CIA despre Malaxa: „Un om gata să vândă România URSS-ului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 6 martie 1949, la o intersecţie din Manhattan, New York, agenţii FBI o arestează pe Judith Coplon, funcţionară la Departamentul de Justiţie al SUA. În poşeta respectivei, agenţii găsesc 34 de documente ultrasecrete, pe care ea urma să le înmâneze agentului NKVD Valentin Gubişev, aflat la New York sub acoperirea de funcţionar la Secretariatul ONU.

Printre documentele găsite în poşeta lui Judith Coplon se număra şi un Memoriu adresat FBI de CIA la 11 mai 1948.  Din Document se vedea că Nicolae Malaxa, emigrat după 1947 în SUA, făcuse obiectul unei ample investigaţii a FBI, cu sprijinul CIA, sub suspiciunea de agent al Securităţii de la Bucureşti. La cererea judecătorului, FBI a fost obligat să aducă în instanţă documentele ultrasecrete găsite în poşeta spioanei. Presa americană a pus mâna astfel şi pe Memoriul despre Malaxa şi l-a publicat.

Max Auschnitt îşi pune la bătaie banii pentru ca Nicolae Malaxa să nu primească viză de şedere în SUA. Pentru operaţiunea sa, constând în denunţuri făcute FBI, el apelează la români, inclusiv politicieni refugiaţi în America din ţara bolşevizată. La rându-i, pentru a se apăra, Nicolae Malaxa apelează la români precum Nicolae Rădescu, beneficiar, aşa cum dezvăluie Memoriul CIA, al unor subvenţii de la Nicolae Malaxa.

 „Memoriu C.I.A. adresat F.B.I. la 11 mai 1948
11 mai 1948
Secret

 
Memoriu pentru directorul F.B.I.
În atenţia: Dr. D.M. Ladd
Subiect: Nicolae Malaxa, grupare a emigranţilor
 
1. Această Agenţie a aflat că Nicolae Malaxa, industriaş român aflat în SUA, are relaţii financiare şi de afaceri cu indivizi care pot fi contactaţi în legătură cu programul formulat în lucrarea noastră SODB 8815. Redăm mai jos informaţiile pe care le avem în prezent cu privire la Dl. Malaxa:

Citeşte articolul integral pe historia.ro!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite