Ciobanii au învins, dar promit să revină: „Avem multe nemulţumiri. Dacă punem de mămăligă în Piaţa Victoriei, greu mai plecăm de-acolo!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După protestul de marţi, din faţa Parlamentului, ciobanii au obţinut amânarea intrării în vigoare a legii care le interzicea păşunatul în lunile de iarnă. Ieri li s-a promis că vor avea voie să ţină până la 10 câini la stână. A fost una dintre cele mai eficiente manifestaţii de stradă din ultimii 25 de ani, iar oierii au prins încredere.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a anunţat într-o emisiune de la Realitatea TV că a ajuns la un acord cu reprezentanţii crescătorilor de animale în privinţa câinilor. Astfel, ciobanii vor avea voie să ţină până la 10 câini la stână, în funcţie de numărul oilor. Legea care i-a scos pe ciobani în stradă prevedea că stânele pot fi păzite de cel mult trei câini.

Ciobanii sunt, deocamdată, mulţumiţi de rezultatele ieşirii în stradă. “Pentru moment ne-am asigurat liniştea de Sărbători, dar în ianuarie vom fi din nou în stradă, pentru că nemulţumirile noastre sunt multiple. Până acum am zis să mergem pe calea dialogului, să ne vedem de treaba noastră şi să nu facem destabilizări, dar nu mai putem îndura. A început să clocotească mămăliga românească! Să-i ferească Dumnezeu să venim cu ceaunele şi să punem de mămăligă în Piaţa Victoriei, că dacă punem de mămăligă acolo, noi greu mai plecăm. Ciobanii sunt nişte oameni orgolioşi, învăţaţi cu necazul şi cu durităţile. Noi nu suntem milogii nimănui şi ne vom face dreptate dacă prin dialog nu se poate”, a declarat, pentru „Adevărul”, Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine, care s-a ocupat cu organizarea protestului din 15 decembrie.

După ce s-au trezit cu ciobanii peste ei la Casa Poporului, parlamentarii sunt numai lapte şi miere.

Deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre iniţiatorii modificărilor legislative care i-au înfuriat pe oieri, spune că legea, supendată pentru moment, poate fi modificată uşor: “În martie discutăm şi dacă se vrea cinci câini în loc de trei, punem cinci. Nu asta e problema noastră. Noi suntem deschişi la dialog, dar asociaţiile ciobanilor n-au venit la discuţii, la dezbaterile publice. Dacă nu vii, înseamnă că îţi convine. Legea s-a dat în iulie, iar ei au reacţionat abia acum”.

Minciuni!”, strigă reprezentantul sindical al oierilor. “Legea s-a dat în iulie, dar noi am încercat să rezolvăm pe cale amiabilă, nu prin scandal. Am făcut adrese la Ministerul Agriculturii, am participat la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, dar nici nu am fost lăsaţi să vorbim. La altă dezbatere, ne-au privit domnii deputaţi ca pe nişte iobagi şi au spus că ne împuşcă toţi câinii”, afirmă Marcel Andrei.

În mod tradiţional, legea ciobănească spune că la 100 de oi trebuie să fie un câine. Şi cu asta am rezolvat discuţia! Eu am propus prevederea asta şi chestiunea a fost pe masa ministrului Daniel Constantin, dar s-a schimbat Guvernul şi nu s-a mai făcut. 100 de oi – un câine. Un cioban nu va dori să aibă mai mulţi câini decât are nevoie pentru că îl costă mâncarea câinelui. Radu Rey, consilier pe probleme montane al ministrului agriculturii

Păşunat excesiv? „De sute de ani se păşunează aşa şi nu s-a întâmplat nimic“

Liderul sindical al ciobanilor spune că oamenii s-au înfuriat şi din cauza controalelor tot mai aspre din ultimele luni: “Poliţia a început să apară la stâni, să verifice numărul câinilor şi să dea amenzi. Şi ăsta a fost un motiv pentru care oamenii s-au revoltat”.

Parlamentarii încearcă să sugereze că au fost prinşi la mijloc în acest scandal: “Limitarea numărului de câini e  o prevedere veche de zeci de ani, dar care nu se respecta. Iar acum, când au încercat cei de la Mediu să-i pună în legalitate, să verifice câţi câini au, dacă aceşti câini au jujeu sau nu, au explodat. Nu noi am introdus limitarea numărului de câini, iar interzicerea păşunatului în lunile de iarnă e un amendament făcut de specialişti la comisia de agricultură. Argumentul a fost acesta: în perioada de iarnă şi spre primăvară, când începe să se dezgheţe pajiştea, în momentul în care trec turmele de animale peste păşune, aceasta se degradează, apare aşa numitul păşunat excesiv”, ne-a declarat deputatul Florin Iordache.

Cum naiba mai există păşunile noastre, cum au rezistat de sute de ani dacă noi le-am stricat cu păşunatul excesiv? E strigător la cer să ne interzică să scoatem oile pe pământurile noastre, pentru care plătim taxe şi impozite statului”, răspunde Marcel Andrei.

image

Legea 149/2015 prevedea interzicerea păşunatului între 6 decembrie şi 23 aprilie

Consilierul ministrului agriculturii: „Ciobanii? Ar trebui să le pupăm mâinile crăpate de muncă“

Profesorul Radu Rey (75 de ani), consilier pe probleme montane al ministrului Agriculturii, confirmă spuse lui Marcel Andrei: „După părerea mea, trebuie să mai avem încredere şi în legile tradiţionale. Să lăsăm ciobanii în pace să facă cum ştiu ei. Ar trebui să le pupăm mâinile crăpate de muncă. De sute de ani, ciobanii scot oile atunci când vremea le permite şi nu s-a întâmplat nimic rău. Sigur, mici afectări ale solului pot apărea, dar trebuie să punem în balanţă ce câştigăm şi ce pierdem şi să luăm măsurile potrivite“.

Ce cred ciobanii despre „vânătorii de bani gata“

Pe vremuri, ciobanii şi vânătorii se respectau, văzându-şi fiecare de treburile lor. Azi au ajuns să nu se mai suporte. În vreme ce ciobanii au rămas în epoca  ţundrelor şi a bâtelor, vânătorii au evoluat către arme tot mai performante şi maşini cu care pot ajunge până în creierii munţilor.

Marcel Andrei, ciobanul sindicalist, vorbeşte despre această nouă specie de vânător: „Vânătorul de bani gata, din noua nomenclatură, cu arme performante care se duce şi braconează în stil mare. Noi îi deranjăm pe aceşti vânători pentru că suntem pe câmp şi îi vedem. Ei vânează doar pentru carne, ca să-şi facă chefurile. Nu i-am văzut să împuşte răpitori precum lupi sau vulpi. Ei trag doar în cerb, ciută... pentru carne. Pe vremuri exista o etică vânătorească, acum vin cu jeep-urile, intră pe terenurile noastre, fac ravagii şi nu ne despăgubeşte nimeni. Noi nu avem voie să comentăm, pentru că ei sunt cei cu funcţii, cu bani mulţi. Noi producem hrană pentru populaţia României, vânătorii vor doar să se distreze“.

Deputatul PSD Florin Iordache, iniţiatorul modificării legii care i-a scos pe ciobani în stradă, este membru în Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România. El spune că vânătorii n-au nicio problemă cu prezenţa ciobanilor pe pajişti: „Nu există un conflict între vânători şi ciobani, nu sunt în concurenţă, nu au o problemă unii cu alţii. E o chestiune de nume. Legea 407/2006 s-a modificat anul acesta şi a devenit prin simplificarea numelui „legea vânătorii”.  De aceea s-a îndreptat furia ciobanilor spre vănători. Dar ce treabă au vânătorii dacă ies ei sau nu cu oile iarna. Dacă distrug păşunile e problema lor“.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite