Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorul Cristian Apetrei: De ce imunizarea prin boală nu este o variantă bună

7
19 Jan 2022 04:13:55
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cercetătorul Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, explică într-o postare pe Facebook de ce imunizarea prin infectare nu este o variantă la fel de bună ca aceea prin vaccinare.

Imunizarea naturală produce răspunsuri de intensitate variabilă, în funcţie de intensitatea îmbolnăvirii sau de starea sistemului imun, explică specialistul. Pe de altă parte, vaccinurile sunt proiectate pentru a produce cel mai bun răspuns imun cu cele mai puţine efecte secundare. Un exemplu în acest sens este hepatita virală B: „Răspunsul imun insuficient la boală duce la cronicizare; hiper răspunsul imun la boală este de asemenea dăunător. Imunizarea cu vaccin subunitar a rezolvat toate aceste probleme”, spune Cristian Apetrei. 
 
Pericolul efectelor pe termen lung ale infectării
 
În jur 5,5 milioane de persoane au murit din cauza coronavirusului la nivel global de la începutul pandemiei, potrivit Our World in Data. Dar în acelaşi timp, sunt peste 320 de milioane de persoane care au supravieţuit în urma infectării. Într-o meta-analiză a specialiştilor de la Centrul Medical Hershey, din Pennsylvania, SUA, efectuată pe mai mult de 250.000 de supravieţuitori COVID-19, s-a observat că 54% dintre aceştia au experimentat cel puţin o sechelă în urma infectării. Cele mai frecvente afecţiuni raportate includ anomalii ale imagisticii pulmonare (62,2%), dificultăţi de concentrare (23,8%), anxietate generalizată (29,6%), alterări funcţionale generale (44,0%),oboseală/slăbiciune (37,5%). Profesorul Cristian Apetrei subliniază că în condiţiile în care „aproximativ 5% dintre infectaţi pot avea sechele şi până la 80% dintre cei care au stat în terapie intensivă au sechele”, vaccinarea este o opţiune mult mai sigură şi lipsită de riscuri.
 
Riscul de miocardită după infectare este mult mai mare 
 
Poate că cel mai frecvent punct de conflict în ceea ce priveşte vaccinurile COVID-19 este riscul de miocardită în urma imunizării, în special în rândul tinerilor. Înainte de pandemie, incidenţa miocarditei era cuprinsă între unul şi 10 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Ratele erau cele mai ridicate la bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA, riscul de miocardită după infectarea cu COVID-19 este mult mai mare, de 146 de cazuri la 100.000. Riscul este mai mare în cazul bărbaţilor, al adulţilor în vârstă (peste 50 de ani) şi al copiilor sub 16 ani. 
 
În acelaşi timp, un studiu realizat în Israel arată că riscul de miocardită după vaccinul anti-COVID-19 este de 2,13 cazuri la 100.000 de persoane vaccinate, ceea ce se încadrează în intervalul observat de obicei în populaţia generală. Rezultatele acestui studiu sunt confirmate de altele din Statele Unite şi Israel, care plasează incidenţa generală a miocarditei postvaccinale între 0,3 şi cinci cazuri la 100.000 de persoane, explică doi profesori de cardiologie americani, Glen Pyle şi Jennifer Huang, într-un articol publicat în The Conversation.
 
Vaccin versus medicaţie pentru COVID-19
 
„Vaccinurile au un raport cost-beneficiu neegalat de nicio altă intervenţie medicală”, susţine Cristian Apetrei. În acest sens, profesorul oferă exemplul vaccinului antipoliomielită, care „a contribuit la eliberarea spitalelor, la prevenirea cheltuielilor pentru îngrijirea sechelelor”. În plus, specialistul notează că vaccinurile au rate ale efectelor adverse net inferioare celor ale medicamentelor utilizate pentru tratamentul aceloraşi îmbolnăviri. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ţepeş
19.01.2022, 05:52:12

O fi adevărat, nu o fi adevărat, încă nimeni nu știe. Sunt doar păreri, opinii, în funcție de cunoștințele celui care își dă cu părerea și/sau de legăturile sale cu big pharma, adică de poziționarea, subiectivă sau nu, în tabăra vacciniștilor sau antivacciniștilor. Nu neg boala, nu neg beneficiile vaccinării, dar cred că răspunsul autorităților medicale și politice, mai ales politice, este supra-supra dimensionat. Este adevărat, au murit peste 5,5 milioane de oameni în pandemia asta, dar trebuie menționat că au murit nu DE Covid, ci CU Covid, din cauza unor comorbidități și/sau a tratamentului necorespunzător din ATI. Mai ales la noi. Statistic, la o populație de peste 7,5 miliarde, procentul la 5,5 milioane de decese este sub 0,08%. Sunt multe alte boli la care procentul de decese este mai mare sau egal, ca să nu mai vorbim de accidente, răbzoaie, lipsa medicamentelor și a serviciilor medicale sau sărăcie. Da, vor spune unii, dar procentajul de decese este mic datorită vaccinului. Oare? Câți oameni au murit de Covid înainte de apariția vaccinului? PS. Sunt vaccinat.

-22 (22 voturi)
= aceeaşi mizerie
19.01.2022, 06:14:23

Ţ... Comentariu corect, raţional... Legat de articol... "Cercetătorul" din articol, care după cum îşi dă cu părerea, şi îşi prostituează principiile de om de ştiinţă (dacă chiar e, fiindcă am îndoieli), pare mai degrabă un fel de vraci, sau ghicitor în zaţ de cafea... Sau... o fi un individ vîndut, ipocrit, şi care bagă aburelile din articol, aşa... la comandă, plătită?... Auzi la el, să nu laşi corpul să facă anticorpi naturali, după o eventuală infectare, că nu-s la fel de buni ca cei formaţi după ţepuirea cu zeme chimice... Mare-i grădina... P.S. Apropo, ipohondrilor care citesc articolul... Nu vă simţiţi ţepuiţi, fiindcă aţi "pus umărul"?...

-4 (6 voturi)
AltGr PrtScr
19.01.2022, 07:29:18

= aceeasi mizerie Bine punctat! 1. E vândut 2. Ipohondrii se simt țepuiți, mulți au un fel de invidie nedisimulată, grețoasă pe cei care, înțepați sau nu, atenție, și-au trăit viața normal, dincolo de restricții. deși încă nu îsi pot depăși iphondria. Judecă prin prisma ipohondriei. S-au bucurat meschin când unul sau altul s-au mai îmbolnăvit, dar la tragerea liniei, după 2 ani toți suntem bine-sănătoși, mai puțin ei. Cu psihicul la pământ, copiii obezi, sălbăticiți, îndobitociți de ecrane și monitoare toată ziua, excel-uri amestecate cu rufe nespălate, spălate, călcate, viața lor e un coșmar în desfășurare și vom auzi de multe sinucideri.

-3 (5 voturi)
L--- Lara
19.01.2022, 08:45:35

@Mizerie Ia te uita, ce surpriza: nea @mizerie cu mamaliga intre dinti are indoieli ca semnatarul afirmatiilor din articol ar fi om de stiinta! Cum bine stim, universitatile americane isi aleg profesorii universitari dintre gunoieri si femeil de serviciu, nu se compara clasa lor universitara cu cea romaneasca, plina de genii. Nea @mizerie ar putea macar sa arunce o privire pe CV-ul persoanei respective, dar deh, cand nu ai maimultde 2 neuroni, greu sa intelegi un CV stiintific. Este mai simplu sa dai cu bata in balta in speranta ca habarnistii iti vor aplauda tampeniile. Uite de-asta a ajuns Romania cu doctorate plagiate pe banda rulanta: pt ca prostimea este incapabila sa recunoasca valoarea autentica, in loc sa respecte adevaratii cercetatori, ii jigneste si ridica statui falselor valori.

+12 (16 voturi)
valica valica
19.01.2022, 10:05:15

Lasati traiul in lene si dezmat si treceti la o viata sanatoasa. Traiti dupa legea divina si nu va mai lamentati. Un organism omenesc are in el toate ingredientele necesare ca sa infrunte orice boala, dar pentru asta trebuie adoptat un mod de viata sanatos sufleteste si trupeste. altfel va paste vaccinarea de 3-4 ori pe an. Nu aveti decat sa bagati in voi cate doze vreti daca asa considerati ca va salvati mizerabila viata de termita, dar lasati-ne in pace cu rahaturile voastre ideologice.

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările