Cetăţean româno-german, trimis în judecată pentru traficarea a mii de monede de tezaur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au destructurat o reţea care a traficat mii de monede de tezaur
Procurorii au destructurat o reţea care a traficat mii de monede de tezaur

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Constantin Pâslaru, cetăţean româno-german, acuzat de spălare a banilor.

Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.

„În perioada 2009 – 14 octombrie 2015, inculpatul Pâslaru Constantin a dobândit şi deţinut un lot de 7005 monede şi 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, iar după efectuarea unor operaţiuni specifice de curăţare, restaurare şi conservare, a schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piaţa internaţională de antichităţi, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Potrivit anchetatorilor, artefactele erau sustrase din siturile arheologice din judeţele Constanţa şi Tulcea în urma unor detecţii neautorizate făcute de o grupare infracţională, care apoi le transfera în străinătate către Constantin Pâslaru,  în vederea valorificării lor. 

După ce erau curăţate mecanic şi chimic, pentru a le ascunde originea, artefactele erau tranzacţionate prin intermediul platformelor din mediul online sau la târguri locale către diverşi cumpărători din Germania sau din alte ţări. 

O parte din banii rezultaţi erau transferaţi către braconierii de situri arheologice din România prin intermediul unor companii financiare ce permit transferul de bani lichizi la distanţă fără conturi bancare, destinatari fiind persoane interpuse indicate de traficanţi. 

În această anchetă, procurorii români au colaborat cu autorităţile judiciare germane. 

Cât valorează bunurile de tezaur confiscate

Potrivit unui raport de expertiză numismatică efectuat în dosar, lotul de 7005 monede indisponibilizat este alcătuit în majoritate din monede greceşti de epocă imperială din cetăţile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede greceşti autonome, denari şi antoninieni romani, precum şi monede de bronz de tip Lysimach şi monede de tip Filip II din argint. 

Procurorii au mai găsit la traficanţi 55 vârfuri de săgeată (semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr.), un pumnal akinakes (o piesă arheologică rară), pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.

Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural naţional, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural naţional.

Potrivit evaluării efectuate în dosar, valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la suma de 400.000 Euro.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite