Cine lansează ştiri false, cine dezinformează şi cine spune adevărul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivele pentru care se lansează şi se multiplică ştirile false sunt diverse, începând de la informaţiile publicate intenţionat, de către instituţii sau persoane, în diverse scopuri, şi terminând cu propagarea făcută din neştiinţă, din neprofesionalism şi din prostie! Au efecte devastatoare în condiţiile situaţiei de urgenţă actuale din ţara noastră şi ca atare sunt pedepsite de lege. Atunci când legea chiar se aplică!

Unele dintre cele mai grave subiecte ale momentului de criză majoră prin care trecem sunt aşa zisele ”Fake news”, care pot face mult rău atât în rândurile populaţiei, dar şi în privinţa eforturile autorităţilor în lupta pentru prevenirea şi combaterea virusului care afectează şi România! Cunoscute mai simplu, pe româneşte, ca ştiri false, făcături, minciuni, neadevăruri ori informaţii trunchiate, acestea au luat o amploare deosebită în ultimele două săptămâni, dovadă că şi guvernul a adopat o serie de măsuri ce înăspresc pedepsele pentru cetăţenii sau instituţiile care le răspândesc. Acestea sunt propagate în special, în mediul online, cel mai accesibil şi rapid canal de informaţie folosit în masă, în prezent şi de către majoritatea românilor.

Motivele pentru care se lansează şi se multiplică ştirile false sunt diverse, începând de la informaţiile publicate intenţionat, de către instituţii sau persoane, cu intenţii clare de manipulare, destabilizare, diversiuni, obţinerea de avantaje sau ascunderea adevărului, în diverse scopuri, şi terminând cu propagarea făcută din neştiinţă, din neprofesionalism şi din prostie! Toate acestea au efecte devastatoare şi urmări dintre cele mai nocive, chiar criminale în condiţiile situaţiei de urgenţă actuale din ţara noastră şi ca atare sunt pedepsite de lege. Atunci când legea chiar se aplică! Ca exemple de ascundere a adevărului avem chiar două cazuri grave, cel al ”miliţianului” de la ADP, care şi-a îmbolnăvit familia, pe el însuşi, dar şi câteva zeci de alţi cetăţeni, inclusiv cadre medicale de la Spitalul militar ”Gerota”, pe care l-a băgat şi în carantină, iar numărul infectaţilor în urma acestui individ iresponsabil este posibil să crească. Al doilea caz este al parlamentarului PNL, care a cauzat autoizolarea (ex. premierul Ludovic Orban) sau chiar infectarea unor colegi parlamentari.

Pe de altă parte, vedem cu toţii, aflăm despre situaţii grave din spitalele angrenate în lupta cu mortalul coronavirus şi salvarea vieţilor omeneşti. Astfel, unii medici aflaţi în linia întâi a frontului medical, reclamă faptul că nu dispun de echipamentele şi materialele necesare, inclusiv acuză faptul că nu sunt suficient de protejaţi în faţa riscului de contaminare, fiind în contact direct cu bolnavii! De partea cealaltă, cum este cazul Spitalului Colţea de exemplu, ca urmare a dezvăluirii unui medic din linia întâi, managerul unităţii a declarat exact inversul celor reclamate, afirmând că unitatea pe care o conduce are de toate, nu duce lipsă de nimic!!! Ce să înţeleagă opinia publică, pacienţii, ceilalţi angajaţi din cadrul spitalului respectiv, cine are dreptate şi cine minte, iar dacă minte în ce scop minte şi ce efecte vor avea minciunile asupra sistemului de sănătate şi asupra vieţii oamenilor internaţi sau angajaţi la acel spital???! Astfel de declaraţii pro şi contra sau că ”nu avem de nici unele, viaţa noastră şi a pacienţilor este în pericol” versus ”avem de toate”, şi în alte unităţi medico-sanitare din ţară, s-au tot vehiculat în spaţiul public, fiind preluate de presă.

Mai departe, alte ştiri false, preluate şi propagate ca toate celelalte, de către mulţi cetăţeni şi mai ales de unii aşa zis jurnalişti de la organe de presă cunoscute sau diverse siteuri, care le răspândesc pe nemâncate, nemestecate, fără să-şi mai pună întrebări, dacă informaţiile au vreun dram de adevăr ori sunt complet false! Astfel, opinia publică este dezinformată, bulversată şi chiar manipulată cu bună ştiinţă sau din prostie! Zilele trecute, chiar a fost închis un astfel de site, neînsemnat, dar sunt destule siteuri şi instituţii de presă care propagă falsurile cu bună ştiinţă, dar rămân în continuare nederanjate de autorităţi şi de lege!

Un alt tip de cetăţeni, unii chiar din rândurile diasporei, dar şi din ţară, printre ei chiar aleşi ai neamului sau angajaţi ai instituţiilor de stat, sunt cei care mint cu premeditare, ascunzând adevărul că vin în ţară din zone contaminate cu temutul coronavirus, în cazul primilor sau minţind că au fost în contact cu persoane posibil contaminate!

Alte ştiri false care se lansează pe reţelele sociale sau pe alte canale de transmitere media sunt şi cele referitoare la descoperirea a tot felul de tratamente, vaccinuri, medicamente sau diverse aşa zis panacee care combat sau vindecă coronavirusul ucigaş, despre care nu se ştia nimic până acum câteva luni, când a izbucnit prima epidemie în China! Şi aceste informaţii, ştiri false odată lansate de iniţiatorii lor, sunt preluate, rostogolite şi propagate în prostie de către foarte mulţi oameni, fără discernământ. Unii aşa zişi ”inventatori” de tratamente miraculoase au principalul scop de a vinde şi a face profituri uriaşe de pe urma naivităţii cumpărătorilor. Am văzut că şi celebrul Polidin care nu se mai fabrică de ani buni, este vehiculat ca a fi un neutralizator al coronavirusului, dar cei care rostogolesc informaţia în această privinţă, plini de speranţă, nu gândesc măcar că pentru ai vedea eficacitatea, Polidinul ar trebui mai întâi fabricat din nou, apoi testat şi verificat ce efecte are, pentru ca abia apoi să poată spună cineva dacă e bun sau nu.

Cu toţii ştim, cu toţii vedem, suntem intoxicaţi, dezinformaţi şi chiar manipulaţi zilnic de  valuri de ştiri false, care fac un rău tot atât de mare precum îmbolnăvirile din cauza celebrului COVID-19! Autorităţile şi-au dat seama şi ele cât de mare este pericolul ”fake news-urilor” şi au luat recent măsuri de înăsprire a pedepselor, dar mai important este cum vor fi acestea puse în practică şi cei vinovaţi, indiferent de numele lor, susţinerea politică sau de altă natură şi în special de priza la publicul (cu cât publicul naiv este mai mare, cu atât efectele nocive sunt pe măsură) pe care-l dezinformează şi manipulează cu bună ştiinţă. Vinovaţii, oricare ar fi aceştia, trebuie pedepsiţi conform legii! Pe de altă parte şi noi, cetăţenii, trebuie să fim mai atenţi, mai responsabili, să ne punem întrebări, să gândim, să nu mai credem cu toţii că tot ce zboară se mănâncă! Doar aşa ne putem proteja singuri de nocivitatea ştirilor false! Şi preluând informaţii din surse oficiale, cu rezerva că uneori, chiar şi instituţiile oficiale pot lansa informaţii false şi trunchiate!

                                            

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite