Cine încearcă destabilizarea României de două săptămâni încoace

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate aceste evenimente care s-au petrecut în ultimele două săptămâni de când a început războiul în vecini, prevăd că societatea românească, economia, ţara pot fi oricând ţintele unor provocări de destabilizare, anarhie şi haos distructive, dacă autorităţile, instituţiile abilitate nu îşi fac treaba în privinţa dezinformărilor, propagandei nocive şi manipulărilor în curs.

Pe toţi ne-a luat prin surprindere panica şi isteria produse în seara zilei de 9 martie 2022, când unii dintre concetăţenii noştri au luat cu asalt pompele de combustibili, încercând să cumpere cât mai mult carburant posibil, îngroziţi de faptul că preţurile acestora vor creşte de a doua zi cu procente semnificative!

În faţa asaltului şi a cererii bruşte de produse petroliere, evident că unele benzinării, agenţi economici, companii au săltat tarifele pe măsura solicitărilor.

Ulterior, oamenii au aflat că au fost manipulaţi, iar guvernanţii în disperare de cauză au dat asigurări, la asta se pricep cel mai bine, că nu există probleme cu carburanţii, cu energia, lucruri care să justifice creşterea masivă a preţurilor! Cu atât mai mult cu cât, în context internaţional, s-a estimat o scădere a preţului barilului de petrol!

Judecată după, ce şi cum, din ce cauze, ”bomba” de la benzinării necesită întrebări, răspunsuri, analize şi măsuri în consecinţă, inclusiv măsuri de prevenţie pentru viitor.

Dacă nu este vorba doar de aşa zisele practici incorecte comerciale, economice cum vehiculează public unii guvernanţi, care încearcă să explice ceea ce se întâmplă cu preţurile avalanşă ale carburanţilor din ultimele două săptămâni!

Dacă în loc de obişnuitele practici incorecte, în realitate cineva din ţară sau din afara ţări, entităţi, grupuri de interese, altcineva încearcă să destabilizeze România, plasând ”bombe”, fumigene cu scopuri precise, lucrând direct la chestiunile cele mai sensibile care influenţează viaţa de zi cu zi a românilor şi a societăţii?

Şi-au pus întrebarea aceasta guvernanţii actuali? Poate că unii da, poate că alţii nu! Miniştrii de la energie, de la economie sau alţii ca ei nu cred că au depăşit cu explicaţiile şi înţelegerea situaţiei zona ”practicilor incorecte”, după declaraţiile lor publice.

În schimb, premierul Nicolae Ciucă, prin declaraţia de pe 10 martie, referitoare la ceea ce s-a întâmplat în seara şi noaptea anterioare la staţiile de carburanţi, a lăsat să se înţeleagă că lucrurile ar putea avea alte cauze, mult mai grave, şi nu ar fi fost provocate doar de acţiunea unui singur operator sau agent economic după care s-au luat şi alţii.

Până la acea dată, actualul premier nu se remarcase cu nimic în toate intervenţiile, declaraţiile şi interviurile publice, neieşind cu nimic în evidenţă în mod deosebit, nici în timpul pandemiei Covid-19, nici de când a început războiul din Ucraina.

Acum semnele sunt că se întâmplă totuşi ceva, chestiuni care pot avea consecinţe grave.

Prin declaraţia de presă din 10 martie, şeful guvernului, generalul în rezervă, Nicolae Ciucă, a ţinut să avertizeze public că nu va permite în niciun fel destabilizarea României.

„Am activat, încă de aseară, instituţiile de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. În această dimineaţă, am convocat o şedinţă cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri.

Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată, provocată de invazia militară rusă în Ucraina.

Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie pentru că, din lăcomie sau din alte motive, să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor.

Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea.

România este o ţară sigură, în care securitatea şi siguranţa noastră sunt garantate faţă de orice formă de agresiune, iar garanţiile trebuie să includă şi stabilitatea economică.

ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică.

Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România.

Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate.

Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri.

Atrag atenţia că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale ţării va fi de îndată, ferm şi aspru pedepsită prin intervenţia statului român.”

Din atitudinea fermă şi hotărâtă a şefului Executivului reiese clar că ceea ce s-a întâmplat miercuri seara la pompele de carburanţi, cu români disperaţi să cumpere cât mai mult combustibil, de frica scumpirilor excesive, nu a fost doar o practică incorectă comercială, ci un lucru mult mai grav şi important- o tentativă de destabilizare nu doar a economiei, ci şi a ţării. Probabil că domnia sa ştie mai multe lucruri, are alte informaţii în plus şi gândeşte diferit comparativ cu miniştrii de la energie şi economie.

Pe de altă parte, cine a avut interes, ochii de văzut şi de citit- autorităţi, organe, cetăţeni- au putut vedea că în ultimele zile până la data de 9 martie, dar şi după, în spaţiul public, pe anumite reţele sociale s-au făcut tot felul de apeluri, mesaje privind reţelele de comerţ cu produse petroliere, s-a cerut chiar naţionalizarea domeniului, s-au lansat apeluri de ieşire în stradă, la proteste.

Nu ştim dacă acestea au legătură directă cu ceea ce s-a întâmplat pe 9 martie, creează anumite stări de spirit, agită apele, induc diverse idei nocive, instigă cetăţenii să iasă în stradă, radicalizează, manipulează oamenii care i-au informaţiile pe nemestecate, fac rău şi agitaţie într-o perioadă de timp când trebuie să ne păstrăm calmul, să fim lucizi şi să gândim cu capul.

Lucruri ciudate, nefireşti s-au evidenţiat, de când a început războiul din Ucraina, iar România s-a declarat de partea binelui, nu doar în ceea ce priveşte creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi, ci şi în afara economiei, care au avut aceleaşi consecinţe, inducerea fricii, a panicii, a haosului în societate.

Şi mă refer la isteria creată printre unii concetăţeni de-ai noştrii, care, panicaţi de zvonurile privind folosirea armelor nucleare, s-au îmbulzit să-şi procure prin orice mijloace, cu orice preţ, pastile cu iod, a căror comercializare şi utilizare sunt reglementate de lege.

Apoi, a urmat avalanşa de oameni care s-au năpustit dintr-o dată, din senin, la ghişeele de eliberare a paşapoartelor de trecere a frontierelor în ţări non UE!!!

Mulţi dintre aceşti cetăţeni speriaţi de ştirile false că România ar putea fi atacată iminent de Rusia, panicaţi de frica războiului şi a dramelor pe care le trăiesc sutele de mii de refugiaţi ucraineni în ţara noastră, au fost convinşi peste noapte că trebuie să-şi înnoiască paşapoartele sau să-şi scoată unele noi, pentru a putea pleca la nevoie peste hotare.

Toate aceste evenimente care s-au petrecut în ultimele două săptămâni de când a început războiul în vecini, prevăd că societatea românească, economia, ţara pot fi oricând ţintele unor provocări de destabilizare, anarhie şi haos distructive, dacă autorităţile, organele, instituţiile abilitate nu îşi fac treaba în privinţa dezinformărilor, propagandei nocive şi manipulărilor în curs.

De asemenea, cu toţii, cetăţeni, oameni simpli, trebuie să fim mai atenţi atunci când ni se livrează diverse chestii, informaţii dubioase, neverificate, propagandă deşănţată, chemări la tot felul de proteste publice, ieşiri în stradă, acţiuni organizate de tot felul de indivizi, grupuri de interese, organizaţii politice.

Pentru că astfel de acţiuni de manipulare, încercări de destabilizare, de dezordine şi provocare, inducerea fricii şi a panicii vor continua şi se vor amplifica dacă autorităţile în drept nu le sancţionează, iar cetăţenii de bună credinţă nu le ignoră.

În contextul actual, al evenimentelor militare şi geopolitice din vecinătatea noastră, destabilizarea, anarhia, haosul, extremismul pot fi tot atât de distructive şi pot avea consecinţe chiar mai grave decât ale unui război cum este cel din vecinătatea noastră.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite