UPDATE Solicitarea DNA de încuviinţare a arestării lui Dan Şova a ajuns la Senat. Directorul CET Govora, sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova va fi iar la mâna colegilor din Senat, care vor trebui să decidă dacă încuviinţează sau nu cererea DNA de arestare a senatorului PSD
Dan Şova va fi iar la mâna colegilor din Senat, care vor trebui să decidă dacă încuviinţează sau nu cererea DNA de arestare a senatorului PSD

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis, vineri, ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, suspect într-un nou dosar penal.

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri cererea DNA de arestare preventivă a directorului general al CET Govora, Mihai Bălan, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

UPDATE  Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a ajuns vineri la Senat, acesta fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Procurorii DNA au sesizat, joie seară, Parchetul instanţei supreme pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Mihai Bălan a fost deja reţinut de procurorii DNA şi va fi prezentat, vineri, Înaltei Curţi cu propunere de arestare preventivă.

DNA a mai cerut Senatului încuvinţare pentru reţinerea şi arestarea lui Şova, în dosarul Turceni-Rovinari, în care acesta a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.
În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a respins cererea DNA invocând articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităşii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră".

Senatul nu a emis încă atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CSM şi PNL au sesizat Curtea Constituţională.

CC a decis, pe 8 aprilie, că Senatul avea obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a o comunica autorităţilor competente şi de a o pubica în Monitorul Oficial al României.
Curtea a mai decis, pe 6 mai, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite