R.L, în calitate de prestator, şi Romexpo S.A, în calitate de beneficiar, iar pe ultima filă, în dreptul prestatorului se regăseşte o semnătură olografă peste care s-ar fi aplicat o ştampilă cu menţiunea S.C. Dyomedica CND Ploieşti Prahova, spun procurorii. 

Aceştia precizează că acest contract reprezenta operaţiuni de montare-demontare schele, iar preţul contractul este de 9.000 de euro la care se adaugă TVA. La punctul VII „Plăţile” este menţionat că „toate plăţile se vor efectua în contul prestatorului  de la o bancă , în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii fiscale”. DNA a precizat că acest contract nu ar fi avut aplicate nici semnătura olografă şi nici ştampila în dreptul beneficiarului Romexpo S.A.

Nagy şi Găman nu au fost inhibaţi şi au „desăvârşit procesul infracţional”

Procurorii DNA susţin că fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, nu au fost inhibaţi de „recrudescenţa" infracţiunilor de corupţie şi au „desăvârşit procesul infracţional", prin metodele folosite în comiterea faptelor.

„Starea de pericol pentru ordinea publică rezidă din mentalitatea infracţională manifestată făţis, rezultată din pretinderea fără menajamente a unor «comisioane» din sumele plătite de bugetul de stat, de parcă inculpaţii s-ar considera cumva îndreptăţiţi să primească o parte din suma totală de bani", se arată în referatul prin care DNA cere arestarea preventivă a celor doi şi a complicilor acestora.

Folosirea unor societăţi interpuse pentru primirea sumelor de bani, mai spun procurorii anticorupţie, "denotă intenţia inculpaţilor de a se proteja şi de a evita primirea în mod direct a banilor" . "Recurgând la această metodă, inculpaţii au sperat în zădărnicirea descoperirii acestora de către organele de urmărire penală, astfel că o altă măsură preventivă (în afara arestării - n.r.) nu este plauzibil că ar fi eficientă, tocmai datorită experienţei acestora în aranjarea lucrurilor subterane, feriţi de privirile celorlalţi", se menţionează în acelaşi document.

Anchetatorii mai susţin că Nagy şi Găman au fost "impasibili" la "recrudescenţa actuală a infracţiunilor de corupţie săvârşite, în special, de funcţionarii statali". Mai mult, ei şi-ar fi desăvârşit procesul infracţional.

„Recrudescenţa actuală a infracţiunilor de corupţie săvârşite, în special, de funcţionarii statali, nu a determinat inhibarea instinctelor infracţionale ale inculpaţilor, aceştia dovedindu-se impasibili şi desăvârşind procesul infracţional", arată procurorii, în documentul citat.

În referat se mai notează că modul de săvârşire a faptelor, precum şi valoarea folosului urmărit de cei doi conturează "o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic, şi justifică privarea de libertate".

Cine este Nagy Tamas

Nagy Peter Tamas, a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de către Daniel Constantin. El şi-a dat însă demisia în decembrie 2014 după ce UDMR a ieşit de la guvernare.
 
Anterior numirii ca secretar de stat în MADR şi validării în funcţia de director general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ). Nagy a fost director general al ANARZ, în perioada mai 2012 – iulie 2013. Peter Tamas Nagy şi-a început activitatea în 2004, ca medic veterinar la societatea Agromec Scorillo din Sântana de Mureş.
 
Cine este Virgil Găman

Virgil Laurenţiu Găman este din 2013 secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Anterior, timp de un an, acesta a fost Director General la Buget Finanţe şi Fonduri Europene tot din cadrul aceluiaşi minister. Din 2010 şi până în 2012, el a fost Director Executiv în cadrul Direcţiei Generale Operaţiuni din Primăria Municipiului Bucureşti.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE DNA: Rebega, urmărit penal în dosarul de corupţie de la Ministerul Agriculturii. Nagy Peter Tamas şi Virgil Găman, reţinuţi

Europarlamentarul Constantin Rebega este urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, acesta primind, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite