Eveniment

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Cine era partenerul american alături de care a murit în Afganistan militarul român de la Operaţii Speciale

10
7 Sep 2019 09:33:46
Autor: Valentin Bolocan
Sergentul Elis A. Barreto Ortiz
Sergentul Elis A. Barreto Ortiz

Pentagonul a dat publicităţii numele militarului american alături de care a fost ucis într-un atac sinucigaş, în Kabul, caporalul din Forţele pentru Operaţii Speciale Ciprian-Ştefan Polschi. Este vorba de sergentul Elis A. Barreto Ortiz, în vârstă de 34 de ani, din Morovis, Porto Rico.

Cei doi militari de elită au fost ucişi pe loc când un dispozitiv exploziv improvizat a fost detonat lângă maşina în care patrulau în apropierea Green Zone în care se află mai multe ambasade ale unor ţări aliate. 
 
Ortiz făcea parte din Divizia 82 Aeropurtată şi, la fel  ca şi partenerul său român, era pentru a treia oară în misiune în Afganistan. El a intrat în armată în 2010 şi şase ani mai tîrziu a ajuns în trupele de elită aeropurtate. 
 
 
Caporalul Ciprian-Ştefan Polschi
 
Reamintim că cel puţin 10 persoane au fost ucise, iar alte 42 rănite, vineri, în urma exploziei unei maşini capcană la Kabul, incident produs azi într-un cartier din apropierea cartierului general al misiunii NATO.
Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a mai spus Rahimi. Militanţii talibani au revendicat atentatul sinucigaş care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO. Atacul a fost revendicat de talibani şi s-a produs în plin proces de negocieri între aceştia şi SUA.
 
 
Foto: EPA EFE
 
În total, de la începutul misiunilor în Afganistan, după decesul caporatului Ciprian-Ştefan Polschi, România a pierdut în Afganistan şase militari  de Operaţii Speciale. Aceştia au luptat cot la cot cu colegii lor aliaţi împotriva talibanilor. Alţi 19 militari au fost răniţi.
 
Respecul aliaţilor
 
Militarii români din Forţele pentru Operaţii Speciale şi-au atras relativ repede respectul colegilor aliaţi după ce au executat misiuni extrem de periculoase împreună cu militari din unităţile similare americane.
Forţele pentru Operaţii Speciale sunt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, având componente din toate categoriile de forţe ale armatei. Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul” reprezintă componenta terestră a Forţelor pentru Operaţii Speciale. Militarii de aici participă la misiuni în Afganistan începând cu anul 2006. Activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. 
 
Force Recon, cursul forţelor speciale ale armatei americane 
 
Formarea Forţelor de Operaţii Speciale moderne din MApN a început în anul 2003 cu selecţia strictă a militarilor. Specialişti din trei ţări aliate, – Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia – dar şi din Israel au pus umărul la acest program de selecţie. Batalionul a devenit operaţional la sfârşitul anului 2005, după ce membrii batalionului au beneficiat de cursuri în străinătate, cum ar fi cursul forţelor speciale ale armatei americane, cursul Force Recon (USMC). Forţele Speciale ale Armatei SUA, dar şi Forţele Speciale din Turcia au trimis, de asemenea, mai mulţi instructori care au lucrat în România în consilierea procesului de formare a militarilor români de elită.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Lucifer
7.09.2019, 09:43:59

Astfel de militari sunt foarte valoroşi. Dumnezeu să-i odihnească în pace.

+2 (6 voturi)
Smeritu Pahomie
7.09.2019, 21:22:06

...dar tot nu merita sa-i ingroape cu onoruri ca cei din Mauzoleul de la Marasesti alaturi de adevaratii eroi ce si-au dat viata pentru Apararea Gliei Stramosesti...nu aiurea pentru meleaguri straine...

0 (2 voturi)
Tăunu
7.09.2019, 12:48:49

Sovieticii au plecat demult din Afganistan cu coada între picioare, urmează americanii, la fel cu coada între picioare. Ce mai caută românii acolo ?

+1 (5 voturi)
IonIon Codreanu
7.09.2019, 14:08:20

Pe americani nu i-a dus MINTEA că Afganistanul nu poate fi modernizat peste noapte și s-au băgat acolo. E fapt, modernizarea se face când majoritatea populației O ÎNȚELEGE, prin urmare se începe cu alfabetizarea, cu educația. Nu o poți face cu arma în mână... Dar americanul dispărut juca rol de jandarm sau polițist, el proteja de talibani, adică niște infractori cu idei criminale. Asta fac acum militarii străini din Afganistan, protejează populația, autoritățile de INFRACTORI. Este o misiune nobilă!

-2 (4 voturi)
ana_
8.09.2019, 01:32:14

„Pe americani nu i-a dus MINTEA…” Nu este elegant să vorbești așa despre aliați care te aștepți să lupte și să moară pentru tine. Iar la „modernizarea” Japoniei parcă-parcă erau și niște arme de față. Dar nu au fost doar ele, ci și multă, multă muncă și o reușită pe măsură.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările