Cei trei directori de la RADET, acuzaţi de corupţie, vor fi eliberaţi din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei directori de la RADET, Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Gărduş, acuzaţi că au cerut mită de la două societăţi comerciale, vor fi cercetaţi în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, eliberarea lor din arest. Aceştia au interdicţie de a pleca din Bucureşti şi Ilfov. Decizia instanţei este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, recursurile făcute de directorul general al RADET Bucureşti Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin şi directorul de exploatare şi mentenanţă Ovidiu Gărduş împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de arestare preventivă pentru 29 de zile, dată pe 26 iunie.

Instanţa a admis astăzi recursurile directorilor şi a dispus ca aceştia să fie eliberaţi, înlocuind măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. 

Decizia instanţei este definitivă, astfel că cei trei directori de la RADET vor fi lăsaţi să plece din arestul Poliţiei Capitalei.

Directorii de la RADET Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Gărduş, arestaţi pentru fapte de corupţie, au creat "percepţie negativă asupra modului lipsit de onestitate în care se derulează afacerile" în România, arăa arătat judecătorul de la Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei de pe 26 iunie.

„Se constată că inculpaţii sunt cercetaţi pentru infracţiuni ce prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci şi din modalităţile şi împrejurările concrete de săvârşire, fiind infracţiuni de corupţie la nivelul unei regii autonome importante pentru comunitatea în care s-au desfăşurat aceste acte, reţinute în sarcina unor persoane cu funcţii de conducere şi rol hotărâtor în gestionarea resurselor financiare ale acestei regii“, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Inculpaţii, pericol concret pentru ordinea publică

De asemenea, în documentul citat, instanţa mai precizează că, deşi nu s-au formulat acuzaţii şi pentru alte fapte, există la dosar denunţuri ale altor persoane, care reclamă fapte similare şi care pot crea judecătorului posibilitatea ca activitatea inculpaţilor să fi fost una mult mai vastă, în curs de instrumentare.

Magistratul a mai menţionat că la luarea măsurii arestării preventive a avut în vedere gravitatea deosebit de ridicată a faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii, urmările produse şi întinderea acestora.

„Nu în ultimă instanţă acest pericol concret pentru ordinea publică trebuie raportat şi la modul concret în care faptele se derulau, existând suspiciunea că inculpaţii primeau aceste sume de bani pentru a face plăţi preferenţiale unor parteneri, manipulând practic fondurile pe care le administrau în scopul satisfacerii intereselor personale, în condiţiile în care regia autonomă avea înregistrate datorii foarte mari către mai mulţi furnizori“, a mai menţionat judecătorul în motivare, potrivit Mediafax. 

Cei trei directori de la RADET, arestaţi preventiv pe 26 iunie 2013

Ion Voicu, director general al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), iar Dan Mavrodin, director economic al aceleiaşi regii, de luare de mită şi complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale), s-a precizat într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar a fost reţinut Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET Bucureşti, acuzat tot de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit sursei citate.

Anchetatorii susţin că în februarie 2013, Ion Voicu şi Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, „cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate“.

La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări şi sume de bani.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Motivare Tribunalul Bucureşti: cei trei directori RADET, arestaţi pentru fapte de corupţie, un pericol concret pentru ordinea publică

Directorii de la RADET Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Gărduş, arestaţi pe 26 iunie 2013 pentru fapte de corupţie, au creat „percepţie negativă asupra modului lipsit de onestitate în care se derulează afacerile„ în România, conform motivării deciziei Tribunalului Bucureşti. Magistratul menţionează în documentul citat faptul că lăsarea în libertate a celor trei directori reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Cei trei directori de la RADET Bucureşti acuzaţi de corupţie au fost arestaţi

Directorul general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin şi directorul de exploatare şi mentenanţă Ovidiu Gărduş, acuzaţi că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, au fost arestaţi preventiv, miercuri, printr-o decizie a Tribunalului Capitalei.

Cei trei directori de la RADET au fost reţinuţi. Acuzaţia: luare de mită în formă continuată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut pentru 24 de ore pe cei trei directori din cadrul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cercetaţi pentru infracţiunea de luare de mită, în formă continuată. Aceştia vor fi prezentaţi mâine judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Oprescu, despre cei trei directori reţinuţi ai RADET: „Fiecare are responsabilităţile lui, iar cine se dovedeşte hoţ, plăteşte“

Primarul General al Capitalei a declarat vineri că este normal ca cine greşeşte să plătească, referindu-se la cei trei directori ai RADET reţinuţi în urmă cu două zile pentru luare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite