Cine l-a omorât pe Alexandru cel Mare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru cel Mare
Alexandru cel Mare

Babilon, 11 iunie, 323 a.Hr., ora 5 după-amiaza. Alexandru cel Mare moare la vârsta de 32 de ani, după ce a devenit artizanul unui imperiu care se întindea din Albania până în Pakistan. Nimeni nu a putut să ofere până acum informaţii exacte privind moartea marelui general. Iar recent teoriile s-au inmulţit. Misterul este probabil de nedezlegat, şi totuşi irezistibil. Conspiraţionismul a luat amploare.

Puţine evenimente au fost atât de neaşteptate ca moartea regelui macedonean. Pentru că regele îşi demonstrase rezistenţa în timpul camapaniei de 12 ani din Asia, vreme în care a trecut prin numeroase dificultăţi. Ba chiar contemporanii îi atribuiau o esenţă divină. În 325 a.Hr., după ce se luptă cu războinicii asiatici din sud îşi revine în urma unei răni provocate de o săgeată care îi străpunge plămânul. Dept urmare, când regele se îmbolnăveşte aşa tare câţiva ani mai târziu, toată lumea este şocată.

Confuzia este mare pentru că nici nu îşi făcuse planuri în legătură cu succesiunea la tron, ceea ce va provoca lupte nesfârşite între diadohi. Evenimente de o asemenea importanţă implică în mod natural o căutare perpetuă de cauze. Se cer explicaţii, mai ales că nu există vreun consens în lumea ştiinţifică privind cauza morţii, deşi cei mai mulţi cercetători optează pentru boală. În 1996 Eugene Borza, specialist în macedonia antică, participă la un congres medical la Universitatea din Maryland, care propune diagnosticul de febră tifoidă. S-au mai propus şi malaria, leucemia, pojarul, asociate cu alcoolismul şi suferinta pe care i-o lăsare dispariţia prietenului său Hefaistion.

Citeşte aici cine l-a omorât pe Alexandru cel Mare!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite