Cine poartă vina pentru impasul de la Consiliul Superior al Magistraturii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea este considerată principala vinocată pentru impasul în care se află CSM/ Foto Adevarul
Lia Savonea este considerată principala vinocată pentru impasul în care se află CSM/ Foto Adevarul

Mai multe voci din magistratură dau vina pe actuala conducere a Consiliului Superior al Magistraturii pentru impasul în care a ajuns instituţia condusă de Lia Savonea. Marţi, Plenul CSM nu a reuşit să aleagă un nou preşedinte pentru anul viitor, taberele din instituţie rămânând în impas în condiţiile în care ministrul Justiţiei a ales să-şi anuleze votul

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat pentru săptămâna viitoare alegerea unui nou preşedinte, după ce marţi, după două runde de vot, judecătoarea Nicoleta Ţînţ nu a reuşit să obţină o majoritate în cadrul plenului. Nominalizată, după un vot strâns în cadrul Secţiei pentru judecători, să preia preşedenţia Consiliului pentru anul viitor, judecătoarea Nicoleta Tînţ, considerată o apropiată a Liei Savonea, nu a reuşit să adune cele zece voturi necesare pentru numirea în fruntea instituţiei. De fiecare dată au fost înregistrate nouă voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi un vot nul. Cel care a blocat alegerile a fost de fapt ministrul Cătălin Predoiu care şi-a anulat votul, conform unor surse judiciare. „La CSM e o epopee continuă”, a precizat la finalul zilei ministrul Cătălin Predoiu, al cărui vot a dus la egalitatea perfectă. „Nu comentez nici votul şi nici speculaţiile. Blocajul reflectă împărţirea tradiţională a CSM în două tabere. Şi probabil şi a magistraţilor, în general. Cred că blocajul poate fi depăşit prin ceea ce a indicat astăzi preşedintele Klaus Iohannis: subscrierea de către CSM şi a conducerii CSM, prezente şi viitoare, oricare ar fi, la obiectivele MCV, Comisiei Greco şi Comisiei de la Veneţia”, a declarat, pentru „Adevărul”, Cătălin Predoiu. Astfel, Lia Savonea rămâne în continuare la conducerea CSM în contextul în care instituţia continuă să fie divizată în taberele antagonice ce s-au format în mandatul acesteia. 

ACTUALA CONDUCERE CSM, VINOVATĂ

În rândul magistraţilor, abţinerea de la acest vot nu este văzută în termeni pozitivi. „Este clar nevoie de un alt candidat. Iar abţinerea nu trebuie permisă decât în caz de conflict de interese. Orice membru CSM trebuie să voteze. Abţinerea este excepţională şi numai pentru conflict de interese”, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.

Soluţia ieşirii din acest impas este la membrii CSM, susţine şi judecătorul Horaţius Dumbravă. „A fost un an dezastruos pentru CSM, pentru Justiţie şi pentru România. Actuala conducere, şi mă refer la doamna Lia Savonea, a condus în mod dezastruos instituţia. Doar Secţia pentru procurori a reuşit să salveze din imaginea CSM-ului. Aici este cauza blocajului. Chiar dacă cred că doamna Ţînţ ar fi reuşit să aducă un alt tip de conducere, apropierea aparentă de Lia Savonea şi grupul ei care au dus Justiţia într-o gaură neagră a făcut imposibilă numirea ei. Nu este posibil ca timp de cinci luni să nu ai o şedinţă în CSM doar pentru că ţi-e frică de o cerere de revocare. Este un mod de conducere mai mult decât discutabil. Această tactică a condus la neîncredere şi lipsă de predictibilitate în interiorul profesiei”, arată şi judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM. „Acest vot arată o luptă între trecutul compromis şi altceva, ceea ce aşteaptă întregul sistem. Nu ştiu cum se poate ieşi din acest impas, cred că este nevoie ca toţi membri să înţeleagă această nevoie de schimbare. Însă, e greu să punem interesul superior al justiţiei deasupra intereselor personale şi de grup”, a caracterizat un magistrat situaţia din CSM.

„Trebuie respectat faptul că Plenul, şi nu vreuna dintre secţiile CSM alege Preşedintele şi Vicepreşedintele Consiliului. Pentru a fi ales, candidatul trebuie să obţină o majoritate şi în Plen, şi în secţia care l-a desemnat, aşa cum a fost cazul Vicepreşedintelui. Separarea carierelor nu înseamnă un vot automat în Plen. Drept dovadă, vicepreşedintele a avut 8 voturi împotrivă. Doamna judecător Ţînt nu a obţinut majoritatea voturilor Plenului, aşa cum cere art. 24 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliului Superior al Magistraturii. În opinia mea, votul nu trebuia repetat în condiţiile în care 9 voturi pentru dumneaei nu reprezintă o majoritate de voturi favorabile din totalul de 19 voturi. Cred că trebuie să înţelegem cu toţii că se impune o schimbare. Nu mai există o majoritate clară în Consiliu în acest moment”, a declarat Andrea Chiş, judecător CSM.

ÎMPĂRŢEALA VOTURILOR

Potrivit unor surse judiciare, pentru judecătoarea Nicoleta Ţînţ au votat actuala preşedintă a Consiliului Lia Savonea, Simona Marcu, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Corina Corbu (preşedintele ÎCCJ), Nicoleta Ţînţ, Codruţ Olaru, Victor Alistar şi Romeo Chelaru (reprezentanţii Societăţii Civile), în timp ce „împotrivă” s-au pronunţat Mariana Ghena, Andrea Chiş, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Bogdan Licu (procuror general interimar), Nicolae Solomon, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader (care a fost aleasă vicepreşedinte al Consiliului - n.r.).

„Ştim deja că în cadrul CSM taberele sunt împărţite deja, şi aşa vor rămâne până la finalul mandatelor actualilor membri. S-a încercat o reaşezare a forţelor în CSM însă, dacă ministrul a procedat astfel, înseamnă că a vrut să păstreze acest blocaj. Nu vrea să-mi imaginez o situaţie în care acesta să nu vrea să fie un fel de king-maker. E poate un mod de a forţa CSM-ul să-şi asume o poziţie publică cu privire la modificările legilor justiţiei, a Secţiei Speciale. Practic nu vrea să scoată aceste castane fierbinţi din foc pentru ei, şi să fie el cel care înclină balanţa. Nu este o poziţie pe care a vrut să şi-o asume la început de mandat”, este de părere Elena Calistru, preşedintele ONG-ului Funky Citizens.

ŞI ŞEFUL STATULUI A CRITICAT CONDUCEREA CSM

Şedinţa de ieri a CSM a fost deschisă şi prezidată în prima parte de preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut un scurt discurs în care a criticat activitatea Consiliului în ultimul an, arătând că tensiunile ce s-au creat sub conducerea Liei Savonea au ridicat îngrijorare pentru că au îndepărtat CSM de rolul sau fundamental, acela de garant al independenţei justiţiei. Iohannis a cerut implicarea activă a CSM pentru a fi reparate toate modificările ce au rezultat din asaltul la care justiţia a fost supusă în ultima vreme, arătând că esenţială este implementarea opiniilor şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO.

„Am subliniat că institutuţiile nu trebuie personificate pentru că instituţiile nu aparţin conducătorilor şi doar aşa putem să ne ferim de derapaje. manipulări şi situaţii nedemocratice. Chiar dacă asaltul justiţiei a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Suntem parte a marii familii europene. Justiţia şi implicit CSM trebuie să ţină pasul cu această realitate”, a spus şeful statului. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite