Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Centenarul lui Gogu Puiu şi reverberaţiile rezistenţei anticomuniste din Dobrogea

6
13 Mar 2018 17:09:07
Adrian Costea
Sursă imagine: Pagina de Facebook a Asociaţiei Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei
Sursă imagine: Pagina de Facebook a Asociaţiei Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei

Nu mulţi cunosc faptul că avem o zi dedicată comemorării deţinuţilor anticomunişti din perioada 1944-1989, statuată încă din anul 2011 prin legea cu numărul 247. A fost asociată cu sărbătoarea religioasă a celor 40 de mucenici ucişi de romani în secolul al III-lea, anterior siliţi să se închine idolilor după ce au mărturisit credinţa în Hristos.

Prin urmare, data de 9 martie ne oferă imboldul de a reflecta la victimele sistemului concentraţionar comunist din România.
 
Vineri seara, sala Colonade a hotelului Ten din Constanţa a găzduit un amplu eveniment de evocare şi celebrare a unei figuri proeminente a comunităţii aromâne din Dobrogea: luptătorul anticomunist Gogu Puiu (1918-1949). Spre deosebire de evenimentele anterioare, organizatorii au ţinut la transmiterea unor emoţii şi trăiri reale, simplele informaţii şi date istorice căzând într-un plan secund. Prin urmare, centenarul naşterii lui Gogu Puiu este dedicat istoriei trăite. Mai multe informaţii le puteţi afla dintr-un interviu cu nepoata acestuia (ianuarie 2016).

Sfârşitul acestuia este unul tragic, dar îi conferă un caracter aproape mitologic. Conform unor surse istorice se sinucide prin detonarea unei grenade în timpul unor confruntări cu trupele de securitate din vara anului 1949 la Cobadin. Fapt ce îl determină pe actorul Dan Puric, invitat de onoare la eveniment, să îl compare cu regele dac Decebal, cu un gest similar în timpul asediul Sarmizegetusei. Ambii reuşesc să evite un deznodământ umilitor prin evitarea prizonieratului, câştigând o onorantă posteritate.

A fost o seară în care s-au îmbinat armonios „muzica, versul şi cuvântul rostit", după cum afirma Florin Dobrescu (secretar şi vicepreşedinte în două asociaţii ce apără memoria luptătorilor anticomunişti) în partea introductivă. 

După cum spuneam, am avut revelaţia unei meritate reflectări a faptelor de arme ale lui Gogu Puiu în cultura populară. Acestuia îi este dedicată o baladă scrisă de un urmaş de al său, o adevărată epopee a rezistenţei anticomuniste dobrogene. A fost pusă pe muzică şi dăinuie şi astăzi prin interpretarea lui Nicu Zelca, cunoscut cântăreţ de muzică tradiţională armânească. Traducerea versurilor o aveţi mai jos. 

Cobadin, sat de frunte, acolo sta un viteaz ascuns
Cobadin, sat faimos, împânzit de armată
Măi Gogu, băiatul mamei
 
Se înmulţeşte securitatea şi nu vrea să se predea
Ieşi să-ţi vezi familia arestată
Măi Gogu, băiatul mamei
Viteazul Gogu, fiu de preot
Iese afară cu pieptul înainte
Măi Gogu, băiatul mamei
 
Gogu cu a lui armă
Şi-a croit drum printre securişti
Măi Gogu, băiatul mamei
 
Pentru el a păstrat o blestemată 
De şi-a curmat viata
Oh măi Gogu, băiatul mamei
 
Eroismul luptătorilor anticomunişti este cântat într-o limbă română arhaică din care noi, din cauza valurilor istoriei, nu pricepem prea multe. Există un fapt real relatat de fiica lui Gogu Puiu, Zoe Rădulescu:
 
În anii '50, acest lucru le-a avantajat pe femeile ce le cântau de pe un deal bărbaţilor deţinuţi la Canal (cea mai „blândă“ pedeapsă conform lui George Cuşa, supravieţuitor al experimentului Piteşti, ajuns la vârsta de 92 de ani). Neînţelegând graiul armânesc, autorităţile comuniste nu au intervenit. Nu era nicidecum un act ritualic: era doar modalitatea acestora de a transmite veşti de la familii şi din comunitate. 
 
Închei arătându-mi respectul pentru aromâni. Unitatea lor, rezistenţa în faţa vicisitudinilor precum şi practicarea nedisimulată a cultului ortodox sunt trei elemente definitorii pentru un exerciţiu de istorie contrafactuală: unde am ajuns şi ce puteam fi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Monarhist
14.03.2018, 05:58:39

Multumesc d-le Costea pentru acest articol, care ajuta la mentinerea in memoria colectiva a eroilor luptatori anticomunisti. Prea mari sunt eforturile care se fac prin anumite organizatii care vor cu orice pret ca acesti eroi sa fie dati uitarii. Intr-o vreme era si un plan de a se crea la Fagaras un muzeu al rezistentei anticomuniste din munti. Am impresia si teama ca acel muzeu nu se va realiza niciodata dupa cum se taraganeaza arice pas innainte. Dumnezeu sa-i odihneasca pe acesti eroi.

+2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
14.03.2018, 06:31:59

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
14.03.2018, 06:36:16

Comentariu considerat abuziv.

Enzo Paoletti
14.03.2018, 10:06:23

Povesti vinatoresti, specialitate ialomiteneasca.. Eroi anticomunisti cu nea Gogu in frunce? LMAO... Tinerelul blogist nu stie cum sa mai socheze publicul cu fitele lui polifacetice..

-3 (5 voturi)
Monarhist
14.03.2018, 16:09:26

enzo ....in cazul in care nu esti un postac de serviciu al stii tu cui,...mai citeste si documenteaza-te innainte sa te faci de rusine prin comentarii care dovedesc ignoranta crasa, lipsa elementara de respect pentru cei care au avut curaj sa se lupte si sa apere onoarea tarii in acei ani de tenebre....vina nu-i complet a ta atata timp cat adevarul istoric este tinut ascuns in timp ce masmedia face propaganda unor lepadaturi precum senatorul serban nicolae si altii ca el care sunt mediatizati cum arunca cu noroi in luptatorii rezistentei anticomuniste...nu te cobora la nivelul asta...do yourself a favor ...lmao...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările