Ciracii lui Toni Greblă. Şeful masonilor, oamenii lui Hrebenciuc şi afacerişti conectaţi cu ruşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă, în drum spre DNA pentru audieri FOTO Mediafax
Toni Greblă, în drum spre DNA pentru audieri FOTO Mediafax

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, are probleme mari la DNA, acolo unde este acuzat de mită, dar şi de comerţ cu alimente cu Rusia, stat supus unor sancţiuni economice. Dar Toni Greblă este acuzat şi de constituirea unui grup infracţional organizat. Cine sunt greii care lucrau cu judecătorul şi care le sunt afacerile.

Cutremurul declanşat de DNA la Curtea Constituţională a scos la iveală o reţea de indivizi căţăraţi în funcţii politice sau cu afaceri dubioase, dar care reuşeau să facă bani ilegal, chiar sub nasul autorităţilor. Toni Greblă, „taica“, după cum îl alinta finul său, se ocupa şi cu afaceri interzise din funcţia sa de judecător constituţional.

Greblă este acuzat că ar fi primit şpăgi inclusiv în rochii de damă şi materiale electorale pentru a interveni în sprijinul unor firme. Mai mult, acesta ar fi făcut afaceri cu Rusia în condiţiile în care suntem sub embargo.

Liderul masonilor din România, în gruparea organizată a lui Greblă

Unul dintre oamenii grei din jurul lui era Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut drept „generalul“. Generalul în rezervă Săvoiu este nimeni altul decât cel care conduce Marea Lojă Naţională a României 1880 şi are titlul de Suveran Mare Comandor Mare Maestru. Conform procurorilor, el se ocupa punerea în legătură a membrilor grupării cu indivizi din alte state prin intermediul cărora se făcea exportul de alimente către Rusia. Săvoiu era cel care cunoştea în detaliu cum trebuiesc pregătite aceste afaceri şi cum trebuiesc falsificate documentele vamale.

Bartolomeu, apărătorul cinstei

Pe principiul „fă ce zice popa, nu ce face popa“, pe blogul său personal, Constantin Bartolomeu Săvoiu vorbeşte de cinste şi morală. „Romania de azi este complet bulversata. Nu mai avem repere la valori umane! Am luat de la Occident, de la lumea libera, la care atatia ani am visat, adesea numai ce este rau. Goana nesabuita dupa imbogatire, jefuirea avutului national, crearea unei oligarhii fara scrupule, saracirea paturii de mijloc si proletizarea unei mari parti a populatiei sunt efectele acestei «democratii» originale, dar, de fapt, salbatice.

Angajamentul meu pentru o Romanie mai buna, mai toleranta, in care sa conduca cinstea si morala este de nezdruncinat. Sub protectia bunului Dumnezeu si impreuna cu oamenii de buna credinta voi merge mereu inainte! Asa sa-mi ajute Dumnezeu!“, spune, cu credinţă, generalul.

Prin acuzaţiile procurorilor se pare că Bartolomeu Săvoiu una gândeşte şi alta face. El este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Experienţa în comerţ, pusă la dispoziţia infractorilor

Conform propriului Curriculum Vitae, Constantin Bartolomeu Săvoiu are 6 ani experienţă în România şi 36 de ani în străinătate derulaţi în activitatea de Specialist în domeniul exporturilor.

„În funcţia de Consilier al Comerţului Exterior al Franţei, a contribuit, în zonele geografice pe care le-a cunoscut în profunzime (Africa, Orientul Mijlociu, Europa de Est), la dezvoltarea şi expansiunea produselor de care era responsabil. El a consiliat IMM-urile franceze în implantarea lor pe pieţele străine sau a ajutat societăţile străine să penetreze piaţa naţională franceză“, scrie Bartolomeu Săvoiu despre sine, la persoana a treia.

Cine este Ion Bîrcină

Omul de afaceri Ion Bîrcină, de etnie romă, este finul judecătorului Toni Greblă. El este unul dintre cei mai bogaţi gorjeni, afacerile sale fiind în domenii precum energie, fier vechi, dar şi în aviaţie.  Bîrcină deţine, printre altele, Aviaţia Utilitară Petroşani şi Staţia de Spălare Vagoane Marfă de Uz General. Acesta mai deţine şi Motelului Drăgoieni, pe care l-a achiziţionat printr-o tranzacţie suspectă de la OJT.

Ion Bîrcină şi actualul judecător CCR s-au înrudit în 2010, când soţii Greblă s-au numărat printre cele 11 perechi de naşi ai fiicei omului de afaceri.

Pe cât de bogat este finul lui Toni Greblă, pe atât este de controversat. În 2012, Ion Bîrcină a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar care viza un bărbat din Gorj condamnat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot în 2012, Ion Bîrcină a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că, în perioada 2010-2011, alături de trei parteneri de afaceri - Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Badea, ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro fostului parlamentar UDMR Gergely Olosz, preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în acea perioadă. Banii ar fi fost daţi pentru ca lui Bîrcină să-i fie atribuit preferenţial un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia. Avocata sa din acest proces a fost Mihaela Greblă, soţia senatorului PSD.

Firma moldoveanului Victor Dolghi nu face afaceri

În grupul judecătorului Toni Greblă se află şi un cetăţean din Republica Moldova: Victor Dolghi. Acesta pare un om de afaceri foarte cuminte, ba chiar se poate spune că nu face afaceri deloc. El este este asociat la firma Blue Energie Group SRL împreună cu Vladislav Chetrar, ginerele lui Nicole Ciornâi (vicepreşedintele LukOil din Republica Moldova) şi cu Mihai Prundianu, acesta din urmă fiind un apropiat al lui Ion Bîrcină şi al lui Toni Greblă.

Firma, care are ca obiect de activitate producţia de energie electrică, nu a avut, de la înfiinţare şi până anul trecut, nicio afacere. Cifra de afaceri a companiei este zero pe linie, din 2008 până în 2013 inclusiv, conform Ministerului de Finante, în toate bilanturile anuale depuse. Firma a avut în primii trei ani un singur angajat, însă pe 2013 a raportat datorii de aproape 60.000 de lei.

În 2008, firma a avut un venit de 5 (cinci) lei, cifră care a scăzut în 2009 la 3 (trei) lei. Anul 2010 pare să fie de referinţă pentru Blue Energie Group, care a înregistrat venituri  mai mari, de 12 lei.

Dolghi este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat (în forma aderării şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Un turc făcea afaceri la Piteşti

Turcul Corekci Sevket este un om de afaceri care a fost implicat în firma Omega Maxi Grup SRL Piteşti, firmă însă radiată de mai mulţi ani. Procurorii spun însă că turcul Corekci Sevket făcea în continuare afaceri, dar ilegale, cu oamenii judecătorului Toni Greblă.

Corekci Sevket este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat (în forma aderării şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Deputatului Şova îi plac afacerile cu ruşii

Deputatul PSD Lucian Şova, de la Bacău, a fost, până în 2009, asociat cu un cetăţean din Republica Moldova, Boris Golovin. Cei doi erau parteneri de afaceri în firma Regional Romlines SA Bucureşti. Despre Boris Golovin, presa a scris în mai multe rânduri că ar fi un apropiat al serviciilor secrete ruseşti. Golovin a venit în România în 1990.

Lucian Şova este secretar general al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor.

Lucian Şova este un apropiat al infulentului Viorel Hrebenciuc, în prezent arestat în dosarul retrocedărilor ilegale, dar şi un apropiat al lui Miron Mitrea, un alt personaj influent din PSD.

Este acuzat de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

Şeful Comisiei pentru Industrii şi Servicii, partenerul lui Greblă

Deputatul PSD Iulian Iancu este preşedintele Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, dar şi preşedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei. El este de profesie inginer de petrol şi gaze activitatea sa profesională s-a învârtit doar în domeniul energetic: director la fosta Distrigaz Nord, director general adjunct la Romgaz, preşedinte al fostei Autorităţi de Reglementare în domeniul Gazelor, secretar de stat pe probleme de energie în Ministerul Economiei.

A fost la un pas să devină ministru al Energiei în 2012, în Guvernul Ponta I.

Este urmărit penal pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

Horia Hăhăianu, când pe val, când sub val la Transelectrica

Horia Hăhăianu, înlocuit din funcţia de director al Transelectrica în 2012, a revenit după scurt timp în funcţie. Numele lui a fost asociat de presă cu primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, ale cărui firme au primit contracte pentru defrişări pe liniile de înaltă tensiune ale Transelectrica.

Finul lui Toni Greblă, Ion Bîrcină, i-ar fi „împrumutat” o sumă importantă de bani lui Hăhăianu, directorul CN Transelectrica SA, iar acesta nu putea să-i returneze împrumutul.
 
Pe de altă parte, spun anchetatorii, Hăhăianu spunea că nu poate restitui împrumutul deoarece un cămătar ar face presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt împrumut.
 
În această împrejurare, Bîrcină s-ar fi angajat să medieze faţă de celălalt creditor (cămătarul) amânarea plăţii împrumutului de către Hăhăianu prin invocarea neplăţii propriului „împrumut”.
 
Din declaraţia de avere a directorului general Hăhăianu Horia, rezultă că acesta, deşi are datorii foarte mari la bănci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii către persoane fizice, deci nu ar avea către Ion Bîrcină şi nici către cămătarul menţionat, singurele datorii la persoane fizice fiind faţă de o rudă a sa, cu suma de circa 85.000 de euro.

Hăhăianu este cercetat pentru complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase şi luare de mită.

Un dosar unic în România, cu un judecător CCR cercetat

Conform procurorilor, începând cu luna august 2014, judecătorul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (finul său), cetăţeanul turc Corekci Sevket, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu.

„Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate“, spun procurorii.

Procurorii spun că Ion Bîrcină a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.

Tot el, „împreună cu cetăţeanul turc şi cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Săvoiu (cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă), a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova“, mai spun procurorii anticorupţie.
 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite