Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cine este George Simion, liderul marşului pentru unirea cu Basarabia

100
23 Oct 2016 10:28:43
Autor: Cristian Delcea
George Simion a fost reţinut ieri, pentru câteva ore, pentru tentativa de a forţa cordonul de jandarmi FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei
George Simion a fost reţinut ieri, pentru câteva ore, pentru tentativa de a forţa cordonul de jandarmi FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei

George Simion, 30 de ani, liderul marşului pentru unirea Basarabiei cu România, a fost reţinut ieri, pentru câteva ore, pentru tentativa de a forţa cordonul de jandarmi. El a devenit brusc un personaj controversat, bănuit de simpatii politice şi de jocuri electorale pe ambele maluri ale Prutului. Cine este, până la urmă, acest tânăr?

George Simion s-a născut la Focşani, pe 21 septembrie 1986. A fost student al Facultăţii de Administraţie şi Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti, apoi s-a mutat la Iaşi, unde a susţinut un masterat în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

S-a remarcat ca lider al grupării “Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990. Împreună cu „Noii Golani“ a introdus mesajul „Basarabia e România“ în rândul galeriilor de fotbal. A devenit cunoscut publicului larg în 2009, când a aprins lumânări în faţa casei lui Ion Iliescu, pentru victimele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990. Un an mai târziu, la o lansare de carte a aceluiaşi Ion Iliescu, Simion a fost dat afară cu bodyguarzii pentru că a aruncat cu bani înspre fostul preşedinte, un alt simbol care făcea trimitere la morţii de la Revoluţie şi Mineriadă.

Simion, după ce a perturbat lansarea de carte a lui Ion Iliescu. FOTO: Mediafax

În urmă cu cinci ani, Simion a pus bazele platformei unioniste „Acţiunea 2012“, o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România. 

Cu toate că nu a fost membru în niciun partid politic, George Simion şi-a manifestat public susţinerea pentru anumiţi politicieni. La alegerile parlamentare din 2012 el a postat pe blog poze cu buletinul de vot şi a explicat că a votat numai candidaţii care au semnat „Pactul pentru Basarabia“. Astfel, la Senat, George Simion a pus ştampila de vot pe candidatul Partidului România Mare, Emil Străinu.

Simion şi-a exprimat în mai multe rânduri dezamăgirea faţă de preşedintele Klaus Iohannis. Despre fostul prim-ministru Victor Ponta spunea că „Multe lucruri i se pot reproşa guvernului Ponta dar acţiunile în Basarabia nu îi pot fi negate. În actuala criză din ambele state, proiectul de suflet al fostului prim-ministru a fost refuzat de către preşedintele Iohannis“, scria el, la finalul anului trecut, pe blogul său de pe adevarul.ro.

În mai 2015, Simion a fost declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova, printr-o decizie a Biroului Migraţie şi Azil, fiind expulzat din ţară. El a fost catalogat de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău drept potenţial pericol pentru stabilitatea ţării.

În acel moment, Simion i-a scris o scrisoare publică lui Victor Ponta:  „Sunt unionist, domnule Ponta. Din campania electorală am dedus că şi Dumneavoastră vă aflaţi în această categorie, care numără cam trei sferturi din poporul nostru. Dacă azi mi se întâmplă mie una ca asta, mâine să nu fiţi expulzat şi Dumneavoastră din Chişinău... Doar nu ar fi o premieră pentru casta conducătoare din Republica Moldova, am avut astfel de cazuri pe parcursul celor 24 de ani de relaţii bilaterale dintre cele două state româneşti“.
În septembrie 2015, Curtea de Apel din Chişinău a considerat că nu există motive pentru ca Simion să fie declarat persona non-grata.

Politicienii care au speculat reţinerea lui Simion: Ponta, Băsescu, Ghiţă, Tomac: „L-aţi ridicat pe George Simion ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Rusiei“

Reamintim că, ieri după amiază, George Simion şi alţi patru lideri ai marşului pentru unirea Basarabiei cu România au fost reţinuţi după ce au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a pătrunde dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Universităţii. Ei au fost duşi la Secţia 1 de Poliţie, amendaţi cu câte 3.000 de lei şi repuşi în libertate.

Momentul a fost speculat de mai mulţi oameni politici: Eugen Tomac şi Sebastian Ghiţă au mers la secţia de poliţie pentru a se revolta public faţă de reţinerea tinerilor. Ghiţă a intrat în direct la România TV şi a atacat guvernul Cioloş. Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care, de asemenea, lovea în cuplul Iohannis – Cioloş: „ Guvernul «Iohannis- Cioloş» a venit la Putere în urma unor demonstraţii publice NEAUTORIZATE! Azi au folosit forţa împotriva participanţilor la «Marşul unionist»! Şi va fi din ce în ce mai rău. Pregatiţi-vă stimaţi concetăţeni - mai ales dacă îndrăzniţi să nu votaţi pe 11 Decembrie cu «Iohannis- Ciolos - PNL - USR» sau dacă mai vreţi să protestaţi pentru drepturile dvs. să ştiţi ce vă aşteaptă! WINTER IS COMING!“.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a lovit cu putere în Cioloş şi în guvern. „Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României? Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică. Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federaţiei Ruse“, a scris Băsescu pe Facebook.

Spre seară, George Simion a mers în Piaţa Universităţii, pe care a anunţat că nu o va părăsi până când premierul Dacian Cioloş şi cei mai importanţi lideri politici nu vor veni la negocieri. Simion cere demararea proiectului „Unire 2018“, care ar urma să se concretizeze peste doi ani, cu unirea celor două ţări despărţite de Prut. Câteva corturi au fost instalate în Piaţa Universităţii şi mai mulţi membri ai „Acţiunii 2012“ au rămas peste noapte acolo. 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Ioannis Karathomas
23.10.2016, 11:04:00

Nu avem bani pentru unire. Cati dintre romani ar fi dispusi sa doneze macar o mie euro pentru unire ? Ca sa facem unire statul trebuie sa ia cateva zeci de mii euro de la fiecare roman. Poate mai mult, trebuie platite pensii la cateva milioane de noi oameni, construita infrastructura, eradicata mafia. De unde acei bani, cine ii va da ?

-15 (43 voturi)
Stefan Michiu
23.10.2016, 11:22:51

@Ioannis Karathomas; Asa este!Nu avem bani pentru un ideal national, pentru o reparatie istorica a unui rapt istoric, de a reda demnitatea nationala poporului roman!Avem in schimb bani de aruncat pe fereastra-pensii nesimtite, salarii la Stat aberante, avem bani sa furam ca ne costa zeci de milioane un km de autostrada, avem bani sa mituim alegatorii,avem bani pe care nu vrem sa-i recuperam de la borfasii neamului,avem bani sa organizam referendumuri pentru ambitia unor politicieni, etc.etc.Da, eu sunt dispus sa donez 1000 de euro, din toata saracia mea, pentru a da o sansa unei parti a poporului meu instrainat,decimat, surghiunit, umilit sa revina la matca!

+20 (38 voturi)
Ionel Marcu
23.10.2016, 11:24:52

Eu cred, Blackthomas, că sunt sub un milion de pensionari în Republica Moldova, la o populație de 3,5 milioane sau 4 milioane cu Transnistria. Iar bani se pot economisi din licitațiile astea trucate, din achizițiile astea publice cu prețuri uneori înzecite, din reducerea cheltuielilor statului, că n-avem nevoie de 500-600 de parlamentari cum vrea PSD, nici de 28 de miniștri cum a făcut Ponta, nici de 1000 de deplasări cu alai prin București cum a făcut Oprea, nici de cele 200.000-300.000 de pensii speciale cum vrea PSD, se mai scot și de aici câteva sute de milioane € anual. Deci bani sunt, voturi pro-unire nu sunt destule. Iar de mafia lor se poate ocupa DNA-ul extins.

+22 (28 voturi)
Sorin Barbul
23.10.2016, 11:29:10

Nu te mai gândi la foale, să le-ndopi, grecoteiul taichii! Unirea nu se măsoară în costuri.

+22 (32 voturi)
Ionel Marcu
23.10.2016, 11:09:42

Unirea n-o pot face 1.000 unioniști la București ci 50%+1 unioniști în Republica Moldova, fie prin referendum, fie prin parlamentul lor. Deocamdată, după câte știu, basarabenii sunt doar o treime unioniști așa că nu poate fi vorba de unire. Poate peste 10 ani, când mai dispar din vechii nostalgici comuniști proruși iar ponderea celor crescuți după 90', proeuropeni, va fi tot mai mare.

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările