Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ciucă dă milităria jos din pod. Noul guvern vrea ca tinerii să facă armata pe bază de voluntariat

33
25 Nov 2021 06:03:40
Autor: Valentin Bolocan
Autorităţile vor reintroducerea serviciul militar în termen, care nu va mai fi, însă, obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat FOTO MApN
Autorităţile vor reintroducerea serviciul militar în termen, care nu va mai fi, însă, obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat FOTO MApN

Pentru consolidarea rezervei umane de personal al Armatei Române, programul de guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă prevede reintroducerea serviciul militar în termen, care nu va mai fi, însă, obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat, iar soldaţii vor fi retribuiţi

Programul de guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă, ce urmează să fie votat în Parlament în această săptămână, prevede ca Ministerul Apărării Naţionale (MApN) să-şi accelereze eforturile pentru consolidarea rezervei umane de personal cu accent pe rezerviştii voluntari, dar mai ales prin reintroducerea serviciului militar în termen, care a fost suspendat în 2007. Foarte important, acest serviciu nu va mai fi obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat. În plus, România ar urma să grăbească achiziţiile de tehnică militară. 
 
Astfel, în programul de guvernare se arată că în domeniul militar sunt prioritare dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe serviciul militar în termen voluntar, precum şi realizarea „unui sistem naţional de pregătire şi instruire (...) care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză”. Totul pe fondul eşecului parţial al campaniilor de recrutare a rezerviştilor voluntari care a fost adoptat cu ceva timp în urmă.
 
În document nu sunt prezentate detalii despre modul în care se va face, efectiv, acest serviciu militar voluntar în termen, dar surse militare susţin că se au în vedere mai multe tipare regăsite în alte ţări NATO şi, cel mai probabil, tinerii care vor fi încorporaţi vor fi şi retribuiţi pe timpul cât vor îmbrăca haina militară. Unul dintre modele ar fi cel din Danemarca, ţară care recrutează anual 10.000 de tineri pentru un serviciu militar de 12 luni. În fiecare an, numai în jur de 7.000 de tineri se prezintă voluntar la încorporare, restul de 3.000 de locuri fiind acoperit printr-un soi de tragere la sorţi. 
 

Modelul german 

Un alt model ar fi cel german. Bundeswehr a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2011 şi de atunci, în paralel cu personalul profesionist, se recurge la soluţia de voluntariat, perioada minimă a serviciului fiind de 7 luni. În total, în prezent, Bundeswehr are 8.000 de astfel de militari în serviciu care primesc solde, iar din ianuarie 2020 acestea au fost majorate de la 840 de euro plus unele beneficii în natură, la 1.500 de euro. Pentru misiuni în străinătate, un soldat voluntar german mai primeşte lunar un supliment de 305 euro. 
 
 Cuantumul soldei dedicate celor care vor face serviciul de militar voluntar în termen în MApN nu este precizat în documentele MApN, dar cel mai probabil acesta se va ridica la nivelul retribuţiei unui soldat profesionist, adică 1.857 de lei. Trebuie precizat că MApN vrea să încludă în acest program câteva mii de miltari, iar ulterior numărul acestora va putea fi crescut treptat, după model aliat. Mai trebuie precizat că o parte a celor care vor face acest serviciu militar vor putea ieşi din armată şi cu o calificare, pentru că vor trece prin cursuri de bucătari, buldozerişti sau specialişti IT. 
 

Importanţa strategică 

Consultat de „Adevărul”, analistul militar Aurel Cazacu susţine că acest program al serviciului de militar voluntar în termen este vital pentru MApN şi pentru capacitatea de răspuns militar a României. 

„Acest tip de serviciu militar are o importanţă strategică pentru realizarea şi menţinerea unui bazin necesar de rezervişti. Înainte de '89, România avea peste 350.000 de militari activi şi 6 milioane de rezervişti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varşovia, iar acum suntem în standardele moderne ale NATO, dar totuşi acum avem prea puţini rezervişti. Eu cred că va fi un program de succes, pentru că tinerii conştientizează acum că vor avea acces la un venit sigur şi constant, vor avea parte de cursuri de formare şi, foarte important, vor avea acces la cultura militară occidentală, lucru deloc de neglijat”, a subliniat Aurel Cazacu. Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.
 

MApN grăbeşte achiziţiile de echipamente militare 

Programul de guvernare mai prevede şi accelerarea programelor majore de dotare a militarilor. Este vorba de programul de înzestrare cu corvete pentru Forţele Navale, dar şi de alte 12 programe de înzestrare deja aprobate de Parlament. Astfel, la militari vor ajunge autovehicule tactice blindate de tip uşor, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR, maşini de luptă a infanteriei, pe şenile, sisteme de securitate şi apărare cibernetică sau drone tactice de clasa I. Apoi, se vor mai achiziţiona sisteme mobile de război electronic, sisteme mobile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/cu rază foarte scurtă de acţiune, sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD, armament individual tip NATO şi echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie (individuală şi colectivă) CBRN (chimic, bacteriologic, radiologic şi nuclear). 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Monarhist
25.11.2021, 07:04:53

Achizitii peste achizitii - macar sa se procure aceste sisteme sau parte din ele din industria interna. Cel mai scandalos caz de ignorare intentionata a unei intreprinderi de armament intern este cel al fabricii de blindate TAB de la Moreni ! . De peste 10 ani Automecanica Moreni a fost lasata intentionat sa moara incet, pentru ca MApN sa se doteze cu TABuri din import de la MOWAG, in loc sa le produca in tara Automecanica Moreni au dezvoltat cu resurse proprii TAB-ul SAUR 2 care a parcurs mare parte din testele de omologare inca din 2012-201 si era in 2015 gata de livrare la MApN https://www.youtube.com/watch?v=yDH46Jz27WA Cum este posibil ca de 9-10 ani de zile sa se tergiverseze achizitia de TABuri din surse interne ? Romania ar fi avut posibilitatea sa se doteze cu aceste TABuri de la Moreni Doar ca niste lepadaturi de pe la MApN si Romarm au fost unse de catre cei din lobby-ul de armament international. De prin 2018 ne facem pres in fata celor de la MOWAG - General Dynamics, si ne punem sa cumparam sute de bucati pe sume de peste 1 miliard de dolari Noi in schimb ne dotam pe shest cu PIrahne care nici macar nu sunt amfibii. am mai luat o tzeapa si prin 2007 la pima tura de import transportoare Piranha Este notorie calitatea indoielnica a celor 30 bucati Pirhana 3 care au fost achizitionate prin 2007, la care turelele nu functionau conform caietului de sarcini, astfel incat MApN-ul a trebuit sa achizitioneze si foloseasca vehicule MRAP in Afganistan. Cu alte cuvinte o tzeapa de 45-50 milioane euro, bani cu care s-ar fi putut sprijini finalizarea transportorului TAB Saur 3 la uzina Automecanica Moreni. Nici acum n-ar fi prea tarziu. Intre timp Automecanica Moreni este lasata incet incet sa se stinga, si se ignora complet ca cei de la Moreni aveau prin 2012-2013 prototip avansat de TBT 8x8 (Saur 3) care era si amfibiu, care trebuia finalizat pentru a intra in productie. https://adevarul.ro/locale/targoviste/monstrul-moreni-bt-8x8-treilea-mai-sigur-blindat-lume-secretele-blindatului-apreciat-englezi-nu-e-bun-armata-romana-1_55631f8fcfbe376e35941183/index.html Industria de armament interna este de importanta strategica si trebuie sprijinita la nivel guvernamental, nu asa cum fac cozile de topor de la Bucuresti de 30 ani incoace, niste lepadaturi, oriunde altundeva in lumea civilizata ar fi condamnati pentru inalta tradare.. Cel mai bun exemplu - Serbia nu avea fabrica de blindate si au inceput de la 0 cu vehicolul TAB Lazar, abia in 2008, iar acum au ajuns cu generatia Lazar 3 sa faca si export. Detalii: https://en.wikipedia.org/wiki/Lazar_armored_vehicle Inca se mai poate salva Automecanica Moreni, e nevoie doar de niste lideri corecti si patrioti, la nivel guvernamental si local.

+6 (10 voturi)
Ionel Marcu
25.11.2021, 07:45:22

Vor face ca danezii sau germanii, 7.000 voluntari și diferența până la 10.000 cu arcanul, prin tragere la sorți. Atunci să vezi tragerea la sorți, credeți că ar cădea Victoraș Micula sau fiul agramat al Dăncilei?

+20 (22 voturi)
Florin Frid
25.11.2021, 07:53:09

Nu le strica la tinerii din ziua de azi un minim de disciplina,macar 3 luni in cazarma,sa-i vedeti cum smecherii de Dorobanti se linistesc. Intr-un scenariu daca Rusia ne-ar invada credeti ca am sa raspund la mobilizare? Sa-i apar bunurile lui tiriac,micula,bombonel,petrow si ficele ? Odraslele lor vor fi primele fugite din tara

+6 (14 voturi)
Adrian Foangӑ
25.11.2021, 07:28:55

Astia care scornesc astfel de programe, crezand ca tinerii vor merge sa faca armata pentru 1800 de lei, trebuie sa fie cu adevarat idioti. Trebuie sa dubleze suma, de abia atunci ar putea gasit oameni dispusi sa intre in schema lor.

-11 (27 voturi)
= aceeaşi mizerie
25.11.2021, 07:45:15

Astea-s "fumigene" (nici nu-s sigur că se pricepe la ele, deşi e APV-ist) de-ale purceluşului cu "caşchetă", care se face că lucrează, dar e speriat ca un iepuraş de ce pălărie mare se vrea a i se pune pe cap...

-17 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările