S-a semnat contractul pentru achiziţionarea celor 227 transportoare Piranha V pentru Armata Română. Care sunt performanţele noilor blindate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a avut loc ceremonia de semnare a contractului de achiziţie pentru 227 transportoare blindate Piranha V. Aproape 200 dintre acestea ar urma să fie fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti (UMB).

UPDATE Ceremonia de semnare a contractului de achiziţie pentru 227 transportoare blindate Piranha V a avut loc la MApN în prezenţa premierului Mihai Tudose şi a ministrului Apărării, Mihai Fifor.

"Primele 36 de blindate vor ajunge în România în acest an. Şase din acestea vor fi fabricate în cooperare cu americanii de la General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH în Uzina Mecanică Bucureşti. Ulterior, tot la Bucureşti vor fi fabricate şi celălalte până la totalul de 227 de unităţi", a precizat Fifor.

Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare ”Transportor blindat pentru trupe 8x8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Potrivit MApN, transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române.

Performanţele

Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. ”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc”, precizează MApN.

Piranha 5 este un blindat de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Are un motor cu o putere de aproape 600 de cai, o autonomie de peste 500 de km şi o viteză de 100 de km/h.

Spania şi Danemarca au ales şi ele platforma construită de General Dynamics. În 2017, danezii au comandat peste 300 de Piranha 5. Au plătit pentru un blindat peste 2 milioane de dolari.

Ca armament, Piranha 5 are o plajă largă de opţiuni de la mitralieră de 12,7 milimetri,  la lansatore de grenade sau rachete antitanc.

Se retehnologizează UMB

Guvernul a semnat, în 10 octombrie, un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la Uzina Mecanică Bucureşti. ”Memorandumul de înţelegere şi Acordul de cooperare semnate între compania subordonată ministerului Economiei, Romarm - filiala UMB şi General Dynamics European Land Systems stipulează cooperarea pentru producerea şi livrarea de transportoare auto blindate Piranha 5, în diverse configuraţii, conform cu necesităţile de dotare ale armatei României”, a precizat atunci Ministerul Economiei. Înţelegerea între părţile semnatare se va derula în două faze. În prima fază, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea şi fabricarea locală de componente pentru Piranha 5.

”Sub această formă de cooperare va fi livrată prima comandă de vehicule blindate, dintr-un total estimat la 227 de transportoare. Uzina Mecanică Bucureşti va propune iar General Dynamics va selecta până la 25 angajaţi pentru formare la unităţile sale, conform cerinţelor companiei americane”, se arată în comunicat citat de news.ro. Angajaţii UMB se vor şcoli la producătorul elveţian de transportoare blindate Mowag, care aparţine Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation, potrivit iministerului.

”Documentele semnate cu General Dynamics profilează liniile directoare ale unui parteneriat strategic sustenabil, româno-american, în beneficiul industriei naţionale de apărare şi al obiectivelor de înzestrare ale armatei române. Fabricarea în comun a vehiculului blindat Piranha 5 va fi un impuls excepţional atât pentru relansarea şi retehnologizarea producţiei, cât şi pentru formarea şi perfecţionarea angajaţilor Uzinei Mecanice Bucureşti”, a afirmat atunci ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

De asemenea, General Dynamics va asigura retehnologizarea halei de producţie, pregătirea şi integrarea liniei de asamblare a UMB, potrivit Ministerului Economiei. ”În a doua fază, GDELS va constitui o societate română cu răspundere limitată (GDELS ROM SRL) care va iniţia formarea unei societăţi mixte române, împreună cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comandă, în calitate de contractant principal, dacă legislaţia şi reglementările româneşti vor permite”, mai anunţa Ministerul Economiei.

O gură de oxigen pentru fabrica din Capitală

Noul contract este o mană cerească pentru UMB dăcă avem în vedere situaţia ei financiară. Conform datelor deţinute de Ministerul Finanţelor, în anul trecut Uzina Mecanică Bucureşti a avut o cifră de afaceri netă de 5,1 milioane de lei şi pierderi de… 4,9 milioane de lei adică peste un million de euro. Nu numai anul trecut a fost unul greu pentru UMB. În 2015, compania a avut o cifră de afaceri netă de 7,9 milioane lei, cu pierderi  de  aproape 7,4 milioane lei lei. Cât despre personal, UMB figurează cu numai 268 angajaţi, în 2016.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite