Cine sunt oamenii cu portavoce care îi ghidează pe protestatarii din Piaţa Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre cei care au însufleţit mulţimea la protestele din Piaţa Universităţii VIDEO Iulia Roşu
Unii dintre cei care au însufleţit mulţimea la protestele din Piaţa Universităţii VIDEO Iulia Roşu

După tragedia din clubul Colectiv, mii de oameni au ieşit în stradă, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a-şi striga nemulţumirile pe care le au faţă de întreaga clasă politică. Pe lângă protestatarii experimentaţi, o mulţime de oameni nemulţumiţi de modul în care este condusă România în acest moment s-au înarmat cu portavoce şi i-au îndemnat pe manifestanţi să scandeze ore în şir.

Deşi în cele trei zile de proteste de până acum nu s-au remarcat nişte lideri ai străzii, aşa cum s-a întâmplat la protestele „Uniţi Salvăm Roşia Montană“, „Adevărul“ vă prezintă poveştile oamenilor care, în ultimele zile, şi-au impus sloganurile şi scandările, însufleţind manifestanţii şi încurajându-i să ceară schimbarea clasei politice, a sistemului, a României. 

„Mi-a părut rău că n-am contribuit la demisia lui Ponta“

Bucureşti, Piaţa Universităţii, joi seară. Mii de oameni s-au adunat, din nou, pentru a-şi striga nemulţumirile şi pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la actuala clasă politică ce pare să fi uitat de locuitorii României. Oameni de toate vârstele scandează cât pot de tare: „Colectiv!, Colectiv!“. La câţiva paşi de mijlocul mulţimii, un bărbat îşi ţine fetiţa de mână şi din când în când îi îndeamnă pe manifestanţi, din spatele unei portavoce, să scandeze în continuare, să fie cât mai vocali, poate-poate, îi aude cineva, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute, când Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul. 

„N-am venit în prima seară când a fost protestul după care a picat Guvernul. Mi-a părut rău că n-am contribuit la demisia lui Ponta. Recunosc, a fost o surpriză colosală“, spune cu zâmbetul pe buze Mihai Ciprian Iordache.

Câtă vreme discută cu reporterii „Adevărul“, portavocea ajunge la fiica lui care n-are mai mult de 10 ani şi care îndeamnă mulţimea să scandeze: „Toate partidele, aceeaşi mizerie!“. Bărbatul zâmbeşte discret, ridică portavocea deasupra mulţimii şi îi încurajează pe aceştia să scandeze din nou. 

portavoci

Acesta povesteşte că şi-a cumpărat portavocea special pentru a protesta, fiind un mod mai facil de a-şi face vocea auzită. „Mi-am luat-o din Dragonul Roşu special pentru proteste. Aveam nevoie de portavocea pentru Acţiunea 2012“, încheie el, precizând că, atunci când nu protestează, este administratorul unei firme şi tată cu normă întreagă. 

„Sunt foarte revoltat!“

Cristian Opriş are 21 de ani. A fost în fiecare seară în Piaţa Universităţii strigând alături de ceilalţi manifestanţi faţă de întreaga clasă politică. Este student la Academia Militară şi spune că de două seri a venit înarmat cu o portavoce ca să se facă mai bine auzit. 

„Sunt foarte revoltat pentru că unii vor să disperseze mulţimea. Am luat portavocea asta special pentru protest. Eu cred că 90% dintre cei care au ieşti în stradă chiar cred că vor o schimbare, 10% cred că sunt plătiţi. Nu ştiu de cine, dar aşa cred“, spune tânărul arătând în stânga şi-n dreapta cu portavocea. 

Sute de oameni prezenţi la manifestaţia din Piaţa Universităţii de joi seară au venit înarmaţi cu mesaje pentru Patriarhul Daniel. Majoritatea i-au cerut Preafericitului să se retragă, indignaţi de mesajele pe care acesta l-a transmis după tragedia de acum o săptămână din Colectiv. Cristian însă are altă părere şi spune că nu înţelege nemulţumirea manifestanţilor cu privire la Biserica Ortodoxă Română. 

portavoci

„De ce să scandăm împotriva Bisericii? Dacă pierdem şi valoarea creştină suntem de-a dreptul pierduţi“, încheie tânărul. În spatele lui, oamenii strigau, printre altele, „Jos Daniel!“. 

Zugravul, lider printre bucureşteni

Spune că este este unul dintre liderii din Piaţa Universităţii şi că nu prea ratează proteste pentru că este sătul de actuala clasă politică. În mijlocul mulţimii, având pe umei drapelul României, îi îndeamnă plin de entuziasm pe oameni să strige cât pot de tare: „Toate partidele, aceeaşi mizerie“.

portavoci
„Am ieşit aici pentru a schimba ceva în ţară, am obţinut primul efect: demisia lui Ponta. Vrem un guvern de tehnocraţi, să-şi asume moralitatea, să fie curaţi politic“, spune bărbatul acoperindu-şi umerii cu steagul României.

Se uită în jur minute bune, sare altăuri de mulţimea revoltată şi îi îndeamnă pe toţi din jurul lui să scandeze pentru schimbare, pentru reformă. Unii îl ascultă şi scandează alături de el, alţii par indiferenţi la mesajele pe care Romulus Marinache, zugrav de profesie, le transmite mulţimii prin portavoce.  

„Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti!“

Dar aseară, 5 noiembrie, mulţimea din Piaţa Universităţii s-a adunat în jurul tinerilor de la Acţiunea 2012 – Basarabia e România. În mijlocul lor, George Simion, activist civic şi militant pentru Unirea cu Republica Moldova, striga cu multă ambiţie către mulţime: „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti!”. George este preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012. Ştie să protesteze – din pasiune, credinţă sau solidaritate –, el este unul dintre principalii lideri ai manifestaţiilor din Chişinău. În luna mai a acestui an, George a fost declarat indezirabil pe o perioadă de cinci ani în Republica Moldova şi expulzat fără nicio explicaţie din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, cu numai trei zile înainte de desfăşurarea la Chişinău a unei manifestaţii stradale pentru Unire. În septembrie, însă, Curtea de Apel Chişinău l-a declarat nevinovat şi George a putut să treacă Prutul spre fraţii basarabeni.

„Am mers primele zile la proteste, dar nu compact. Acum am venit grupaţi şi ne-am intersectat cu alte asociaţii cu care colaborăm, de exemplu, cu cei de la ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România – n.r.). Noi, ca grup, am venit să transmitem mesajul de solidaritate a basarabenilor faţă de protestele din România“, a spus George între două scandări.

Au fost mulţi studenţi în Piaţă, aseară, deopotrivă români de aici şi de peste Prut. Erau organizaţi, cu steaguri imense şi portavoce. Pe unul dintre zidurile clădirii Universităţii stătea cuminte un banner cu mesajul „Basarabia e solidară“. Geroge promite că vor ieşi în stradă şi în zilele care urmează. „Eu o fac şi din motive personale. Am avut prieteni care au murit în incendiul din Colectiv, iar unul dintre asociaţii clubului mi-e este prieten bun“, a mai spus activistul. 

Proteste în Piaţa Universităţii: „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti“

„Nu suntem manipulaţi, suntem indignaţi“

„Hai, grupul, grupul, mergem în faţă! ANOSR-ul, după steagurile din faţă, CTR-ul, haidee...!“ se aude din mijlocul organizatorilor. Grupurile şerpuiesc cu greu, prin mulţimea adunată, spre un alt punct din Piaţa Universităţii. Sunt câteva mii de oameni care au format un cerc în jurul acestor lideri, al lui George Simion şi al lui Mihai Dragoş, preşedintele Consiliul Tineretului din România. Unul dintre reprezentanţii străzii care a fost invitat la Cotroceni pentru consultări cu preşedintele Klaus Iohannis era şi cel care îi încuraja pe oamenii din Piaţă să nu plece acasă, să nu uite de cei care au murit în incendiul din Colectiv. 

Ziua a treia de proteste în Piaţa Universităţii. Liderii cu portavoce din mijlocul mulţimii 

„Am venit şi vom mai veni în Piaţă. Nu putem să plecăm atât de uşor şi nu putem să plecăm pentru că cei care au murit se uită la noi şi aşteaptă ca moarta lor să nu fi fost degeaba. Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!“ strigă la portavoce Mihai Dragoş, asigurându-i pe oameni că ei n-au ieşit în stradă pentru a manipula. 
mihai dragos presedinte ctr


În seara de joi, mulţimea din Piaţă nu a mai fost la fel de omogenă ca în prima zi. Sunt multe voci, mai mult sau mai puţin vehemente, care-şi cer drepturile, scandează pentru schimbarea în care fiecare crede. Sunt la fel de multe speculaţii, despre instigatori, oameni plătiţi de partide, servicii secrete sau alţi manipulatori care vor să confişte protestul. Mihai Dragoş, unul dintre trimişii societăţii civile la Cotroceni, a ţinut să precizeze mulţimii: „Suntem oameni din tot felul de grupuri, unii din organizaţii, alţii nu. Dar toţi am ieşit în stradă pentru că vrem o altfel de societate, vrem să schimbăm ceva. Nu suntem manipulaţi, nu d-asta suntem în stradă. Suntem indignaţi“. 

Informatori infiltraţi printre manifestanţi 

Ei sunt doar câţiva dintre oamenii cu portavocea în mână, cei pe care, cel mai probabil, îi veţi găsi şi astăzi, şi în următoarele zile de proteste în Piaţa Universităţii animând spiritele. Însă, pe lângă aceşti lideri, se află şi „diversionişti“. Lefter Ion-Cristian este unul dintre cei consideraţi a face parte din grupul instigatorilor. Mai multe fotografii cu el au început să circule pe reţelele sociale a doua zi după protestul de marţi, 3 noiembrie, în care acesta era descris drept agitator infiltrat în mulţime. Nu doar fotografiile au făcut ocolul reţelelor de social media, ci şi trimiteri către un document CNSAS care arată rolul său de informator al fostei Securităţi. 

Una dintre primele surse care atras atenţia asupra prezenţei lui Lefter în faţa mulţimii de 35.000 de oameni a fost pagina de Facebook a site-ului Rezistenţa Urbană, care descrie participarea acestuial:

„În fruntea coloanei de manifestanţi părea că e plin de gradaţi. Dintre toţi s-a remarcat un tip pe la 60 de ani cu o goarnă roşie în mână, extrem de energic, care dădea ordine în stânga şi-n dreapta. L-am văzut la cele mai multe proteste. Urla şi decidea când se opreşte coloana şi pe unde să o luăm. Când a decis a treia oară traseul, către Parlament, l-am întrebat de ce acolo şi de ce decide el asta, cine îi permite asta. M-a înjurat şi m-a ameninţat, ba chiar a instigat la violenţă împotriva mea. Infiltraţii au îmbrâncit şi au provocat inutil jandarmii.”

Numele lui Lefter Ioan-Cristian nu este pomenit, însă, postarea face trimitere către o fotografie în care  acesta pare a fi implicat într-o situaţie tensionată între forţele de ordine şi un grup de protestatari:

image


FOTO Facebook Raluca Alina Vintilescu
 

În cursul zilelor de miercuri şi joi, pe reţeaua socială Facebook au circulat zeci de poze care îl arată pe Lefter Ion-Cristian participând activ în dirijarea conflictului, fiind asociat cu Claudiu Crăciun, unul dintre liderii mişcării „Uniţi Salvăm“O filmare postată tot pe reţeaua de socializare îl arată pe Lefter în faţa mulţimii,  în timp ce se ţinea un moment de reculegere în cursul protestului de marţi, discutând cu un grup de persoane despre ce ar trebui să se scandeze ulterior.

Lefter a fost o prezenţă constantă în protestele organizate în ultimii ani, şi, aparent, violentă în anumite cazuri. Astfel, în urma protestelor violente împotriva guvernului USL din decembrie 2013, fostul preşedinte al Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, a acuzat faptul că a fost agresat de un grup de „USL-işti” conduşi în principal de Lefter şi fostul revoluţionar/baron local Bebe Ivanovici.

Numele lui Lefter Ioan Cristian apare într-un articol de pe site-ul publicaţiei „Revista 22”, din septembrie 2004, în care este reprodusă parţial discuţia din ediţia din 28 iulie 2004 a emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, de pe defunctul post de televiziune OTV. Aici, Lefter apare într-o discuţie mai largă cu alţi lideri  ai asociaţiilor de revoluţionari de la acea vreme: Radu Filipescu, Mircea Bucur sau Ioan Băluţă, fiind menţionat ca preşedinte al „Ligii Naţionale a Luptătorilor din Decembrie '89”. Discuţia redată se învârte, în mare, în jurul privilegiilor acordate revoluţionarilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite