Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cernat şi Bartók. Despre 15 martie

10
15 Mar 2016 20:11:54
Péter Demény

Mă gîndesc că de multe ori şi mai ales în aceste vremuri cu Facebook, tristeţea sau bucuria depind şi de alegerea noastră.

Am văzut ştirea conform căreia prim-ministrul Dacian Cioloş a transmis un mesaj maghiarilor din România cu ocazia zilei de 15 martie, şi ştirea care spune că preşedintele Klaus Iohannis în schimb nu le-a transmis nimic încă. Deşi cred că preşedintele ar fi făcut bine să ne transmită ceva demn de o sărbătoare, mai ales că nu de mult i-a retras ce i-a retras lui László Tőkés, cred şi că e bine să ne uităm şi la multele mesaje de pe Facebook care ne urează sărbători fericite. De exemplu, Paul Cernat, critic cunoscut şi istoric literar sagace, a scris pe wallul său: „Pentru toti prietenii maghiari din lista si pentru toti maghiarii, de ziua lor. Boldog Szulinapot!” şi a ataşat Dansurile populare româneşti ale lui Bartók. Să nu uităm că nu s-a putut flutura steagul Transilvaniei, dar nici că sărbătorirea revoluţiei maghiare a decurs fără scandal.

Ce vreau să spun este că în divizarea societăţii este şi ceva bun. Cei ce vorbesc o limbă nu mai sunt la fel, nu mai alcătuiesc o masă omogenă. Sunt contexte în care un preşedinte nu e mai mult decît un utilizator. Eu cred că nu au alcătuit niciodată, dar în trecut, mai ales înainte de 1989, mai mult, chiar şi în trista eră funariotă din Cluj, fără doar şi poate se vedea altceva. Nici astăzi încă „masa critică” a românilor şi a maghiarilor nu ne permite să ne amestecăm vieţile noastre paralele, să lucrăm la proiecte comune. Dar dacă sunt fenomene agasante, sunt şi fenomene îmbucurătoare. Eu, unul, ţin cu Cernat şi cu Bartók.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Menumorut
15.03.2016, 20:28:59

Eu unul..va urez din inima La multi ani..! In acelasi granite !

+8 (10 voturi)
Menumorut
15.03.2016, 20:34:31

Pe de alta parte...astept sa ne transmiteti si voi...un mesaj de 1 decembrie..Altul decat ala ca sunteti in doliu..! Desi ..n-am auzit ca Obama sa transmita ceva mexicanilor din California de ziua Mexicului... Inca o data ..la multi ani..voua..alaturi de noi..! Si la multi si maghiarilor din Ungaria..! Da..tot in aceleasi..granite ..! Fair enough..?

+5 (9 voturi)
aurel aurel
16.03.2016, 09:22:49

si paun al a transmis pe fond acelasi mesaj...crede insa cineva ca istvan va pricepe ceva?Ma indoiesc pina la certitudine ca au macar intentia de a schimba ceva in atitudine...si nici nu stiu daca din prostie sau ura.

-2 (6 voturi)
Paun Al
15.03.2016, 21:39:32

Nu este nimic nefiresc ca maghiarii din Romania sa sabatoreasca alaturi de Ungaria sarbatorile nationale ale Ungariei . Cea mai buna urare este sa traim in pace si intelegere . Faptul ca sarbatoriti doar sarbatorile Ungariei ..., ale Romaniei tratandu-le de la ostil ... la indiferent , asta este o problema .

+6 (10 voturi)
ion creangă
17.03.2016, 10:47:07

D-le Demeny! Imi permit un exemplu foarte actual care ar merita sa fie urmat de 15 Martie dar si de 1 Decembrie. Romanii împreuna cu maghiarii ar trebui sa exploateze avantajele care rezulta din sărbătorirea celor doua evenimente in loc sa filozofeze istoria cu argumente mai mult sau mai puțin decente! Pai luați exemplu de la maghiarii si romanii din Transilvania care profitând de zilele libere de Paștele catolic si ortodox trag niște chefuri ÎMPREUNA, merg la udat reciproc, nu merg la lucru având zile libere, etc.!!! Îmi amintesc cu foarte multă plăcere de sărbătorirea Paștelui maghiar si românesc, o sărbătoare religioasă care o înmulțim cu (2)doi si profitam de ea de doua ori, care e problema aci, întreb eu? Tocmai asta e valoarea mai ridicată a acestor meleaguri, pe care mulți nu o văd... numai la noi in Transilvania putem profita de acest avantaj! Ce e rău in asta?

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările