Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cine este prinţul Emanuel de Liechtenstein, acuzat că l-a împuşcat pe ursul Arthur

57
5 May 2021 16:43:13
Autor: Maria Ţaga
Prinţul Emanuel a refuzat să comenteze acuzaţiile FOTO Imago/Spiegel.de
Prinţul Emanuel a refuzat să comenteze acuzaţiile FOTO Imago/Spiegel.de

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, în vârstă de 43 de ani, a primit aprobare, în luna martie, de la Ministerul Mediului să împuşte o ursoaică ce făcea pagube în gospodăriile oamenilor din localitatea Ojdula, din Covasna. Organizaţia de mediu Agent Green îl acuză pe prinţ că a împuşcat ursul greşit, pe Arthur, cel mai mare urs brun din România.

Ecologiştii consideră că împuşcarea ursului Arthur nu a fost o greşeală, ei cred că prinţul a venit în România special pentru acest lucru. ONG-ul declară că este imposibil ca ursoaica pentru care obţinuse de fapt derogare pentru a o ucide, obişnuită să se apropie de locuinţele oamenilor, să fi putut fi confundată cu un urs uriaş, ce stătea în adâncul pădurii, într-o zonă protejată.

Cine este Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein?

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este cel mai mare dintre cei doi copii ai prinţesei Annemarie şi prinţului Friedrich şi locuieşte în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria. Castelul în care trăieşte şi îl are în administrare încă din 2009, aparţine familiei Liechtenstein din 1822, când strămoşii săi au preluat mai multe întreprinderi forestiere şi agricole din zonă. Acesta este căsătorit cu prinţesa Sonja şi au împreună trei copii. De profesie este medic, însă fără practică, doar ţine locul colegilor săi când aceştia au nevoie, spunea el într-un interviu pentru cotidianul eleveţian Luzerner Zeitung.

Cum a răspuns prinţul Emanuel von Liechtenstein solicitărilor jurnaliştilor?

Mai multe publicaţii din presa austriacă şi elveţiană au relatat despre vânătoarea la care a participat prinţul Emanuel von Liechtenstein în martie, în ţara noastră, şi despre cum a împuşcat poate cel mai mare urs din Europa, din greşeală. Prinţul a răspuns solicitărilor jurnaliştilor de a oferi mai multe detalii.

„Poţi cumpăra orice cu bani, iar dacă sunt suficienţi, poţi cumpăra chiar şi cel mai mare urs din Europa”, scrie cotidianul elveţian Blick.

Contactat de ziarul elveţian K-tipp,  care a publicat pe larg o investigaţie pe tema vânătorii animalelor din speciile protejate la nivelul întregii Europe,  prinţul Emanuel nu a vrut să comenteze subiectul.

„Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în această discuţie”, a declarat el într-un schimb de e-mailuri cu jurnaliştii elveţieni.

Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împuşca, se arată într-un comunicat al celor de la Agent Green.

Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, arată cei de la Agent Green.

Organizaţia explică faptul că Arthur avea 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

„Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Camelian Propinatiu
5.05.2021, 16:55:37

Se consolidează imaginea că din RO iei ce vrei.

+16 (18 voturi)
dumitru lazar
5.05.2021, 17:08:13

In anii luiceasca oferta pentru vinatorii din occident era foarte generoasa ,de aceea cred ca pentru imputinarea salbaticiunilor vinzarea este o metoda buna si ne poate scuti de prezenta viitoare a lor in asezarile omenesti .Alta solutie ar fi stramutarea jivinelor in tarile occidentale care nu mai poseda asa ceva , daaaaaaaaar sint mari iubitori de animale .

-17 (25 voturi)
Prospero
5.05.2021, 17:13:48

Stie cineva cand se ridica prohibitia la porc de Liechtenstein? Ca sa imi cumpar arma pana atunci...

-8 (34 voturi)
costin panaitescu
5.05.2021, 17:25:13

Cine l-a dus acolo?Nu cumva un cvetatean roman?

+11 (13 voturi)
Victor Nagy
5.05.2021, 17:26:05

........ „Poţi cumpăra orice cu bani, iar dacă sunt suficienţi," Nu pot sa cred ca in respectiva afacere unii de pe la noi sunt curati . Cel putin ai nostrii stiau ce fac . Si uite asa se obtine sustinerea inaltelor porti .

-13 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările