Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii români au creat un test PCR care indică tulpina virusului şi în ce stadiu se află boala

7
15 Nov 2021 12:14:57
Autor: Lorena Mihăilă

Cercetătorii din Iaşi au creat un test PCR care depistează cu ce tulpină a virusului este infectat pacientul, dar şi în ce stadiu se află boala. Specialiştii care s-au ocupat de crearea testului spun că are precizie de 100%. El este destinat doar spitalelor şi a fost dezvoltat printr-o investiţie de 2 milioane de lei de la stat şi privat.

Testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră şi jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum.
 
Gianida Dodi cercetător: „Am observat după ce am terminat că este la fel de eficace, determină la fel de bine ca liturile comerciale cu o precizie chiar mai bună pe finalul sau începutul infecţiei”, potrivit  ŞtirileproTV.ro.
 
Dana Stan, coordonator al echipei de cercetare: „Noi avem şi o serie de calibratori şi nu arată doar prezenţa sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”.
 
Testul are capacitatea de a detecta simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale SARS-CoV-2 şi una de control intern, pentru verificarea calităţii probei şi a metodei de prelevare. Totodată, conţine şi o schemă de interpretare a rezultatelor.
 
Cercetătorii au lucart timp de 8 luni la crearea acestui kit de testare PCR care va fi valabil doar în spitale. pe lângă rolul de testare el poate fi folosit şi pentru monitorizarea stadiului în care se află boala.
 
Bogdan Ionel Tamba profesor universita UMF IAŞI: „Există şi această presiune şi socială şi medicală pentru a sprijini lupta cu pandemia. După doi ani de zile putem să spunem că cerecetarea românească a produs ceva”.
 
Preţul unui kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro, iar produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, din Düsseldorf, Germania. Până acum, în Europa, astfel de teste au mai dezvoltat, pe lângă România, Franţa, Germania şi Finlanda.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Constantine Constantine
15.11.2021, 12:24:07

E prima veste buna de cind a inceput pandemia!Poate faceti si ceva antivirale.

-9 (15 voturi)
adrian hora
15.11.2021, 12:43:37

iasi? moldova? ca sa vezi.

Anti DD
15.11.2021, 12:26:38

asteptam oligotarzii care dadeau foaia goala la chimie sa isi dea cu parerea aici LOL :)

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
15.11.2021, 12:50:32

Comentariu considerat abuziv.

Un cititor
15.11.2021, 13:56:26

"După doi ani de zile putem să spunem că cerecetarea românească a produs ceva”. ....si mi se pare cel mai bun si complet test aparut pana acum. Cu o siguranta de 100/100 ! Asa cu bani putini......, cu un dezinteres total al statului fata de cercetare, uite ca bietii cercetatori lupta si produc.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările