Cioloş, nemulţumit de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Motivul: modul în care a tratat problema plagiatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, joi, că a fost mai puţin mulţumit de modul în care Adrian Curaj a tratat problema plagiatelor şi a sistemului doctoral. Cioloş a adăugat că personal consideră problema doctoratelor o „chestiune esenţială" pentru credibilitatea sistemului universitar. Premierul are însă şi în echipa sa de la Guvern un ministru acuzat de plagiat.

„Domnul Curaj a făcut multe lucruri pe partea de cercetare, a venit cu idei noi, aştept mai mult de la dânsul pe partea de învăţământ preuniversitar. (...) Am fost mai puţin mulţumit de modul cum a tratat chestiunea cu plagiatele şi cu doctoratele şi cu şcolile doctorale. La început au fost tergiversări, din punctul meu de vedere, ale legislaţiei care trebuia adaptată, modificată. În cele din urmă am trecut şi de acest pas şi i-am spus că aştept să văd până la începutul lunii iunie care sunt rezultatele aplicării acestei legislaţii şi îi voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere", a spus premierul, la Realitatea TV.

Cioloş a adăugat că personal consideră problema doctoratelor o "chestiune esenţială" pentru credibilitatea sistemului universitar.

"Chiar dacă poate să pară un subiect punctual, pentru mine este o chestiune esenţială. Nu putem accepta să lăsăm impresia că vrem să apărăm o persoană sau pe alta pe chestiuni de integritate. Şi aici e chiar un risc de a pierde credibilitatea întregului sistem doctoral şi a sistemului universitar din România. Nu e o chestiune legată de o persoană sau de alta, o persoană publică sau de alta, ci e o chestiune legată de credibilitatea sistemului doctoral", a mai spus premierul.

Ministrul acuzat de plagiat

Dacian Cioloş are însă în Guvern şi un ministrul acuzat că a plagiat teza de doctorat. Este vorba despre ministrul de Interne, Petre Tobă care ar fi plagiat peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat. Acuzaţiile împotriva acestuia au apărut la 11 zile de la numirea sa în fotoliul de la Interne.

Petre Tobă a urmat cursurile doctorale la Catedra de Strategie Militară şi Securitate, Departamentul Operaţii Întrunite, Studii Strategice şi de Securitate din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", iar teza şi-a susţinut-o în mod public pe 15 februarie 2011.

Premierul Dacian Ciolos declara la sfârşitul anului trecut că i-a cerut ministrului Educatiei să prezinte cât mai repede o analiză referitoare la acuzatiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă.

"Nu stiu detalii, stiu ce mi-a spus dânsul, stiu opinia si pozitia dânsului. Am cerut si domnului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, sa vină cu o analiză cât mai repede in urma consultării Comisiei de Etică, care are aceasta responsabilitate, si vreau să am o claritate cât mai obiectivă, nu să mă bazez pe ce imi spune unul sau altul inainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru. Un lucru este foarte clar: criteriul de integritate rămâne un criteriu esential si prioritar peste care nu o să treacă nici prim-ministrul", spunea atunci Ciolos.

Consiliul Naţional de Etică (CNE), care urma să decidă dacă teza lui Petre Tobă a fost sau nu plagiată, a fost însă revocat de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, la începutul lunii decembrie.

Guvern de nota 7

De altfel, premierul Dacian Cioloş a acordat propriului Guvern nota 7 „cu indulgenţă". 

„Dacă m-aş raporta la aşteptările mele personale, atunci când am acceptat această funcţie, aş spune, aşa, cu indulgenţă, un 7. (...) Mi se pare normal să fii exigent, în primul rând cu tine însuţi, ca să poţi să fii exigent şi cu ceilalţi. Am miniştri de care sunt mai mulţumit decât de alţii (...) Nu judec aici doar calităţi profesionale, ci calităţi în poziţia de ministru. Unii dintre ei au şi plecat, mai sunt alţii pe care îi urmăresc foarte atent", a spus Cioloş la Realitatea TV.

Întrebat dacă, în aceste condiţii vor mai fi miniştri care vor părăsi cabinetul, premierul a susţinut că va face o nouă evaluare a acestora luna viitoare.

„Eu voi mai avea o evaluare, foarte probabil în iunie, când o să pot să trag nişte concluzii şi vizavi de unele domenii de care nu sunt încă foarte mulţumit, adică consider că s-ar fi putut face mai mult. Sigur că şi miniştrii poartă o responsabilitate şi sper eu ca în iunie să pot să trag o linie din acest punct de vedere, după care să ne angajam într-o altă etapă, cea de livrare de rezultate, pe baza unor acumulări care s-au făcut în aceste luni, în diferite domenii", a susţinut Cioloş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite