Cine a fost Florin Tănase Cioabă. Povestea de viaţă a celui autoproclamat „regele ţiganilor de pretutindeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut pe 17 noiembrie 1954, în oraşul Târgu Cărbuneşti, „Regele“ romilor Florin Cioabă s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul“, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede. Mediatizată a fost şi prietenia  acestuia cu familia preşedintelui Băsescu. Cioabă s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor de pretutindeni“ în 1997.

Florin Tănase Cioabă  (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor“ în 1992, a devenit, la rândul său, „rege al ţiganilor de pretutindeni“ în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct.

Titlul, moştenit de Florin Cioabă de la tatăl său, în ritul penticostal

Florin Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal.

De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic „Betania“ din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu.

Potrivit informaţiilor furnizate de Wikipedia, Florin Tănase Cioabă s-a născut la data de 17 noiembrie 1954 în oraşul Târgu Cărbuneşti (judetul Gorj), fiind fiul lui Ion Cioabă (1935-1997), bulibaşa al rromilor din România, care s-a autoproclamat în anul 1992 ca „rege internaţional al tiganilor“.

S-a mutat împreună cu tatăl său în oraşul Sibiu în anul 1963 şi s-a căsătorit conform tradiţiilor ţigăneşti la vârsta de 14 ani, cu Marica.

După moartea tatălui, Ion Cioabă, la data de 23 februarie 1997 în urma unui infarct miocardic, singurul său fiu, Florin Cioaba, a fost moştenit titlul de „rege al tiganilor de pretutindeni“.

În perioada 1996-2000, Cioabă a fost consilier judeţean de Sibiu

În perioada 1996-2000, Florin Cioabă a fost consilier judeţean de Sibiu. La alegerile locale din vara anului 2000, a candidat la funcţia de primar al municipiului Sibiu din partea Centrului Creştin al Romilor, apoi la alegerile locale din iunie 2008 a ocupat primul loc pe listele Alianţei pentru Unitatea ţiganilor, pentru Consiliul Judeţean.

Florin Cioabă a făcut parte din Forumul European al Ţiganilor, deţinând funcţia de primvice-preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Ţiganilor (International Gipsy Union). El este proprietarul mai multor firme, care se ocupă cu prelucrarea metalelor neferoase - cupru, bronz.

Coroană de aur şi sceptru din aur masiv pentru regele ţiganilor

Ca şi tatăl său, şi Florin Cioabă a purtat  coroana de aur şi sceptru din aur masiv, împodobit cu rubine si smaralde, dar afirma ca „cea mai importantă funcţie a mea este aceea că mă consider un umil lucrător al Domnului Iisus Hristos“, el fiind şi predicator la o casa de rugăciune penticostală a rromilor din cartierul Turnişor din Sibiu.

Florin Cioabă a condus  o uniune de biserici penticostale (alcătuită din peşte 100 de biserici - conform declaraţiei sale), numită Centrul Creştin al Rromilor, la care predă în calitate de lector. El a afirmat că doreşte să obţină o rapidă integrare a romilor, considerând că tradiţionalele ghicitoare ţigănci nu-şi au locul în cadrul penticostalilor şi încercând să-i convingă pe romi să renunţe la salbele de aur.

Florin Cioabă susţinea că ţiganii sunt discriminaţi şi săraci

„Regele“ ţiganilor, Florin Cioabă, a subliniat de mai multe ori faptul că tiganii sunt discriminaţi şi săraci, iar autorităţile române nu au venit cu soluţii concrete pentru rezolvarea acestor probleme.

„Principala problemă a tiganilor este problema socială. Majoritatea ţiganilor se confruntă cu probleme elementare: haine, încălţări, mâncare, apa etc. Se fac burse cu locuri de muncă pentru ţigani, şi asta este numai aşa, o chestie de spectacol. Aproape nimeni nu angajează ţigani. Dar ce este cel mai rău astăzi, este că în timpul lui Ceauşescu ţiganii erau mai şcoliti, mai educaţi. Peste câţiva ani ţiganii vor fi o masă de analfabeţi“.

Florin Cioabă a realizat şi un documentar despre Holocaust, care a fost selectat în 2012 în cadrul festivalului Astra Film de la Sibiu.

„Chiar marele Steven Spielberg mi-a acordat o diplomă pentru efortul şi munca pe care am depus-o pentru a putea să reconstituim ce s-a întamplat în perioada 42-45, nu doar în Romania ci şi afara graniţelor“, spunea anul trecut regele Cioaba.

Citeşte mai multe materiale despre moartea lui Florin Cioabă, regele romilor:

FOTO Florin Cioabă a murit. Regele romilor era internat într-un spital din Antalya după ce suferise un infarct

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, precizează Centrul Creştinilor Romi. Acesta a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

FOTO Cum arată palatul lui Florin Cioabă, autointitulat rege al romilor, mort într-o clinică din Antalya

Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, care a murit duminică într-un spital din Antalya, la vârsta de 58 de ani, a locuit într-o vilă de aproximativ 600 de metri pătraţi, în cartierul Turnişor din Sibiu.

Reacţiile politicienilor după moartea lui Cioabă. Iliescu: „Este o pierdere reală pentru comunitatea romilor“

La doar câteva minute după aflarea veştii că autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, s-a stins din viaţă, preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al statului, Ion Iliescu, au transmis condoleanţe familiei. Ion Iliescu consideră că moartea lui Florin Cioabă este o pierdere reală pentru comunitatea romilor.

FOTO Florin Cioabă, un apropiat al Elenei Băsescu şi al familiei prezidenţiale

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

Cine este Dorin Cioabă, posibilul urmaş al regelui Cioabă în fruntea romilor

În vârstă de 43 de ani, fiul cel mare al regelui Cioabă este, cel mai probabil, cel care îi va urma acestuia în fruntea etniei ţigăneşti

VIDEO Extravaganţele regelui romilor, Florin Cioabă: a regizat un film, iar de 8 martie i-a cumpărat soţiei o stea de pe cer

Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya.

Medici de rang înalt pentru regele romilor. Brădişteanu l-a consultat pe Cioabă în Antalya, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu

Florin Cioabă, autointointitulatul rege al romilor, va urma un tratament medicamentos, întrucât starea sănătăţii sale nu permite în acest moment realizarea unei intervenţii chirurgicale, a declarat joi medicul Şerban Brădişteanu, de la Spitalul Floreasca din Capitală, care a mers în Antalya pentru a-l evalua, la solicitarea familiei. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că sunt în contact cu familia lui Cioabă şi autorităţile din Turcia.

Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, în comă indusă la o clinică din Turcia după ce a făcut un preinfarct

Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, este în comă indusă, la o clinică din Turcia, după ce în cursul zilei de luni, 12 august, a suferit un preinfarct.

Damian Drăghici: „Cioabă avea o energie de adolescent, e o mare pierdere“

Cântăreţul Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru adevarul.ro că „Florin Cioabă a fost un lider foarte important pentru comunitatea romă din România“, iar moartea sa reprezintă pierderea „unui om care a luptat pentru integrarea romilor cu o energie fantastică“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite