Circumstanţele neexplicate ale sinuciderii fostului şef DNA Timişoara. Simbolistica sinuciderii la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Virgil Simonescu
FOTO Inquam Photos Virgil Simonescu

Sinuciderea din această dimineaţă a fostului şef DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck (48 de ani), a lăsat presa să speculeze cu privire la motivele care au determinat un astfel de gest extrem. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că inspectorii judiciari pregăteau un control la DNA cu privire la dosarele făcute în baza sesizărilor SRI din 2007 până în prezent. Psihologii vorbesc de mesajul pe care sinuciderea la locul de muncă îl transmite.

Fostul şef al DNA Timişoara Tamas Schiffbeck s-a aruncat vineri dimineaţă, de la etajul şase al clădirii unde îşi are sediul Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara, aflată în zona centrală a oraşului. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că Inspecţia Judiciară trebuia să înceapă un control la structura din Timişoara în care erau vizate dosarele făcute în baza sesizărilor SRI din 2007 până la zi. 

Tamaş Shiffbeck a fost şef al biroului DNA Timişoara până în anul 2015, de atunci rămânând procuror în cadrul aceleiaşi structuri.

Psihologii vorbesc de faptul că fiecare gest de sinucidere ar conţine un mesaj, direct sau indirect, iar faptul că magistratul a ales locul de muncă pentru acest gest extrem ar indica faptul că problemele de ordin profesional ar constitui cauza determinantă.

„Din punctul meu de vedere, fiecare gest de sinucidere poartă un mesaj, fie că vorbim de mesaje propriu-zise, bilete de adio sau simbolistica modului de sinucidere sau a locului ales. Faptul că o persoană alege locul de muncă pentru acest gest întăreşte ideea că problemele de ordin profesional l-au împins către acest gest. În mod evident, s-a confruntat cu o situaţie din care nu a mai văzut vreo ieşire, iar gestul său este unul de revoltă faţă de sistem, de situaţia în care a ajuns, de presiunile la care era expus. Cred că nici nu încape îndoiala, faptul că a ales să recurgă al acest gest la locul de muncă denotă că problemele de ordin profesional au fost cele care l-au determinat să acţioneze după cum a făcut-o”, a declarat psihologul Ilie Marinescu.

Alţi experţi sunt de părere că în acest caz putem vorbi de o persoană epuizată psihic, şi că putem vorbi de un cumul de factori care să fi determinat acest gest. „Am putea vorbi în acest caz de o decizie spontană determinată de o trăire emoţională ajunsă la apogeu, legată de o situaţie concretă percepută ca insolvabilă. Putem vorbi de probleme de ordin profesional, de ordin personal sau de o combinaţie între cele două, însă în mod clar vorbim de o veste neaşteptată, iar locul de muncă să fie momentul în care a primit această veste neaşteptată. În momentul în care o persoană alege acest gest extrem, în mod clar se simte îngrădită de o situaţie percepută ca fiind fără ieşire, şi vorbim de o persoană epuizată psihic, ce nu mai avea forţa să lupte”, este de părere psihologul Keren Rosner.

Presa a specualt că o posibilă cauză a sinuciderii ar putea fi boala foarte gravă a soţiei sale, care ar fi în prezent în Viena pentru tratament. Cei doi soţi au împreună două fete.

Potrivit unor surse judiciare, geamul de la care s-a aruncat procurorul Schiffbeck  este conceput în aşa fel încât să nu se poată deschide mai mult de 15 cm. Aceleaşi surse au mai declarat că înainte de a se arunca de la etajul biroului său, procurorul a rupt, practic, balamaua care împiedica geamul să se deschidă mai mult de 15 cm. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite