Cine răspunde pentru morţii de la SAGA Festival? Domnul Ciucă, o demisie, ceva?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit vara, restricţiile privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice au fost ridicate de către autorităţi în urmă cu ceva timp, aşa că petrecerile, voia bună şi distracţiile sunt deja la mare căutare, mai ales în rândul tinerilor care au fost printre cei mai afectaţi psihic şi emoţional pe toată perioada pandemiei, în principal, din cauza lipsei de socializare.

SAGA Festival, cel mai mare festival de muzică din Bucureşti, desfăşurat timp de trei zile pe Arena Naţională, s-a transformat dintr-un spectacol de muzică într-un festival al drogurilor, mai mulţi tineri ajungând la spital în stop cardio-respirator, după ce au consumat mai multe sortimente de droguri, iar doi dintre aceştia au murit. O tragedie care ar fi trebuit să fie urmată de un val de demisii la cel mai înalt nivel, premierul Letoniei, de exemplu, şi-a dat demisia după prăbuşirea unui mall în Riga, este foarte bine ascunsă sub preş, publicul primind doar un comunicat sec al Jandarmeriei Române, care anunţă că s-au dat amenzi în valoare totală de 7000 de lei. Atât de puţin valorează cele două vieţi?

În timp ce serviciile de informaţii sunt extrem de ocupate cu noul pachet de legi privind securitatea naţională, legi care le aduc o multitudine de beneficii, imunităţi şi puteri în afara Constituţiei, încât Securitatea de pe vremea lui Ceauşescu ar crăpa de invidie, România devine, pas cu pas, un paradis al drogurilor, doar în urmă cu trei ani, dacă te plimbai pe plajele dintre Năvodari şi Mangalia, riscai să te împiedici de vreun pachet de cocaină, concentraţie peste 90%. În total, 1,8 tone de cocaină, plecate din Brazilia, au ajuns în România fiind aduse de valurile Mării Negre la mal. Între timp, numai Dumnezeu şi serviciile de informaţii ştiu ce cantităţi de droguri sunt comercializate sau doar tranzitează ţara noastră.

Consumul de droguri în rândul tinerilor, chiar a adolescenţilor, nu mai este doar un scenariu de film, ci o realitate sumbră. Chiar şi în România, cifrele oficiale sunt înspăimântătoare: 1,2 milioane de consumatori ocazionali. Avem peste 16% dintre tineri care au încercat măcar o dată droguri sau chiar le consumă ocazional. În Capitală, cifrele sunt şi mai rele: unul din patru bucureşteni între 12 şi 65 de ani a încercat măcar o dată substanţe interzise” – sublinia în urmă cu câteva săptămâni pe pagina personală de Facebook, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Cum doamna Firea nu ratează nicio ocazie să pozeze în „Mama Naţiunii”, poate ne explică şi care au fost măsurile discutate la nivelul guvernului pentru prevenirea consumului de droguri în cadrul acestor evenimente de tip festival, de exemplu. Probabil, părinţii celor doi tineri decedaţi aşteaptă nişte răspunsuri din partea autorităţilor. Iar guvernul Ciucă, din care face parte şi doamna Firea, este principala autoritate care are obligaţia să le ofere nişte minime explicaţii. 

De asemenea, uimeşte şi lipsa de reacţie publică a influencerilor de top prezenţi la acest festival. Cum ar fi, de plidă, Ileana Badiu, mamă a unui adolescent, şi foarte cunoscută în mediul on-line pentru campania pro-vaccinare pe care a desfăşurat-o cu foarte mult succes pe pagina personală de Instagram. Dacă virusul SARS Cov-2 a băgat-o pe celebra influenceriţă în sperieţi, iată, consumul de droguri şi moartea a doi tineri o lasă complet rece. Probabil că, în lipsa „caşcavalului”, principiile se evaporă şi ele.

„România Educată”, marele proiect de ţară iniţiat şi propus de preşedintele Klaus Iohannis, este un eşec răsunător. Însă, Iohannis mai are o şansă să rămână în istorie cu proiectul „România Drogată”. Cum consumul de droguri în rândul tinerilor începe să crească tot mai mult, proiectul se anunţă a fi unul de succes. Mai ales când în urma unei tragedii, cum este cea de la SAGA Festival, nu există niciun vinovat, iar premierului Ciucă, ministrului de Interne, ministrului Justiţiei sau şefiilor de servicii nici prin cap nu le trece să îşi dea demisia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite