UPDATE Codul Galben de ninsori şi vânt va fi ridicat miercuri seara. Vremea se va încălzi uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala a fost sub Cod Galben până miercuri la ora 14.00i  FOTO Mihaela cojocariu
Capitala a fost sub Cod Galben până miercuri la ora 14.00i  FOTO Mihaela cojocariu

Şase judeţe din sudul şi sud-vestul ţării se află, până miercuri la ora 21.00, sub avertizare de Cod Galben de ninsori şi vânt. În ţară, din cauza ninsorii şi a viscolului, 16 localităţi au rămas fără energie electrică. Ministrul Internelor, Radu Stroe asigură însă că diseară Codul va fi ridicat.

UPDATE Avertizarea de Cod Galben de ninsoare şi viscol, emisă pentru Bucureşti şi 16 judeţe din sud şi sud-vest a expirat.

Cu toate acestea, până la ora 21.00, este valabilă o avertizare de Cod Galben de ninsoare şi vânt, care a fost emisă pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu

UPDATE Ministrul de Interne, Radu Stroe, a anunţat că miercuri seara va fi ridicat Codul de ninsori şi viscol. El susţine că de mâine vremea se va încălzi uşor.

„Deocamdată nu sunt probleme. Deseară se ridică şi Codul galben. Vom vedea în următoarele 48 de ore, vremea oricum se va mai încălzi cu câteva grade”, a spus ministrul de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern.

UPDATE Meteorologii au prelungit, miercuri, avertizarea de Cod galben de ninsori şi vânt. 

Până astăzi la ora 21.00, în vestul şi sudul Olteniei, precum şi în sudul Munteniei va mai ninge, cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 10 litri pe metru pătrat şi se va depune strat proaspăt de zăpadă.

În sudul Banatului şi în celelalte judeţe ale Munteniei, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, vor mai fi posibile ninsori slabe. Vântul va mai avea intensificări în regiunile estice şi sud-estice, cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră. 

În noaptea de miercuri spre joi vor fi temperaturi negative în toată ţara, iar în estul Transilvaniei va fi ger (valori sub -10 grade).

Judeţele care sunt vizate de noul cod sunt Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu.

cod ninsoare

UPDATE 10.50 Şaisprezece localităţi din judeţele Dâmboviţa, Olt, Mehedinţi, Giurgiu, Vâlcea şi Dolj au rămas fără energie electrică din cauza ninsorii şi a viscolului, echipele de la Electrica intervenind, miercuri, pentru remedierea avariilor, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

În zonele în care a nins, începând de marţi seara, autorităţile au intervenit cu utilaje de deszăpezire şi împrăştiere de material antiderapant, nefiind anunţate închideri de drumuri naţionale sau judeţene.

Poliţia Rutieră a dat, în ultimele 24 de ore, 541 de sancţiuni contravenţionale şoferilor care nu au respectat regulile de circulaţie.

UPDATE 10. 15 Circulaţia este îngreunată pe mai multe drumuri din judeţele Argeş, Covasna, Hunedoara, Ilfov, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea, unde s-a depus un strat de zăpadă între unu şi trei centimetri, însă nu sunt porţiuni de drum închise din cauza vremii.

Potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română, la ora 09.00 nu erau semnalate tronsoane de drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia întreruptă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a unor accidente rutiere.

„Se circulă, însă, în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din judeţele Argeş, Covasna, Hunedoara, Ilfov, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea. Pe unele artere rutiere din zonele amintite, stratul de zăpadă amestecată cu material antiderapant măsoară între unu şi trei centimetri”, a anunţat Centrul Infotrafic, care a precizat că nu sunt semnalate probleme în traficul feroviar şi nu există aeroporturi sau porturi maritime sau fluviale închise.

Poliţiştii le recomandă şoferilor ca înainte de a porni la drum să se intereseze despre condiţiile pe traseul pe care urmează să îl parcurgă, la numărul de telefon 9360 (Comandamentul Central de Iarnă) sau pe paginile de internet www.politiaromana.ro - secţiunea Infotrafic/situaţia drumurilor naţionale şi www.cnadnr.ro.

Şoferii sunt obligaţi să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă, dacă merg pe drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, în caz contrar putând fi amendaţi cu sume între 720 de lei şi 1.600 de lei.

UPDATE 9.40 În ultimele 24 de ore au avut loc 22 de accidente rutiere în Capitală, soldate cu 25 de răniţi, dintre care trei au fost răniţi grav şi alţi 22 au suferit răni uşoare, a precizat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei, Andrei Codău. Accidentele s-au produs din cauza neacordării priorităţii de trecere autovehiculelor şi a traversării pietonilor prin loc nepermis.

În plus, şase autoturisme au fost avariate de copaci care s-au prăbuşit din cauza vântului, miercuri dimineaţă, pe străzi din sectoarele 5 şi 6 din Bucureşti.

Doi pompieri se afla in zona in care un copac a cazut pe o strada din Bucuresti FOTO Mediafax

Doi pompieri se află în zona în care un copac a căzut pe o stradă din Bucureşti FOTO Mediafax

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat că incidentele au avut loc între orele 07.00 şi 09.00, două pe Bulevardul Iuliu Maniu, trei pe strada Râul Dorna, din Sectorul 6, iar un altul pe Aleea Platanului, în Sectorul 5.

UPDATE 9:00 - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineaţă, o atenţionare  Cod galben de vânt puternic şi precipitaţii mixte valabilă în următoarele două ore în Dobrogea.

Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 7:00 — 10:00, în zona Dobrogea se vor semnala intensificări de vânt care la rafală pot atinge 55 — 65 km/h asociate cu precipitaţii mixte.


Specialiştii au anunţat că de marţi seara de la ora 20.00 şi până miercuri la ora 14.00, în Banat, Oltenia şi vestul Munteniei, precum şi în Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali, va ninge, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, viscolind zăpada.

Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat, iar stratul de zăpadă va fi mai consistent.

În centrul şi estul Munteniei, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, ninsorile vor fi slabe cantitativ, dar vântul va avea intensificări cu viteze de 50-55 de kilometri pe oră şi temporar 65-70 de kilometri pe oră.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi sudul judeţului Sibiu.

Circulaţia rutieră nu a fost întreruptă din cauza vremii

În această dimineaţă nu au fost semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia întreruptă din cauza vremii nefavorabile sau a unor evenimente rutiere, potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române.

Pe DN67C Novaci - Rânca (judeţul Gorj) s-a acţionat în cursul nopţii cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant, însă din cauza viscolului, între kilometrii 20 şi 34, partea carosabilă este acoperită cu un strat subţire de zăpadă.

Pe DN67C - Transalpina nu au fost finalizate lucrările de modernizare, iar pe porţiunea kilometrică 34+800 - 59+800 (tronsonul Rânca - Obârşia Lotrului) drumul nu a fost deschis circulaţiei publice. În consecinţă, pe acest tronson nu se acţionează cu utilaje de deszăpezire. Îi atenţionăm pe conducătorii auto că au obligaţia să respecte semnificaţia indicatoarelor care interzic accesul pe această porţiune de drum.

De asemenea, reamintim că în perioada 1 noiembrie 2013 – 30 iunie 2014 DN7C–Transfăgărăşan este închis de la kilometrul 104+000 (Piscu Negru-judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 (cabana Bâlea Cascadă-judeţul Sibiu).


În judeţul Argeş rămân deschise tronsoanele Bascov (km 0+000) - Piscu Negru (km 104+000), iar în judeţul Sibiu cabana Bâlea Cascadă (km 130+800) - intersecţia cu DN1-zona Cârţişoara (km 151+955).

Pe tronsoanele deschise circulaţie s-a acţionat cu utilaje de deszăpezire.În perioada 25 - 27 noiembrie 2013, în intervalul orar 09.00 - 15.00, circulaţia rutieră pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa se va opri pentru intervale de aproximativ 20 de minute la kilometrul 174 + 900 de metri (în zona Medgidia-Cernavodă), pe ambele sensuri, în vederea efectuării unor lucrări de înlocuire a unor cabluri de înaltă tensiune.
 


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza pe două săptămâni: ninsori şi temperaturi sub mediile normale, dar şi câteva zile călduroase

Ne aşteaptă o săptămână rece, cu temperaturi sub mediile normale în această perioadă, însă la sfârşitul lunii vom avea parte de câteva zile mai călduroase. Până pe 26 noiembrie va ninge în cea mai mare parte a ţării, la fel şi în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie.

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

Directorul ANM: de luni se răceşte şi e posibil să fie emis cod galben de zăpadă. Cum va fi vremea în weekend

În cursul zilei de duminică, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va trimite o informare şi e posibil să emită şi cod galben de ninsori începând de luni. Atenţionarea va viza iniţial partea de Vest, Centru, Nord şi Oltenia, iar marţi se va extinde şi pentru sudul ţării, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă de vineri. Sâmbătă va fi mai cald decât normalul perioadei, duminica vine cu ploi.

Noiembrie, prima lună a iernii. Harta drumurilor cu risc de înzăpezire

Autorităţile au decis marţi ca drumurile naţionale cu probleme să fie închise încă de la primele ninsori. În plus, Poliţia Rutieră a primit ordin de la ministrul de Interne să sancţioneze drastic şoferii care nu-şi pun din timp anvelope de iarnă, dar şi pe cei care se încumetă să intre pe drumurile închise.

Ghid de siguranţă rutieră pentru şoferi. Când trebuie schimbate cauciucurile de vară şi ce păţesc şoferii care nu au maşinile dotate corespunzător

Mare atenţie, şoferi! Ţinând cont de faptul că, în unele zone din ţară, iarna şi-a intrat deja în drepturi, Poliţia Rutieră atenţionează că folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

METEO După câteva zile mai călduroase vine frigul. După 22 noiembrie vor cădea şi primii fulgi de zăpadă

În următoarele zile vom avea parte de o creştere uşoară a temperaturilor, însă din 22 noiembrie se va răci, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. După această dată sunt aşteptate ploi în toată ţara, iar în unele regiuni precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite