Cinci escroci care au luat credite cu acte false au scăpat prin prescrierea faptelor. Dovada că în procesul penal timpul curge în favoarea inculpaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci escroci trimişi în judecată pentru înşelăciune şi fals, după ce au luat credite de peste 850.000 de euro folosind acte false, au scăpat de procesul penal după ce faptele s-au prescris. Deşi decizia a fost pronunţată pe fond, o sentinţă penală diferită în apel este puţin probabilă, din cauza timpului scurs de la comiterea faptelor.

Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a pronunţat, în dată de 5 octombrie 2020, o prima sentinţa într-un dosar de înşelăciune şi fals în care au fost trimise în judecată cinci persoane acuzate că, în anii 2009-2010, au luat credite de sute de mii de euro folosind acte false. Dosarul a fost deschis în 2014 şi trimis în judecată în 2019, scrie Ziare.com.

Din cauza unor nereguli din rechizitoriu, judecătorul a retrimis dosarul la procuror pentru completarea urmăririi penale. După retrimiterea în judecată au fost formate două dosare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, primul „tun” a fost dat în octombrie 2009. Folosindu-se de adeverinţe de venit falsificate, care arătau că are venituri mult mai mari decât în realitate, I.G.S. a obţinut un credit de 204.000 de euro.

Nu scapă de restituirea banilor

Câteva luni mai târziu, bărbatul a mai luat de la aceeaşi banca 16.500 de euro, tot folosindu-se de acte false. I.G.S. nu s-a limitat la a lua credite cu acte false. Potrivit procurorilor, în perioada 23.11.2009 - 12.01.2010 bărbatul i-a pus la dispoziţie unui alt inculpat adeverinţe de venit false, pe baza cărora bărbatul a luat credit de 200.000 de euro.

În aceeaşi perioada, I.G.S. i-a pus la dispoziţie unui alt inculpat cinci adeverinţe false, pe baza cărora, de la aceeaşi banca, a fost luat un credit de 256.000 de euro. De asemenea, tot cu acte false puse la dispoziţie de I.G.S. o femeie a luat un credit de 174.000 de euro.

În ambele dosare formate după trimiterea în judecată a escrocilor, Judecătoria Sectorului 1 a constatat că faptele s-au prescris şi a dispus încetarea procesului penal, sentinţa putând fi atacată cu apel.

În privinţa prejudiciului, judecătorii au respins cererea de constituire a băncii arătând că „având în vedere că nu se va dispune desfiinţarea totală a contractelor de credit bancar obţinute prin mijloace frauduloase, acestea vor constitui în continuare titluri executorii împotriva inculpaţilor debitori”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite