Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cine este Viorel Şeicaru, lider de sindicat şi unul dintre poliţiştii Secţiei 16 arestaţi pentru tortură

67
7 Mar 2021 08:40:55
Autor: George-Andrei Cristescu
Viorel Şeicaru este vicepreşedintele SNAP                                           FOTO: Facebook/ Viorel Şeicaru
Viorel Şeicaru este vicepreşedintele SNAP                                           FOTO: Facebook/ Viorel Şeicaru

Viorel Şeicaru, unul dintre poliţiştii de la Secţia 16 din Bucureti acuzaţi de tortură, după ce au sechestrat şi bătut doi tineri, este lider de sindicat. Cunoscut drept unul dintre cei mai vocali sindicalişti din Poliţie, Şeicaru a participat recent la protestele organizate în faţa Ministerului de Interne.

După ce doi tineri le-au reproşat poliţiştilor că nu purtau mască în timp ce aceştia făceau controale de rutină în centrul Capitalei, câţiva agenţi de la Secţia 16 i-au agresat, fiind în prezent reţinuţi pentru tortură. 

Trei poliţişti ai Secţiei 16 au fost arestaţi preventiv, iar alţi cinci se află sub control judiciar.

Unul dintre arestaţi, lider de sindicat

Printre cei trei se află şi Valentin Şeicaru, care lucrează în Poliţie de aproape 20 de ani şi care reprezintă interesele colegilor săi din Capitală, fiind liderul lor de sindicat în Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) din România. Şeicaru este, de asemenea, vicepreşedintele organizaţiei. Astfel, Şeicaru a participat la toate protestele organizate de poliţişti în faţa Ministerului de Interne, când au cerut mărirea lefurilor şi alte drepturi. 

Acum, Şeicaru nu este acuzat doar de cei doi tineri, ci şi de un alt bărbat care susţine că a fost îmbrâncit şi încătuşat ilegal de acesta într-un episod petrecut în 2019.

„Prietenul meu le-a spus de mască, de ce nu poartă mască, după care un poliţist în vârstă a adresat injurii. Şi eu am adresat. Am fost pus la pământ, mi-au pus cătuşele, m-au băgat în maşină, mi-a pulverizat spray paralizant şi mi-au închis uşile. După care m-au dus pe câmp. În drum spre câmp eu întrebam unde mă duc, pentru că nu m-au legitimat. Am ajuns pe câmp, am fost dat jos din maşină cu cătuşele. Mi s-au dat doi pumni în coaste în partea dreaptă, după care am fost pus la pământ, cu faţa în jos, m-au întors cu faţa în sus, m-au bătut cu bastoanele”, a povestit una dintre victime.

„Mi-au pus cătuşe, m-au pus pe bancheta din spate, mi-au dat cu spray în ochi, după care pe mine m-au dus undeva în Ferentari”, a relatat prietenul bărbatului, cea de-a doua victimă.

Se adună dovezile de practici violente

Între timp, liderul sindical de poliţie este arătat cu degetul de mai multe persoane. De pildă, un bărbat susţine că a fost încătuşat ilegal de acesta în 2019. Deşi a depus imediat după incident plângere la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, abia în această lună a primit citaţie ca să se prezinte la audieri în calitate de parte vătămată. 

Acuzele împotriva lui Şeicaru sunt susţinute de alte dovezi care au ieşit la suprafaţă, cum ar fi o filmare din 2018, din Secţia 16, în care trei agenţi lovesc un bărbat în cătuşe. Îşi face apariţia şi Şeicaru care nu intervine şi nici nu ia atitudine. 

Şeful sindicatului SNAP se dezice de colegul său

Iulian Surugiu, şeful sindicatului SNAP al cărui vicepreşedinte este Viorel Şeicaru, se dezice de comportamentul colegului său, care îl ajută la dirijarea organizaţiei. „Din punctul meu de vedere, mai ales că sunt fondatorul acelui sindicat, nu pot să îmi explic. Dar aşa ceva nu poate să existe la noi în România, în absolut nicio ţară din lume. Din păcate, sunt nişte copii sau oameni maturi, chiar că cel în cauză e un om matur, care atunci când ajunge într-o funcţie sindicală, dacă se crede că el poate să facă orice se înşală armanic”, a spus Surugiu, pentru aceeaşi televiziune. 

Şi Ministrul de interne, Lucian Bode, se declară revoltat de acest caz, declarând că „dacă fie şi 1 la sută din ce s-a spus în spaţiul public e adevărat, aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţist”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

67 Comentarii

gyll
7.03.2021, 08:49:04

Bine, de povești este plină țara, să vedem măsurile luate împotriva acestor indivizi Prima ar fi dezbrăcarea de hainele statului, a două arestul pentru cel puțin 30 de zile. Apoi, să vedem ce spun cei care aplică justiția în România, vezi 10 August 2018.

+17 (21 voturi)
Ludwig
7.03.2021, 09:11:53

Urmasii comandorului Gherghisan...

+8 (8 voturi)
aceeaşi mizerie
7.03.2021, 08:58:20

Doar gulerul ridicat, şi un tatuaj la vedere îi lipsesc "organului" (a se citi: puIii) pentru a părea un interlop sadea... În rest le are pe toate: moacă de psihopat, apucături violente, caracter infect... Orice inspiră mutra acestuia, numai siguranţă, încredere sau inteligenţă, nu...

+13 (15 voturi)
MV R.
7.03.2021, 09:01:55

România,stat eșuat. Românii,națiune eșuată.

+5 (11 voturi)
Ionescu Ion
7.03.2021, 09:19:43

ISRAEL FINKELSTEIN și NEIL ASHER SILBERMAN (savanti evrei) au stabilit (cu dovezi incontestabile, stiitifice) că biblia evreilor (Tora) este falsă, faptele descrise în Tora nu au susținere științifică, iar personajele principale Noe, Moise, Avram etc sunt fictive. Teoriile pe care Finkelstein și Silberman le prezintă în cartea lor relevă că: -Israelienii nu au fost niciodată în Egipt, nu au rătăcit prin deșert, NU au cucerit țara [Canaan] într-o campanie militară și NU au lăsat-o moștenire celor douăsprezece triburi ale lui Israel. Prin urmare Exodul NU a existat. -Regatul unit al lui David și Solomon, descris fals în Biblie ca fiind putere regională, era cel mult un MIC regat tribal. -Ierusalimul, in realitate, a fost un mic oraș de văcari, fără importantă economică, culturala sau militară și NU capitala glorioasă a unui imperiu." ***Vreau sa precizez ca atat cei doi savanti evrei, ca si lucrarile lor NU AU NICIO CONOTATIE ANTISEMITA. *** Cartea poate fi comandata si din Romania (doar in limba engleza), la preturi incepand cu 60 lei. Link Wikipedia ro.wikipedia.org/wiki/Biblia_dezgropată

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (67)

Modifică Setările