Cine este veteranul român care va conduce Divizia NATO din ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul comandant al Diviziei Multinaţionale de Sud-Est este Ovidiu-Liviu Uifăleanu, care la 45 de ani a fost înaintat în gradul de general de brigadă, fiind un veteran al misiunilor internaţionale în Bosnia şi Afganistan.

Până la această dată Uifăleanu a îndeplinit funcţia de comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

Şi ministrul Mircea Duşa a fost prezent, luni, la ceremonia de predare - primire a comenzii  Diviziei 1 Infanterie DACICA către Divizia Multinaţionala de Sud-Est, la sediul marii unităţi din Bucureşti, în cadrul căreia a fost numit şi noul comandant al diviziei, informează MApN.

„România s-a angajat să contribuie la consolidarea structurii de forţe a NATO prin stabilirea şi punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament de nivel de divizie, care va oferi opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianţei în zona sudică a flancului estic aliat. Calendarul de implementare a acestui proiect prevede atingerea capacităţii operaţionale iniţiale în anul 2016 şi a celei complete în anul 2018", arată MApN.

Cine este şeful NATO din România

La doar 45 de ani, Ovidiu-Liviu Uifăleanu a fost înaintat la gradul de general de brigadă de Traian Băsescu, în noiembrie 2014, la propunerea ministrului Mircea Duşa.

Între 2006 – 2009 colonelul Ovidiu Uifălean a îndeplinit funcţia de comandant al Batalionului 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor”, cu care a participat la misiunea ISAF din Afganistan în anul 2007, notează publicaţia Gazeta de Bistriţa, care mai precizează că Ovidiu Gheorghe Uifăleanu are un impresionant CV în cariera militară.

„A absolvit Liceul Militar 'Mihai Viteazul', după care a urmat Şcoala militară de ofiţeri activi de tancuri şi auto 'Mihai Viteazul' Piteşti, Academia de Înalte Studii Militare şi cursul postuniversitar de operaţii în sprijinul păcii. Pe lângă studiile efectuate în ţară a absolvit cursul de politică şi concepte NATO în Germania, cursul privind legislaţia conflictelor armate în Turcia şi colegiul de război al trupelor de uscat din SUA. Legat de războiul antiterorist din Afganistan, majoritatea pierderilor în vieţi omeneşti pe care le-a suferit coaliţia condusă de SUA, s-au datorat folosirii de către luptătorii talibani, a I.E.D, în terminologia NATO, 'Dispozitiv Exploziv Improvizat'", spun jurnaliştii de la Gazeta de Bistriţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite