Cine este Costin Berevoianu, implicat în scandalul Apa Nova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costin Berevoianu a fost reţinut în dosarul Apa Nova FOTO Mediafax
Costin Berevoianu a fost reţinut în dosarul Apa Nova FOTO Mediafax

Cine este Costin Berevoianu? Considerat de procurori capul reţelei care a pus preţul serviciului de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare în Bucureşti, Costin Berevoianu a deţinut mai multe funcţii importante în regiile controlate de Primăria Capitalei.

Consilier personal al primarului Sorin Oprescu până în 2013, Costin Berevoianu a fost unul dintre actorii concesionării în anul 2000, pentru 25 de ani, a Regiei de Apă Bucureşti către Apa Nova, deţinută de francezii de la Veolia.

Costin Berevoianu a îmbinat cu succes afacerile personale cu slujba la stat. El a fost pe rând director al Regiei Generale de Apă Bucureşti (RGAB), apoi şef al privatizatei Apa Nova, consilier personal al primarului Sorin Oprescu şi, ulterior, cu sprijinul edilului Capitalei, numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al RADET. În această funcţie, Berevoianu a câştigat câteva zeci de mii de lei pe an, bani care nu i-ar fi suficienţi să achite nici măcar impozitele pentru proprietăţile pe care le deţine.

Cine este Costin Berevoianu: afaceri cu gaze

Una dintre cele mai bănoase afaceri ale lui Costin Berevoianu este cea cu gaze naturale. Berevoianu este administratorul firmei Berg Sistem Gaz, care se ocupă de distribuirea gazelor în Sighetu Marmaţiei. Berg Sistem Gaz este o firmă mică de apartament, cu sediul declarat în Bucureşti, deţinută în proporţie de 99,68% de Anumersus Co. Ltd., un offshore înregistrat la Limassol, în Cipru.

Practic, firma funcţionează ca un intermediar, care în plus construieşte şi ţevile de gaz din localitate. Preia gazul de la compania EON Gaz, din reţeaua naţională de transport deţinută de Transgaz şi îl bagă în reţeaua proprie, livrându-l către consumatori la un preţ stabilit de firmă.

Din  2011, administratorul acestei firme este Costin Berevoianu. Berg Sistem Gaz a fost în centrul mai multor scandaluri. În februarie 2012, o explozie puternică la o conductă de gaze a aruncat în aer o discotecă din Sighetul Marmaţiei, 17 tineri fiind grav răniţi. Firma Berg Sistem Gaz a fost găsită vinovată de procurori de producerea deflagraţiei
Până să fie administrator la Berg Sistem, Berevoianu a fost directorul companiei Gaz Sud SA – preluată, în 2010, de către fondul ceh de investiţii PPF.

Cine este Costin Berevoianu: partener de afaceri cu Tăriceanu

Costin Berevoianu a figurat pe lista celor 50 de asociaţi din sereleul Clubul Vinului. Firma a fost înfiinţată în noiembrie 2004 de avocaţii Ernest Popovici, Florian Niţu şi Sorin Alazaroaie, de la casă "Popovici & Asociaţii". La nici o luna de la înfiinţarea firmei, în Clubul Vinului au intrat 31 de noi asociaţi, care au transformat-o, practic, într-un club elitist.

Printre actionarii cooptaţi alături de Berevoianu îi găsim pe Călin Popescu Tăriceanu, Nicolae Badea (Dinamo) , Gilda Lazăr (JTI), Dan Pascariu, Albert Paszkany (CFR Cluj), Silviu Lucian Boghiu (fost director general al SC “Electrica” SA Bucureşti).

Cine este Costin Berevoianu: avere de invidiat

Costin Berevoianu a strâns o avere fabuloasă, întrecându-i, prin opulenţă, chiar şi pe baronii locali notorii. Astfel, Berevoianu are o adevărată obsesie pentru proprietăţile imobiliare, deţinând nu mai puţin de 13 terenuri, 11 case, trei firme şi un ponton de locuit la Tulcea. Multe dintre proprietăţi sunt deţinute împreună cu Valentin Feodorov, acţionar la Iridex Group.

Potrivit declaraţiei de avere din 25 martie 2015, pe care a depus-o în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al RADET Bucureşti, Costin Berevoianu are patru terenuri agricole în suprafaţă totală de peste 235.000 de metri pătraţi în judeţele Constanţa şi Tulcea.
De asemenea, el are opt terenuri intravilane în suprafaţă totală de peste 16.000 de metri pătraţi, în Bucureşti, Costineşti, Limanu (Constanţa), Chilia Veche (Tulcea) şi la Săpata (Argeş), precum şi un alt teren extravilan de 10.000 de metri pătraţi la Râşnov, pe care îl deţine împreună cu Valentin Feodorov. De altfel, şi o parte din celelalte terenuri sunt achiziţionate şi deţinute împreună cu Valentin Feodorov.

Costin Berevoianu are şi şapte apartamente - şase în Bucureşti şi unul la Predeal. Astfel, în Bucureşti are o locuinţă de 226 de metri pătraţi (P+3), achiziţionată în 2005 şi două locuinţe de câte 123 de metri pătraţi, din 2005 şi 2006. Tot din 2006 are şi un apartament de 215 metri pătraţi, iar cel de-al şaselea apartament are suprafaţa de 59 de metri pătraţi. Apartamentul din Predeal are 85 de metri pătraţi şi a fost cumpărat în 2004. De asemenea, Berevoianu are şi o cotă de 85% dintr-un apartament de 44 de metri pătraţi dobândit prin succesiune, în 2011, în Bucureşti.

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu a mai scris în declaraţia de avere că are jumătate dintr-o casă la Chilia Veche, în suprafaţă de 62 de metri pătraţi, care a fost achiziţionată în 2008 împreună cu Valentin Feodorov. Aceştia au împreună, tot la Chilia Veche, şi o casă de vacanţă în suprafaţă de 102 metri pătraţi pe care au cumpărat-o tot în 2008, iar în 2010 în aceeaşi localitate au luat împreună un spaţiu comercial de 750 de metri pătraţi.

De asemenea, în localitatea Săpata (Argeş), Berevoianu are o casă de vacanţă de 95 de metri pătraţi, pe care a dobândit-o în 2005 prin succesiune şi din care deţine jumătate.
El are în conturi bancare peste 55.000 de euro, aproape 137.000 de dolari şi aproximativ 43.000 de lei. Trei dintre conturi au fost deschise în 2013, unul în 2014 şi un altul în anul 2000.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite