Centrul Vechi al Capitalei- atentat la viaţa oamenilor din parte Primăriei Generale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
zid prabusit

Situaţia de care am avut parte ieri în centrul vechi al Capitalei- prăbuşirea unei clădiri- se poate întâmpla oricând. Un seism major va duce la un număr mare de victime prin prăbuşirea unei părţi importante din acele clădiri.

Acest articol nu are nici o legătură cu temele pe care le abordez în general dar simt nevoie unui protest faţă de indiferenţa autorităţilor faţă de siguranţa oamenilor.

De profesie sunt inginer constructor şi printre altele mă ocup şi de expertizarea şi consolidarea clădirilor. Prin natura situaţiei, de multe ori am fost în centrul vechi pentru a vedea aceste clădiri cu ocazia diferitelor modificări sau amenajări şi ceea ce mi-a fost dar să văd depăşeşte ori limită.

Cea mai mare parte a clădirilor din Centrul Vechi al Bucureştiului sunt din punct de vedere structural, într-o stare dezastruoasă şi prezintă pericol de prăbuşire.
Mare parte din ele sunt deja încadrate în clasa de risc seismic I dar multe nu au fost expertizate pentru a fi încadrate (dacă nu e în listă nu însemnă că nu e în clasa de risc seismic I ci că e posibil ca niciodată să nu fi fost expertizată).

În multe din aceste clădiri au fost amenajate restaurante şi terase, dar în spatele finisajelor situaţia este una dezastruoasă.

Constatând aceste lucruri am considerat, din responsabilitate socială, că e cazul că fac o sesizare  la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Acest lucru l-am făcut oficial în anul 2011. În acele clădiri, pentru a se putea amenaja restaurante trebuia obţinută autorizaţie de construire pentru modificarea de destinaţie, în caz contrat neexistând posibilitatea legală ca primăria să dea autorizaţie de funcţionare. Pentru a se obţine autorizaţia era necesar avizul de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.


Răspunsul a fost unul scurt şi simplu: Primăria Generală dă autorizaţie de funcţionare fără a mai trece prin procedure de autorizare şi schimbare de destinaţie şi astfel se elimină acordul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Inspectoratul mi-a comunicat că ei au numeroase memorii depuse cu privire la această situaţie şi că ele nu se soluţionează abordarea fiind una de ingnorarea totală din partea Primăriei Generale.


În cazul unui seism major, similar cu cel din 1977, vă spun cu maximă sinceritate că mai mult de jumătate din acele clădiri se vor prăbuşi sau vor avea degradări importante ce pot pune în pericol siguranţa oamenilor.

Dacă acest seism va avea loc într-un moment aglomerat al zilei vom avea parte de un număr mare de victime şi afirm acest lucru cu o maximă responsabilitate.


Am atras atenţia că starea precară a construcţiilor va duce la situaţii de prăbuşire chiar şi în lipsa seismului şi iată că nimeni nu a luat nici o măsură.


Atrag acum atenţia şi în mod public asupra acestui lucru, deşi sunt ferm convins există posibilitatea de consecinţe, însă viaţa a câteva sute de oameni este mult mai importantă decât manifestarea dezinteresului.


Pentru zidul prăbuşit ieri se vor căuta scuze şi vinovaţi care nu vor putea fi niciodată traşi la răspundere. În realitate vina este împărţită, aşa cum se spune şi în Legea 10 privind calitatea în construcţii, între diverşi factori printre care şi Autorităţile Publice. Principalul vinovat în acel caz este Primăria Generală a Capitalei care permite acest atentat la viaţa locuitorilor capitalei, locuitori care poate consideră că autorităţile nu ar fi permis funcţionarea dacă nu ar fi fost totul în regulă.

O să vină un seism major, deoarece el este iminent din punct de vedere statistic şi atunci vom vedea cum fiecare va încerca să se degreveze- de vină vor fi ca de fiecare dată victimele, sau cei care nu mai sunt în viaţă, dar morţii vor rămâne.

Îl şi văd pe primarul general de atunci printre ruine, scoţând oameni şi ajutând şi totul doar de dragul camerelor, când în realitate acei morţi poartă în mare parte responsabilitatea acestuia. Va cere atunci tragerea la răspundere a vinovaţilor, va demite, va certa, ... adică teatrul obişnuit dar cu morţii vom rămâne.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite