Ceremonie catolică la Aeroportul Otopeni pentru Regina Ana. La Castelul Peleş va fi o rugăciune ortodoxă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ceremonie catolică va fi oficiată la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, marţi, când va fi adus în ţară trupul neînsufleţit al Reginei Ana, apoi va fi o rugăciune ortodoxă la Castelul Peleş din Sinaia, urmate de alte slujbe, săvârşite separat de bisericile catolică şi ortodoxă.

Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti a anunţat, vineri, că după aducerea în ţară a trupului neînsufleţit al Reginei Ana şi până la înmormântare vor avea loc o serie de ceremonii religioase, unele săvârşite de ambele biserici, catolică şi ortodoxă, cu excepţia zilei de joi 11 august.

Astfel, marţi 9 august, pe Aeroportul “Henri Coandă” Otopeni, la ora 15.55, va avea loc o rugăciune catolică prezidată de IPS Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române. La ora 17.55, în Castelul Peleş, va fi o rugăciune ortodoxă oficiată de IPS Nifon, în prezenţa IPS Ioan Robu.

Miercuri 10 august, la ora 20.45, la Palatul Regal din Bucureşti (Calea Victoriei) va fi o rugăciune catolică prezidată de IPS Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române, iar vineri 12 august, la ora 17.00, va fi Sfânta Liturghie cu recviem, celebrată în Catedrala “Sfântul Iosif” din Bucureşti.

Joi 11 august şi vineri 12 august, de la ora 8.00 la ora 22.00, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. 

Sâmbătă 13 august, la ora 10.30, în Palatul Regal din Bucureşti va fi o rugăciune ortodoxă oficiată de un reprezentant al Patriarhiei Române, în prezenţa IPS Ioan Robu, iar la ora 11.00, în faţa Palatului Regal va fi un Recviem solemn prezidat de IPS Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Române. De la ora 15.00, la Curtea de Argeş va fi oficiată o rugăciune ortodoxă de înmormântare, prezidată de IPS Calinic al Argeşului, în prezenţa IPS Ioan Robu.

De asemenea, reprezentanţii Casei Regale a României, ai Patriarhiei Ortodoxe Române şi ai Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti au stabilit ca marţi 9 august, când va fi adus trupul neînsufleţit al Reginei Ana în oraşul Sinaia, să sune clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi ale bisericii catolice din localitate. De asemenea, sâmbătă 13 august, la scoaterea sicriului cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana din Palatul Regal, în jurul orei 10.50, vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif” din Bucureşti.

Într-un mesaj de condoleanţe adresat marţi Majestăţii Sale Regele Mihai, IPS Ioan Robu arată că îl roagă “pe Mântuitorul nostru al tuturor să o unească pe Regina Ana la misterul glorios al Învierii Sale, aşezând-i sufletul acolo unde se odihnesc cei drepţi şi dăruindu-i răsplata slujitoarei credincioase”.

Şi Patriarhia Română a anunţat că la funeraliile Reginei Ana vor exista şase momente solemne de rugăciune, conform protocolului stabilit de Casa Regală, trei dintre acestea urmând să fie săvârşite de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, la Castelul Peleş, în 9 august, în Sala Tronului a Palatului Regal din Bucureşti, în 13 august, precum şi slujba de înmormântare din Necropola Regală a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş, în 13 august.

"Pentru evitarea ceremoniilor interconfesionale confuze şi a amestecării tradiţiilor liturgice diferite, în acord cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (4726/8-9 iulie 2008) privind prezenţa clericilor ortodocşi la rugăciunea altor confesiuni creştine, s-a hotărât ca fiecare moment solemn de rugăciune să fie săvârşit în mod exclusiv într-o singură tradiţie confesională liturgică", arată Patriarhia.

Prin urmare, la momentele de slujbă ortodoxă, clericii catolici vor asista fără niciun veşmânt liturgic şi nu vor interveni pe durata acesteia. Acelaşi principiu este valabil şi pentru clericii ortodocşi care vor asista, dar nu vor purta veşmânt liturgic şi nu vor participa activ la momentele de rugăciune catolice.

Clopotele bisericilor ortodoxe din Sinaia vor vesti timp de trei minute momentul sosirii cortegiului funerar la Castelul Peleş, în 9 august, iar clopotele bisericilor ortodoxe din Bucureşti vor vesti plecarea cortegiului funerar din Piaţa Palatului spre Necropola Regală, în 13 august.

De asemenea, clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş vor vesti momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare la Necropola Regală din Curtea de Argeş.

Regina Ana, botezată iniţial în Biserica Romano-Catolică, s-a cununat cu Regele Mihai într-o biserică ortodoxă din Atena în anul 1948, a botezat şi a crescut cele cinci fiice ale sale în credinţa ortodoxă şi a participat la viaţa liturgică a Bisericii Ortodoxe, menţionează Patriarhia Română.

Guvernul a declarat ziua de 13 august zi de doliu national.

Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, a murit în 1 august, la Spitalul din Morges, în Elveţia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite