Cinism şi rating

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit viral pe internet secvenţa în care excelenta jurnalistă de investigaţii Emilia Şercan a părăsit în lacrimi studioul în care se înregistra Profesioniştii, resuscitata emisiune a d-nei Eugenia Vodă.

Realizatoarea emisiunii a trecut cinic peste evidenta stare critică în care s-a aflat invitata domniei-sale. A şi certat-o, aşa de ochii lumii, că nu i-a respectat indicaţiile de regie. Doar avusese grijă să le spună dinainte şi Emiliei, şi lui Tolo să nu se ridice de pe scaun orice s-ar întâmpla în cursul filmării emisiunii.

De fapt, nu doar în sinea ei, ci şi public, doamna Vodă nu s-a putut abţine să nu jubileze. Nici nu se aştepta ea, experimentata Genua Vodă, la o asemenea pleaşcă! Criză de conştiinţă, ciné-vérité fără costuri suplimentare la ea în emisiune! Drept care doamna Vodă continuă nestingherită, cu acelaşi zâmbet fix pe faţă, discuţia cu Tolo. Care se autocaracterizează drept nesimţit în comparaţie cu Emilia. Râde şi el, se amuză, cum s-ar amuza, ne spune el şi SOV, ascultă, fără să comenteze, informaţia furnizată de moderatoare potrivit căreia va da complet, fără să taie nimic, din tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul înregistrării. Tot? Sigur. Tot ceea ce nu o deranjează pe ea, pe doamna Vodă. Şi nu îi afectează telegenia.

Puţin contează postura extrem de nefericită în care s-a aflat Emilia Şercan. Ea nu are pe mână foarfeci, bani. E doar o ziaristă de investigaţii, lector universitar plătit prost. Din banii pe care i-a încasat de la SOV a trăit în cei doi ani cât a fost şomeră. După ce a plecat din televiziune fiindcă şefii de la Realitatea i-au oprit de la difuzare câteva anchete. Unde mai pui că Emilia Şercan nu e o vedetă de anvergura doamnei Vodă. Căreia conducerea TVR i-a făcut zeci de temeneli spre a o convinge să mai producă o serie nouă din Profesioniştii. Poate-poate că măcar astfel va mai fi salvat ceva din audienţa care tinde vertiginos spre zero a principalului canal al postului public.

Putea ea oare, distinsa conducere a TVR, să nu profite de ceea ce i-a oferit pe tavă doamna Eugenia Vodă? Nici vorbă! Aşa că cel ce a coordonat principala ediţie a Telejurnalului a decis inserarea momentului. TVR în plină glorie!

Deontologii, chiar profesorii de Deontologie, sar şi discută pe facebook secvenţa. Care ilustrează, spun ei, raportul dintre bani şi conştiinţă Un raport pe care l-a realizat în fine şi d-na Şercan. La câţiva ani după ce a încasat lunar, de la Sorin Ovidiu Vântu, 8500 de euro pe lună. Alţii devin ceva mai moralişti şi ne înştiinţează că, iată, până şi profesioniştii mai au probleme de conştiinţă fiindcă li s-a întâmplat cândva să şi greşească, iar acum plătesc.

Puţin le pasă deontologilor cu pricina că secvenţa din Profesioniştii ilustrează, din perspectiva situaţiei expuse public de doamna Eugenia Vodă, raportul conştiinţă/rating. Sau cât de lipsiţi de delicateţe, de înţelegere sunt rechinii de presă.

Că marile televiziuni, ceea ce a mai rămas din presa scrisă se află în mâinile unor inşi cam de acelaşi calibru moral precum Sorin Ovidiu Vântu este o altă discuţie. La fel cum este şi aceea că TVR s-a repolitizat drastic, devenind, în cel mai consistent segment al ei, Televiziune guvernamentală. Controlată şi editorial, şi administrativ de alianţa PSD-ALDE.

Numai că despre toate acestea nu vorbeşte nimeni. Nu se cuvine! Nu e oportun! Nu e momentul!

Unde mai pui că o astfel de discuţie nici nu prea aduce rating!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite